svaiter a scris:
Multumesc pentru raspuns, vazusem in HG 1025 ca pot fi luate in calcul si fractiuni de luna de cel putin 1/2 din zilele lucratoare care se considera luni intregi, iar ca exceptie, numai odata se poate lua in calcul si o fractiune de luna < de 1/2 din zilele lucratoare.
La aceasta fractiune faceam referire si cu ea facea exact 12 luni.
Asteptam mai multe lamuriri de la dvs. Observ ca subiectul a ramas cam "in coada de peste"
Ce e scris in lege nu-i suficient de clar?
Sotia mea a inceput lucrul cu 01.09.2009 si a nascut la 18.08.2010. Are sau nu dreptul la indemnizatie - va rog, daca sunteti de specialitate, doresc un raspuns clar , avand in vedere legea :
CAPITOLUL II
Concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului
Art. 4. -
(1) Concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului, prevăzute de ordonanţa de urgenţă, se acordă persoanelor îndreptăţite, dacă acestea au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare Codul fiscal, timp de 12 luni în ultimul an anterior datei naşterii copilului sau, după caz, de la data la care s-a realizat încredinţarea în vederea adopţiei, s-a aprobat adopţia ori s-a instituit plasamentul sau tutela.
(2) De drepturile prevăzute la alin. (1) beneficiază şi persoanele care realizează venituri supuse impozitului pe venit, dar care, potrivit legii, sunt scutite de plata acestora.
(3) În calculul celor 12 luni prevăzute la alin. (1) se includ şi fracţiunile de lună în care s-au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, precum şi cele în care solicitanţii s-au aflat în una sau mai multe dintre situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (2) din ordonanţa de urgenţă, considerate, în înţelesul ordonanţei de urgenţă, lună întreagă.
(4) Prin fracţiune de lună se înţelege efectuarea a cel puţin jumătate din zilele lucrătoare din acea lună în care persoana îndreptăţită a realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit Codului fiscal, ori s-a aflat în una sau mai multe dintre situaţiile prevăzute la alin. (7).
(5) Prin excepţie, se acceptă ca o singură dată fracţiunea de lună să fie constituită dintr-un număr mai mic de zile lucrătoare decât cel prevăzut la alin. (4).