Am lucrat peste 25 de ani cu aparatura emitatoare de radiatii X fara a primi drepturile legale. Mentionez ca alti colegi, din alte institutii, indeplinind aceleasi sarcini, au primit aceste drepturi si incadrarea in categoria II..
Este posibil ca dupa iesirea la pensie sa cer incadrarea activitatii in grupa de munca II si recalcularea pensiei?
1. Daca ati lucrat in asemenea loc de munca de ce nu aveti trecuta pe carnetul de munca perioada de lucru in gr. a II-a?
2. Luati legatura cu fostul angajator si vedeti daca aveau aprobare pentru locuri de munca in gr. a II-a si daca aveau trebuie sa existe niste liste intocmite de conducerea institutiei si de sindicat cu numele salariatilor care lucrau in asemene a conditii.
3. Este posibil ca acei colegi de la alte institutii sa aiba documentele de care v-am pomenit eu.
Nu am trecuta grupa a II-a in cartea de munca pentru ca angajatorul (o institutie de cultura) nu mi-a acordat decat trei luni un spor de pereclitate, dupa care l-a suspendat, pe motiv ca nu se puteu cumula mai multe sporuri( toata sectia, care nu lucra in laboratorul de raze x, a primit spot de toxicitate), nici vorba sa faca demersuri pentru apobarea de locuri de munca incadrate in grupa II. Intradevar alte institutii similare au facut-o pentru colegii de care vorbeam.
Ce sanse as avea de a-mi obtine drepturile?
Multumesc pentru raspuns.
1. Nu toti care primeau spor de toxicitate (sau de periclitate) erau incadrati si la locuri de munca cu conditii deosebite.
2. Intrebati pe colegii dvs. cum au procedat. Eu nu vad cum ati putea, in conditiile date, sa se faca retroactiv incadrarea in loc de munca cu conditii deosebite.
Daca angajatorul dvs. nu a facut atunci demersuri pentru incadrarea locurilor de munca in grupa I sau II de munca acum nu se mai poate face nimic. Procedura era stabilita prin Ordinul nr. 50/1990, in prezent abrogat.
6. Nominalizarea persoanelor care se încadrează în grupele I şi II de munca se face de către conducerea unităţilor împreună cu sindicatele libere din unităţi, tinindu-se seama de condiţiile deosebite de munca concrete în care îşi desfăşoară activitatea persoanele respective (nivelul noxelor existente, condiţii nefavorabile de microclimat, suprasolicitare fizica sau nervoasa, risc deosebit de explozie, iradiere sau infectare etc.).
7. Încadrarea în grupele I şi II de munca se face proporţional cu timpul efectiv lucrat la locurile de munca incluse în aceste grupe, cu condiţia ca, pentru grupa I, personalul sa lucreze în aceste locuri cel puţin 50%, iar pentru grupa II, cel puţin 70% din programul de lucru.
8. Perioada de timp în care o persoana are sarcina sa lucreze integral sau o parte din programul de munca în astfel de locuri se stabileşte prin dispoziţia conducerii unităţii sau prin prevederile legale care reglementează atribuţiile de serviciu ce revin fiecărei persoane în raport cu funcţia îndeplinită.