avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 489 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Buna ziua!
Tatal meu doreste sa dezbatem succesiunea dupa mama ( decedata de 20 de ani) iar el si sora mea sa renunte la bunuri ( o casa in localitatea x si teren agricol ) in favoarea mea. Pentru acest lucru inainte de a ne prezenta in fata notarului trebuie sa avem cadastru, intabulare etc ? Va intreb deoarece nu sunt in Romania si doresc sa cunosc pasii de urmat. Vin in tara in luna august. Putem rezolva aceste lucruri intr.o luna?
Cel mai recent răspuns: MihailZC , utilizator 20:28, 14 Iunie 2018
1. Nu exista renunțare "in favoarea".
Renuntarea este pură și simpla.
Dvs rămâneți unic moștenitor ca efect al renunțării celorlalți 2 moștenitori, pentru că 3-2 = 1, dar nu pentru că s-ar fi renunțat in favoarea dvs.
2. Imobilul a fost dobândit de ambii părinți in timpul căsătoriei?
Dacă da, problema nu e rezolvată total.
Ceea ce dezbateti acum la moștenire este jumătatea mamei din bunuri.
Tata și sora renunta la cotele lor din această jumătate.
Însă tata are si el o jumătate. Iar tata este în viața. Ceea ce înseamnă că dacă doriți să fiți unic proprietar pe tot, primul pas este dezbaterea succesiunii după mama, iar al doilea pas este o donație, prin care tata sa va doneze și jumătatea lui, urmând să vă întregiti astfel dreptul de proprietate.
3. Pentru succesiune nu sunt necesare documentația cadastrala și intabularea. Însă pentru o eventuală donație, da, vor trebui.
Nu este evoie sa aveti cadastru/carte funciara/intabulare pentru a dezbate succesiunea.
DUpa dezbaterea succesiunii puteti face aceste lucruri, desi nu este obligatoriu, este recomandabil. Succesiunea poate dura 2-3 zile daca biroul notarial caruia va adresati nu este aglomerat (desi august este o luna aglomerata in general). Intabularea dureaza 2-3 saptamani.
Va sfatuiesc sa luati legatura cu un birou notarial cu 1-2 saptamani inainte sa ajungeti pentru ca inainte de emiterea certificatului de mostenitor terbuie parcursi niste pasi si stranse niste acte cu care v-ar putea ajuta tatal/sora.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare drept proprietate annesis annesis Buna ziua, Eu detin 50% din cata parinteasca, iar mama 50%. Dupa moartea mamei toti fratii au cedat dreptul in favoarea surorii mele. eu doresc sa ii vand ... (vezi toată discuția)
Succesiune apartament dupa deces tata, noi copiii dorim ca mama sa aiba casa toata pe numele ei si noi sa mostenim doar cand decedeaza ea noidoi noidoi Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu o problema legala. Tatal meu a decedat in august si mama vrea sa faca succesiunea. Este vorba de un apartament pe care mama ... (vezi toată discuția)
Se poate anula succesiunea nelutu252002 nelutu252002 Buna ziua, Am urmatoarea problema: In 1980 a murit bunicul meu, mostenitori au fost tatal meu si sora lui. S-a dezbatut mostenirea si sora lui a renuntat ( ... (vezi toată discuția)