avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 597 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... taxa de timbru proces civil recuperare bani
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

taxa de timbru proces civil recuperare bani

As avea o intrebare: tatal meu a dat o suma de bani cu imprumut si ar vrea sa stie in caz ca incepe procesul civil de recuperare prin dare in judecata, daca trebuie sa plateasca o anumita taxa de timbru procentuala din suma pe care vrea sa si-o recupereze si daca da, care este procentul si daca trebuie platita la inaintarea actiunii sau dupa, in cazul in care are castig de cauza.

Multumesc
@ dl avocat apaidiu: am vazut dupa o cautare a legii 147/1997 ca exista actualizarea pe 2009 a adresa:
[ link extern ]

Cred ca este chiar ultima. Va multumesc pentru raspuns.:worthy:
roxanasimona a scris:

pt dna avocat Ioana Stoica: Din raspunsul dumneavoastra inteleg ca aceste cheltuieli le va suporta persoana care a pierdut procesul (daca se mentioneaza aceasta) in termen de 3 ani de la data solutionarii cauzei (daca se convine asa ceva si daca instanta aduce in dezbatere posibilitatea aceasta de intarziere de 3 ani). Va rog sa ma corectati daca gresesc


Cheltuielile de judecata nu se acorda din oficiu, ci numai la solicitarea partii interesate.Dupa ce partile pun concluzii(la ultimul termen de judecata),dosarul ramanand in pronuntare, instanta va va intreba daca doriri ca paratul sa fie obligat si la plata cheltuielilor de judecata(facute de dvs.: onorariu avocat, expertize etc..).
Daca nu cereti cheltuieli, nu le veti primi.

Daca cereti si instanta nu se pronunta , puteti introduce actiune separata in pretentii in termen de 3 ani(termen de prescriptie) de la data ramanerii definitive a hotararii.In caz contrar , se stinge dreptul dvs. la actiune.
OK, multumesc de info! :)
Va multumesc tuturor pt promptitudine si informatii :)
Felicitari domnului avocat ''Ramirez1984'' pentru cel mai corect raspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Imprumut nerambursat Alina Alina Alina Alina Buna ziua! Am o mica problema in care as vrea sa ma sfatuiti cam ce as avea de facut. Acum o luna am dat cu imprumut unei prietene o suma de bani fara a ... (vezi toată discuția)
Succesiune stancu_sergiu stancu_sergiu Am 18 h de teren agricol extravilan si as dori sa stiu daca se poate cat m-ar costa succesiune pe aceasta suprafata avand in vedere ca trebuie facuta de pe ... (vezi toată discuția)
Taxa de timbru crysha crysha Cum se calculeaza taxa de timbru? De exemplu intr-un proces in care o persoana da in judecata o alta persoana pentru o suma de bani care i se cuvine. (vezi toată discuția)