avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 815 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Spatii comune la bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Spatii comune la bloc

Buna ziua! Ma numesc Ajudelui Petrica si sunt presedintele unei asociatii de proprietari.
In urma adunarii generale care a avut loc in luna Februarie, sa decis ca acei proprietari care au pe spatiile comune dulapuri,biciclete, carucioare sau orice alte obiecte , sa plateasca lunar o suma de bani in functie de dimensiunea obiectului si de spatiu ocupat
Suma incasata se scrie pe chitanta de intretinere. Exemplu: 100 lei intretinere luna Martie + 10 lei fond de reparatii + 20 lei dulapul de pe hol.
Dupa aceasta sedinta, la cateva zile distanta am fost asaltat de unii proprietari care au dulapuri pe hol, reprosandu-mi in mod repetat ca fac un abuz de putere pentru ca orice proprietar ar avea dreptul legal sa ocupe un coltisor din spatiu comun al blocului. Aceste persoane care calca in picioare hotararea adunarii generale, sunt atat de agresive incat nu se poate comunica cu dansii.
Aseara a fost zi de incasare a intretinerii. Doi proprietari au refuzat sa plateasca si dulapurile de pe hol pe motiv ca este ilegal sa incasam niste bani doar pentru ca si-au pus un dulap in fata usii.
As vrea sa va intreb urmatoarele:
-Decizia adunarii generale este una legala in ce priveste plata acestor spatii comune ocupate cu dulapuri ?
- Daca hotararea este legala cum ar trebui sa procedez ca sa plateasca si cei care spun ca nu vor plati niciodata? Stiu ca o varianta ar fi sa refuzam incasarea intretinerii daca acesta nu vrea sa plateasca si chiria spatiului ocupat abuziv iar apoi dupa 90 de zile sa-l actionez in instanta pentru neplata cotelor de intretinere insa nu stiu cat de legala ar fi aceasta varianta.
Mentionez ca banii care se incaseaza de la aceste persoane care ocupa diverse spatii comune sunt folositi pentru intretinere lunara a blocului iar sumele cheltuite se regasesc pe listele de intretinere la sectiuna "Cheltuilei adminsitrative".
Multumesc!

Cel mai recent răspuns: Petre_Vitan , utilizator 21:10, 15 Iunie 2018
Articolul 39-L230/2007
Proprietatea comuna poate fi utilizata de catre terti, persoane fizice sau juridice, de drept public ori de drept privat, numai cu acordul majoritatii proprietarilor membri ai asociatiei si al proprietarilor direct afectati de vecinatate, in baza unui contract de inchiriere, de folosinta sau de concesiune.

Aveti o hotarare a AG dar aveti si contracte de inchiriere pentru spatiul respectiv in care sa se precizeze cuantumul chiriei?
Atata timp cat nu aveti incheiate contracte de inchiriere individuale nu le puteti solicita plata utilizarii spatiului comun. Si nici nu le puteti conditiona plata intretinerii de plata ocuparii spatiului ocupat.

in cazul unei situatii de urgenta (incendiu, cutremur) exista suficient spatiu pentru deplasarea oamenilor? Puteti avea probleme cu cei de la ISU daca se constata ca sunt blocate/ingustate caile de acces.

In plus, cine stie ce depoziteaza fiecare in dulap, pe langa muraturi!
Situatia este destul de complexa, depozitarea se face in spatii amenajate, boxe, balcon si nu pe casa scarii.
Ultima modificare: Vineri, 15 Iunie 2018
cyan, moderator
Spatiile comune nu sunt destinate a fi ocupate cu dulapuri sau alte obiecte; Daca fiecare proprietar/locatar si-ar ocupa spatiul detinut in coproprietate indiviza cu un anume obiect sau mai multe, unde s-ar ajunge... ?
DACA HOTARAREA SE VA DOVEDI A FI UNA LEGALA, cei care spun ca nu vor plati niciodata, ar putea fi dati in judecata pentru neplata, fara ca Asociatia sa aiba vre-un drept de a le refuza incasarea intretinerii. NU are nicio treaba plata si incasarea intretinerii cu neplata unei sume pretinse ca urmare a adoptarii unei hotarari a Asociatiei.
Presupunand ca le veti refuza incasarea intretinerii, ce veti face in continuare ? le veti calcula penalitati pentru neplata si veti formula cerere de chemare in judecata ? in conditiile in care persoanle respective au venit sa plateasca si ati refuzat sa le incasati intretinerea....!
Nu avem un contract de inchiriere deoarece asa cum am precizat, acele dulapuri au fost puse pe holurile blocului abuziv, fara acordul asociatiei s-au al vecinilor.
Deci sa inteleg ca hotararea adunarii generale nu are un temei legal si nu ar trebuie sa mai cerem o chirie lunara pentru ocuparea spatiului comun?
Petre_Vitan, utilizator

Cabinet de Avocat "Dragos Barnea Madalin" a scris:

Spatiile comune nu sunt destinate a fi ocupate cu dulapuri sau alte obiecte; Daca fiecare proprietar/locatar si-ar ocupa spatiul detinut in coproprietate indiviza cu un anume obiect sau mai multe, unde s-ar ajunge... ?
DACA HOTARAREA SE VA DOVEDI A FI UNA LEGALA, cei care spun ca nu vor plati niciodata, ar putea fi dati in judecata pentru neplata, fara ca Asociatia sa aiba vre-un drept de a le refuza incasarea intretinerii. NU are nicio treaba plata si incasarea intretinerii cu neplata unei sume pretinse ca urmare a adoptarii unei hotarari a Asociatiei.
Presupunand ca le veti refuza incasarea intretinerii, ce veti face in continuare ? le veti calcula penalitati pentru neplata si veti formula cerere de chemare in judecata ? in conditiile in care persoanle respective au venit sa plateasca si ati refuzat sa le incasati intretinerea....!

Nu stiu cum sa fac si de aceia am apelat la ajutorul acestui forum. Nu este corect nici fata de proprietarii care au platit si inca platesc o suma de bani pentru ocuparea spatiului comun si de aceia as vrea ca cineva sa-mi sugereze o solutie legala pentru rezolvarea acestei probleme.
DACA HOTARAREA SE VA DOVEDI A FI UNA LEGALA, ( mai bine zis : daca in cadrul unei actiuni in fata instantei, in care se va contesta de catre parat valabilitatea hotararii, instanta va retine ca fiind legala hotararea), atunci, persoana chemata in judecata pentru plata sumei stabilite de catre Asociatie, va putea fi obligata la achitarea acesteia.
ContSters454516, utilizator

Alte discuții în legătură

Spatiul comun in bloc buna seara! incep prin a povesti scurta ... Crina0901 Crina0901 Spatiul comun in bloc Buna seara! Incep prin a povesti scurta poveste. Sunt locatara al unui bloc de peste 20 de ani, eu fiind printre primii care au ... (vezi toată discuția)
Intrebare Costy1956 Costy1956 Am mai pus o intrbare in legatura cu boxa,as vrea sa mai primesc cateva raspunsuri: 1)Partile comune la un fost camin de nefamilisti ... (vezi toată discuția)
Context: eu imi tin bicicleta personala pe casa scarii, ... Olivian Serban Olivian Serban Buna ziua, Context: eu imi tin bicicleta personala pe casa scarii, legata de balustrada (etaj 1). Unul dintre vecini, a venit la mine, intr-un mod destul de ... (vezi toată discuția)