avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 867 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Delapidare și furt la locul de muncă. Este corect ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Delapidare și furt la locul de muncă. Este corect să i se rețină tot salariul la lichidare?

Cunosc o persoană acuzată de delapidare și furt in urma lichidarii de la locul de muncă, in ultimele 6 luni lipsind din casa de marcat o sumă de 3000 de lei. I s-a oprit tot salariul la lichidare, persoana fiind nevoita să mai plătească încă 1400 lei din propriul buzunar. Ce e de făcut??
Ultima modificare: Marți, 12 Iunie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:27, 12 Iunie 2018
Retinerea integrala a salariul este contrara prevederilor legale in materie.

1. Art. 169 C.mun.
(1) Nicio reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.

(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
......
(4) Reţinerile din salariu cumulate nu pot depăşi în fiecare lună jumătate din salariul net.

2. Convenţia Organizaţiei Internaţionale a Muncii privind protecţia salariului nr. 95 din anul 1949
Art. 8
1. Retinerile din salariu nu vor fi autorizate decit in conditiile si limitele prescrise de legislatia nationala sau stabilite printr-un contract colectiv ori o hotarire arbitrala.
2. Lucratorii vor trebui sa fie informati, in modul pe care autoritatea competenta il va considera cel mai corespunzator, asupra conditiilor si limitelor in care asemenea retineri vor putea fi efectuate.

Art. 9
Este interzisa orice retinere din salariu al carei scop este sa asigure o plata directa sau indirecta de un lucrator catre cel care angajeaza, reprezentantului acestuia sau unui intermediar (cum ar fi un agent insarcinat sa recruteze forta de munca), in vederea obtinerii sau pastrarii unui serviciu.

Art. 10
1. Salariul nu va putea fi poprit sau cesionat decit in limitele si modalitatile prevazute de catre legislatia nationala.
2. Salariul trebuie sa fie protejat contra popririi sau cesiunii, in masura considerata necesara pentru asigurarea intretinerii lucratorului si a familiei sale.

3. Codul de procedura civila
art.729
(1) Salariile si alte venituri periodice, pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi urmarite:
a) pana la jumatate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau alocatie pentru copii;
b) pana la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.

(2) Daca sunt mai multe urmariri asupra aceleiasi sume, urmarirea nu poate depasi jumatate din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creantelor, in afara de cazul in care legea prevede altfel.
........

4. In acest caz, se poate promova o actiune in instanta impotriva angajatorului pentru a se restitui suma retinuta nelegal.

5. Pentru recuperarea prejudiciului produs de un salariat,angajatorul are la dispozitie urmatoarele modalitati de stabilire si recuperare a prejudiciului produs:
- actiunea in instanta;
- incheierea unui acord, daca valoarea pagubei nu este mai mare decat echivalentul a cinci salarii minime brute pe economie.
Ultima modificare: Marți, 12 Iunie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic
Este legal să se ceară banii de acum 6 luni? Adică până în momentul lichidării nu a fost nicio problemă, dacă respectiva persoană ar fi lucrat 10 ani acolo și odată cu demisia, respectiv, lichidarea i s-ar fi cerut o sumă enormă?
Angajarea raspunderii patrimoniale se poate face in termen de maxim 3 ani de la data producerii pagubei.
Se poate face plângere penală fără existența unor dovezi certe? Și persoana respectiva să răspundă penal?
Plangere penala pentru ce infractiune ?

Alte discuții în legătură

Popriri bancare. buna ziua, vreau sa ma ajutati cu ceva. firma ... Andrei19899 Andrei19899 Popriri bancare. Buna ziua, vreau sa ma ajutati cu ceva. Firma la care lucrez da si avans si împrumut. Am luat foarte mult împrumut si mi se oprește in ... (vezi toată discuția)
Retinerea salariului Elenauj Elenauj Buna ziua! Urmeaza sa ma angajez la o firma si conditiile impuse de angajator sunt printre altele oprirea primului salariu. Astfel, intrucat voi fi anagajata ... (vezi toată discuția)
Oprire venit in timpul concediului medical Alina Silca Alina Silca Buna ziua! In urma unei erori de calcul a salariului prin care, timp de cateva luni, am primit o suma mai mare, s-a procedat ulterior la retinerea unei parti ... (vezi toată discuția)