avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 560 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Teren in Indiviziune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Teren in Indiviziune

La un moment dat cineva vinde o constructie situata pe un teren din Bucuresti, formata din............... Cota indiviza de teren de 63 metri patrati din suprafata totala de 260 metri patrati trece in proprietatea statului conform art.30..al.2, din legea nr.58/974. Dupa un timp noul propritar decedeaza si intervine un certificat de vacanta succesorala.Masa suscesorala formata din imobil si teren aferent lui in suprafata indivizibila de 63 mp revine statului REPUBLICA SOCIALISTA ROMANIA.
INTREBARI.
Statul putea sa vanda cota de teren aflata in indiviziune fara sa anunte ceilalti proprietari aflati in indiviziune???????????
Se punea problema de preemtiune????????????
Noul proprietar este stapan pe toti cei 63mp sau numai pe cei aflati sub constructie si pe restul este in indiviziune cu ceilalti proprietari????????
Cel mai recent răspuns: stefb , utilizator 18:44, 25 Martie 2021
Buna ziua,
Statul nu putea vinde fara a fi respectat dreptul de preemtiune.
Noul proprietar este „stapan„ pe ceea ce a cumparat.
Este foarte important de stiut ce scrie in contractul lui de vanzare-cumparare.
Daca a cumparat o cota indiviza de 63 de mp, atunci este in indiviziune cu ceilalti ce detin restul terenului.
Conform actului de masa succesorala statul este obligat sa vanda imobil si teren aferent lui in suprafata indivizibila de 63 mp sau ce vrea el?
Ce inseamna de fapt daca s-ar fi vandut imobil si teren aferent lui in suprafata indivizibila de 63mp din suprafata totala de 260mp?
Ce drepturi au cei doi proprietari cand apare termenul suprafata indivizibila?
Proprietarul ramas cu diferenta de 197mp nu are acces la strada.
Ultima modificare: Luni, 18 Iunie 2018
jonel, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
jonel a scris:


Ce inseamna de fapt daca s-ar fi vandut...


Ar fi preferabil să ne spuneți, mai exact, ce s-a vândut.

Dacă s-a vândut suprafața indiviză de 63 mp din 260, este în regulă.
Dacă s-au vândut 63 mp delimitați fizic („de aci până dincolo”), nu e bine.

Cota parte indiviză se scrie de regulă sub forma unei fracții matematice, dar poate fi scrisă și în procente sau poate fi la fel bine exprimată și în „formula” x mp din suprafața totală de y mp. Este același lucru.

Eu cred că terenul este ... așa cum ați scris în titlu = în indiviziune.
Și dacă doi proprietari au un teren în indiviziune (adică nedivizat/care NU este delimitat în materialitatea lui), atunci nu se poate spune că unul nu are acces la stradă.
Fiindcă niciunul dintre ei nu este proprietar exclusiv pe vreun anume bolovan din dreapta curții. Ci fiecare dintre ei este titularul unei cote părți ideale/abstracte din DREPTUL de proprietate asupra unui bun (terenul), dar bunul (terenul) nu este divizat în materialitatea lui, corespunzător acestor cote părți.

A! Si nu se punea problema preemțiunii, fiindcă nu este teren agricol extravilan.
Ultima modificare: Luni, 18 Iunie 2018
romascanu, moderator
In primul mesaj afirmati faptul ca: - cei 63 mp aflati in indiviziune trec la un moment in proprietatea exclusiva a statului, care ulterior vinde aceasta suprafata de teren., prin urmare statul a vandut in calitate de unic proprietar unei terte persoane.
Prin urmare, statul detine cei 63 mp in baza unei preluari abuzive facute in temeiul art. 30 din Legea 58/1974 si restul constructie plus teren, in baza vacantei succesorale.

Nu exista un drept de preemtiune in acest caz, intrucat terenul este intravilan.
Insa puteti invoca preluarea in mod abuziv de catre stat a suprafetei de 63 mp si de asemenea, intrucat afirmati ca unul din copropietari nu are acces la strada in urma vanzarii facuta de stat, nerespectarea dreptului de servitute de trecere.

Cum pot sa i- mi revendic un teren in indiviziune daka matusa il are abuziv.
Ultima modificare: Miercuri, 24 Martie 2021
Nicu16nds, utilizator

Alte discuții în legătură

Acord vecini mihai1107 mihai1107 Am urmatoarea speta: in prezent detin un apartament situat intr-un imobil cu alte 2 apartamente, acestea fiind dobandite prin Legea 112. La ele, din curtea ... (vezi toată discuția)
Executare silita cota indiviza din teren cdorin cdorin buna ziua exista urmatoarea problema: -un teren este detinut in cota indiviza stabilita prin contract de vanzare cumparare (fiecare proprietar are x,y,z ... (vezi toată discuția)
Cumparare teren in indiviziune energising energising Buna ziua. Parinti mei, in urma cu aproximativ 10 ani a vandut etajul casei si odata cu aceasta a vandut in indiviziune si 1000 mp din teren (total 3000mp), ... (vezi toată discuția)