avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 930 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... partaj de comun acord
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

partaj de comun acord

Buna ziua tuturor,

Am urmatoarea situatie :

- Voi divorta de sotul meu de comun acord; am cazut de acord asupra impartirii bunurilor si vrem ca odata cu divortul sa se faca si partajul.
1. In aceasta situatie, in cazul in care vom incheia in fata notarului o tranzactie de comun acord (pe care o vom prezenta la primul termen de judecata), mai este necesara achitarea taxei de timbru de 3%?
In cazul in care raspunsul este afirmativ, cine va trebui sa achite aceasta taxa daca noi am cazut de acord asupra partajului?
2. Cum anume se face evaluarea bunurilor, putem face noi acest lucru sau este nevoie de un expert? (de exemplu, cum vom evalua apartamentul in care locuim, la ce valoare trebuie calculat pretul?)
3. In cazul in care va trebui totusi achitata taxa de timbru, cum si cand vom primi inapoi aceasta suma, dupa pronuntarea divortului (am inteles ca taxa se restituie in cazul unui acord al partilor)?

Va multumesc de ajutor!
Cel mai recent răspuns: anyme , utilizator 06:44, 3 Noiembrie 2009
Mergeti la notar si el va poate spune cat este taxa de timbru , cine evalueaza bunurile.
Multumesc doamna avocat, as prefera sa stiu inainte de a merge la notar, din experienta anterioara cu ei stiu ca vor incerca sa ne "jupoaie", iertati-mi exprimarea.
Se poate incheia aceasta tranzactie si altfel decat prin notariat?

Multumesc mult..
Da pe calea instantei cu posibilitatea de a va recupera taxele la primul termen daca partile incheie o tranzactie la primul termen.
in principiu nu puteti face tranzactia la notariat, in afara procedurii divortului urmat de partaj.

procedura este de a intocmi dumneavoastra tranzactia respectiva, in care precizati bunurile si modalitatea de impartire, urmand sa o prezentati judecatorului care solutioneaza dosarul de partaj.

acesta va solicita sa o semnati in fata domniei sale, va pastra un exemplar la dosarul cauzei si va pronunta o sentinta care va tine seama de tranzactia in cauza.
Divortul se pronunta primul.dupa aceea , rezolvati partajul la primul termen incheind tranzactia.Ar fi bine sa v-o redacteze cineva care se pricepe sa nu aveti probleme ulterioare si sa va si gasesca cea mai economica solutie.Taxa de 3% o puteti ridica dupa ce terminati cu partajul.

Alte discuții în legătură

Care este, din punct de vedere al costurilor, cea mai ieftina varianta de divort? eu12345 eu12345 Buna ziua! va rog frumos, ajutati-ma si pe mine cu raspunsul la intrebarea din titlu! este vorba despre un divort in care este implicat un minor si despre ... (vezi toată discuția)
Partajul de comun acord amarasteanu amarasteanu Partajul se poate face o data cu divortul? Este un divort prin intelegere, iar la partaj am cazut de acord ca unul dintre soti sa-l despagubeasca pe celalalt ... (vezi toată discuția)
Divort nucusor nucusor cum se poate divorta ,impartii lucrurile(partaj) rapid si ieftin daca cei doi soti se inteleg si sunt de acord cu divortu si impartitul bunurilor? 9 (vezi toată discuția)