avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 988 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... TESTAMENT SAU DONATIE
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

TESTAMENT SAU DONATIE

Buna ziua,as dorisa stiu care este modalitatea prin care un parinte poate atribui unuia dintre copii o proprietate,astel incat acea modalitate sa nu poata fi contestata de ceilalti copii,si totodata care sa implice si cele mai mici costuri.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 14:39, 2 Noiembrie 2009
Ca si costuri, atat un act de donatie cat si o vanzarecumparare v-ar costa cam la fel. Pe cand donatia ar putea fi mai usor atacata, vanzarea -cumpararea pare a fi mai sigura, in special daca veti stabili si o clauza de intretinere( ar fi in avantajul dvs. ) . Puteti deasemenea sa va pastrati si dreptul de uzufruct viager.
Testamentul are avantajul ca il veti putea oricand revoca , insa , sa stiti ca si daca ii veti intocmi un testament fetei, ceilalti copii, fiind mostenitori rezervatari, vor putea culege cota de mostenire ce le revine in virtutea legii .
Ultima modificare: Luni, 2 Noiembrie 2009
ContSters47264, utilizator
contractul de intretinere este cel mai util in acest caz !!
acest tip de contract nu intra in categoria liberalitatilor si pe cale de consecinta , nu se poate invoca reductiunea liberalitatilor de catre ceilalti descendenti .
pe cand testamentul si donatia sunt liberalitati, iar descendentii ce se considera nedreptatiti prin incheierea acestor liberalitati, au posibilitatea invocarii reductiunii .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament in favoarea unei persoane din afara familiei pvstefanes pvstefanes Doresc sa fac un testament in favoarea unei persoane care nu are nici o legatura cu mostenitorii mei legali. Cum trebuie sa procedez pentru a fi sigur ca nu va ... (vezi toată discuția)
Testament ileana70 ileana70 Buna ziua. Poate cineva sa-mi spuna daca un testament facut in fata notarului de catre bunici pentru nepoti ramane valabil dupa moartea lor, tinand cont ca ... (vezi toată discuția)
Care este modalitatea potrivita pt a mosteni casa bunicilor? I_Dorina I_Dorina Buna ziua...as dori un sfat in ceea ce priveste urmatoarea situatie : bunicii mei (din partea mamei) doresc sa imi lase casa lor insa nu stim ce metoda ar fi ... (vezi toată discuția)