avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 843 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Pot sa dau angajatorul in judecata?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Pot sa dau angajatorul in judecata?

Buna seara,

Vreau sa va supun atentiei problema mea:

Acum o luna de zile am mers la banca pentru a vedea conditiile prin care pot obtine un credit ipotecar. De la banca mi s-a cerut un set de acte care cuprinde si o adeverinta-tip in formatul bancii. Am fost si am depus o cerere la angajator prin care imi exprimam dorinta de a primi o adeverinta in acest format (cererea a fost depusa cu numar de inregistrare), dar am primit o adeverinta in formatul pe care l-a dorit angajatorul.

Am ca acte urmatoarele:

- cerere adresata angajatorului pentru a-mi elibera adeverinta-tip.
- adeverinta in formatul angajatorului eliberata in urma cererii mele.
- scrisoare de la banca (semnata si stampilata) prin care mi se confirma ca adeverinta-tip este o conditie necesara pentru compunerea dosarului
- un calcul estimativ al bancii cu suma la care ma incadram (acest exemplar nu este semnat, dar cred ca pot obtine stampila si semnatura bancii).

In aceste conditii va rog sa ma ajutati cu urmatoarele informatii:

- pot da angajatorul in judecata pentru a cere daune deoarece din cauza ca nu a completat adeverinta in formatul solicitat de mine eu nu am reusit sa imi fac un dosar de credit la aceasta banca? Mentionez ca oferta acestei banci (rate, suma creditului etc.) era socotita de mine ca cea mai atractiva in conditiile date.
- ce sanse as avea sa castig un astfel de proces?
- in eventualitatea unei plangeri ea va fi considerata "conflict de munca" si va fi judecata cu urgenta cu care se judeca astfel de conflicte?
- daca intre dumneavoastra exista un avocat care m-ar putea sprijini in timpul unui eventual proces (din Bucuresti pentru ca aici domiciliez).

Pentru alte informatii va stau la dispozitie.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Antoanela Geaman , Avocat 20:31, 3 Noiembrie 2009
Daca in continutul ei adeverinta de la banca obliga firma sa-si asume anumite angajamente, angajatorul a avut dreptul sa refuze.
Adeverinta nu contine nicio obligatie din partea firmei.
Nu pot sa atasez adeverinta, dar va redau continutul formatului:

Denumirea angajatorului…………..………………
Tel………………….............…..; Fax…............……….
Nr……......................... din data de ................…....……
ADEVERINŢÃ DE SALARIU
Angajatorul ……....………..................………………, având sediul social în ..........................….............Strada.................……...........……................, Nr.....…, Bloc ......., Et......., Sc........, Ap.......judeţ / sector ………………………...., cod de identificare fiscală ……............…………, înregistrată la Registrul Comerţului sub nr. ................………, certificăm prin prezenta faptul că Dl. / D-na ........................................................................................., CNP..............................................este angajat(ă) al (a) societăţii noastre, în funcţia de................................................................................................... în cadrul departamentului............................................................................... ...cu contract încheiat pe durată:
nedeterminată, de la data de …………..........................
determinată, contractul încheiat la data de ………........ în vigoare pâna la data de.... ………………având un venit lunar de (se va indica mai jos) :
Luna / An
(se vor completa cu luna/anul aferente ultimelor 3 salarii platite)
...../ .....
...../.....
...../.....
(în cifre) RON
Salariu lunar brut conform CM*
(în litere) RON
(în cifre) RON
Venit lunar net încasat**
(în litere) RON
* Se va completa salariul lunar brut inclusiv sporurile menţionate în CM (cartea de muncă sau contractul de muncă).
** Se va completa salariul lunar net şi alte venituri cu caracter de permanenţă. A NU se include contravaloarea tichetelor de masă, drepturilor de hrană sau veniturile care nu sunt încasate lunar, având caracter ocazional (de exemplu: prime/sporuri anuale/trimestriale).
Angajatul beneficiază de tichete de masă:
Angajatul beneficiază de drepturi de hrană:
Angajatul are carte de muncă Da Nu
În evidenţele angajatorului figurează un numar de salariaţi cu contracte sau cărti de muncă după cum urmează:
Mai mic de 5 Între 5 şi 10 Între 11 şi 50 Mai mare de 50
Salariul este / nu este afectat de următoarele obligaţii: .....................................................................................................................................................
La data emiterii prezentei adeverinţe, angajatul nu figurează pe nicio listă cu angajaţi ai subscrisei care urmează a fi disponibilizaţi în urmatoarele 3 luni.
S-a eliberat prezenta adeverinţă pentru a-i servi la banca.
Ne asumăm întreaga responsabilitate cu privire la datele menţionate în acest document şi confirmăm că persoanele semnatare ale acestei adeverinţe angajează răspunderea noastră cu privire la realitatea informaţiilor cuprinse în prezenta.
Nume şi Prenume
Reprezentanţi legali
(funcţie)
CNP
Semnătura
1
2
În calitate de reprezentant legal, confirm că sunt autorizat/ă să semnez în mod individual prezenta adeverinţă. (Se va bifa doar în cazul în care adeverinţa este semnată de un singur reprezentant al societăţii
Semnătura ___________________________

