Buna ziua!
Tatal meu doreste sa dezbatem succesiunea dupa mama ( decedata de 20 de ani) iar el si sora mea sa renunte la bunuri ( o casa in localitatea x si teren agricol ) in favoarea mea. Pentru acest lucru inainte de a ne prezenta in fata notarului trebuie sa avem cadastru, intabulare etc ? Va intreb deoarece nu sunt in Romania si doresc sa cunosc pasii de urmat. Vin in tara in luna august. Putem rezolva aceste lucruri intr.o luna?
1. Nu exista renunțare "in favoarea".
Renuntarea este pură și simpla.
Dvs rămâneți unic moștenitor ca efect al renunțării celorlalți 2 moștenitori, pentru că 3-2 = 1, dar nu pentru că s-ar fi renunțat in favoarea dvs.
2. Imobilul a fost dobândit de ambii părinți in timpul căsătoriei?
Dacă da, problema nu e rezolvată total.
Ceea ce dezbateti acum la moștenire este jumătatea mamei din bunuri.
Tata și sora renunta la cotele lor din această jumătate.
Însă tata are si el o jumătate. Iar tata este în viața. Ceea ce înseamnă că dacă doriți să fiți unic proprietar pe tot, primul pas este dezbaterea succesiunii după mama, iar al doilea pas este o donație, prin care tata sa va doneze și jumătatea lui, urmând să vă întregiti astfel dreptul de proprietate.
3. Pentru succesiune nu sunt necesare documentația cadastrala și intabularea. Însă pentru o eventuală donație, da, vor trebui.
Nu este evoie sa aveti cadastru/carte funciara/intabulare pentru a dezbate succesiunea.
DUpa dezbaterea succesiunii puteti face aceste lucruri, desi nu este obligatoriu, este recomandabil. Succesiunea poate dura 2-3 zile daca biroul notarial caruia va adresati nu este aglomerat (desi august este o luna aglomerata in general). Intabularea dureaza 2-3 saptamani.
Va sfatuiesc sa luati legatura cu un birou notarial cu 1-2 saptamani inainte sa ajungeti pentru ca inainte de emiterea certificatului de mostenitor terbuie parcursi niste pasi si stranse niste acte cu care v-ar putea ajuta tatal/sora.