- Voi divorta de sotul meu de comun acord; am cazut de acord asupra impartirii bunurilor si vrem ca odata cu divortul sa se faca si partajul.
1. In aceasta situatie, in cazul in care vom incheia in fata notarului o tranzactie de comun acord (pe care o vom prezenta la primul termen de judecata), mai este necesara achitarea taxei de timbru de 3%?
In cazul in care raspunsul este afirmativ, cine va trebui sa achite aceasta taxa daca noi am cazut de acord asupra partajului?
2. Cum anume se face evaluarea bunurilor, putem face noi acest lucru sau este nevoie de un expert? (de exemplu, cum vom evalua apartamentul in care locuim, la ce valoare trebuie calculat pretul?)
3. In cazul in care va trebui totusi achitata taxa de timbru, cum si cand vom primi inapoi aceasta suma, dupa pronuntarea divortului (am inteles ca taxa se restituie in cazul unui acord al partilor)?
Mda...divort si partaj pe cale amiabila!Eu sunt de parere ca cei 3% se impart tot pe cale amiabila deci 1,5%/persoana.Tranzactia stabilita se depune la primul termen,este simplu de intocmit...aveti modele pe net...totul este sa nu se razgandeasca partea in timpul audierilor - sa nu semneze in fata judecatorului.Notariatul este inutil! Mult succes!
Va multumesc tuturor pentru raspunsuri, totusi..nu m-am lamurit asupra unor aspecte:
- ce anume se ia ca baza in evaluarea bunurilor, avand in vedere ca voi intocmi tranzactia impreuna cu sotul meu?; este obligatorie sau nu taxa de timbru in cazul acordului?
- unde se achita taxa de timbru, in ce cont si de unde o voi recupera la incheierea divortului si a partajului?
Va rog mult, poate ma ajutati cu un model de tranzactie.
e obligatorie taxa de timbru la depunerea actiunii...altfel vi se anuleaza ca netimbrata.pentru evaluarea bunurilor si redactarea tranzactiei apelati la un avocat.
Taxa de timbru de 39 lei pe care o platiti pentru divort nu se poate recupera, ci doar taxa de timbru se poate recupera in totalitate in cazul partajului, cu conditia ca partile sa depuna tranzactia la primul termen. Daca partile depun tranzactia mai tarziu, taxa se timbru nu se mai recupereaza in totalitate , ci doar o parte din aceasta.
Insa nu uitati sa solicitati instantei restituirea taxei de timbru....