LE: Am editat numele bancii pentru a nu face reclama.
Ultima modificare: Luni, 2 Noiembrie 2009
BogdanH, utilizator
Problema este generata de acea fraza prin care societatea isi asuma intreaga responsabilitate cu privire la datele din acea adeverinta ! Si va si explic de ce : daca dvs modificati acea adeverinta si schimbati din date , in fata bancii tot societatea raspunde in primul rand , fapt pentru care va putea fi actionata in judecata in cazul in care nu achitati creditul. Si nu se va putea niciodata demonstra de catre societate ca ea a eliberat adeverinta intr-un fel si nu intr-altul! Intelegeti? Mai ales ca , si daca si-ar fotocopia adeverinta , in instanta nu se poate face expertiza grafologica pe copii xerox , deci ar trebui 2 originale! Lucru improbabil de realizat faptic!
B-)
Nu inteleg de ce nu v-au completat-o. Nu-i angaja cu nimic decat in corectitudinea informatiilor. Din pacate nu stiu daca il puteti trage ra raspundere. Probabil va va raspunde un coleg jurist sau avocat.
MIHAI GRIGORE a scris:

Problema este generata de acea fraza prin care societatea isi asuma intreaga responsabilitate cu privire la datele din acea adeverinta ! Si va si explic de ce : daca dvs modificati acea adeverinta si schimbati din date , in fata bancii tot societatea raspunde in primul rand , fapt pentru care va putea fi actionata in judecata in cazul in care nu achitati creditul. Si nu se va putea niciodata demonstra de catre societate ca ea a eliberat adeverinta intr-un fel si nu intr-altul! Intelegeti? Mai ales ca , si daca si-ar fotocopia adeverinta , in instanta nu se poate face expertiza grafologica pe copii xerox , deci ar trebui 2 originale! Lucru improbabil de realizat faptic!
B-)

Pai isi asuma faptul ca datele din adeverinta sunt corecte. La credit ipotecar banca imi pune ipoteca pe casa si ma va executa in caz ca nu imi platesc ratele. Banuiesc ca exista, in momentul eliberarii si o copie la dosarul meu personal a adeverintei eliberate.

pneagu a scris:

Nu inteleg de ce nu v-au completat-o. Nu-i angaja cu nimic decat in corectitudinea informatiilor. Din pacate nu stiu daca il puteti trage ra raspundere. Probabil va va raspunde un coleg jurist sau avocat.

Politica firmei, nescrisa, deoarece, desi exista pe piata romaneasca de cel putin 5 ani nu are un regulament intern care sa prevada acest lucru, o impiedica sa imi elibereze adeverinta in formatul solicitat.

Alte discuții în legătură

Adeverinta salariat constantin constantin STIE CAREVA CUM POT EU OBLIGA LEGAL PE ANGAJATOR SA-MI COMPLETEZE FORMULARELE TIP CARE MI LE DA BANCA PT. A PUTEA FACE UN IMPRUMUT? ANGAJATORUL MEU IMI ... (vezi toată discuția)
Sos evelina78 evelina78 Buna seara, Rog indrumare si ajutor. AM nevoie de o adeverinta de la fostul angajator ( care a inchis firma) pentru sustinerea unui examen la primarie. ( ... (vezi toată discuția)
Angajtorul refuza completarea adeverintei tip banca ELIalex ELIalex Conducerea Soc.Com. la care lucreaza sotul meu refuza sa completeze adeverinta bancara necesara contractarii unui credit.Elibereaza in schimbul acesteia un ... (vezi toată discuția)