avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 649 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajtorul refuza completarea adeverintei tip banca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajtorul refuza completarea adeverintei tip banca

Conducerea Soc.Com. la care lucreaza sotul meu refuza sa completeze adeverinta bancara necesara contractarii unui credit.Elibereaza in schimbul acesteia un formular de adeverinta tip intern, in care precizeaza intr-adevar sal pe ultimele 3 luni si de cand este angajat la firma dar bancile nu o accepta ca si adeverinta.La multe, multe insistente ale mai multor angajati, dir. gen refuza eliberarea unei astfel de adeverinte.Este legal?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: elig , utilizator 20:09, 2 Decembrie 2009
Nu, nu este legal si moral. Constituie un abuz contra intereselor angajatului.
Art.40 alin.(2), lit.h) din Codul muncii obliga angajatorul sa elibereze, la cerere, toate documentele care atesta calitatea de angajat. Va puteti adresa ITM sau instantei de judecata.
Intrucat serviciul de personal al firmelor private este ITM-ul mi s-ar parea corect si legal ca ei sa elibereze aceste adeverinte.Se plateste la ITM 0.75% pentru ce?Nici macar cartea de munca nu o certifica desi inregistrarile le fac ei.
ITM nu are astfel de atributi. Eliberarea adeverintei de acest tip revine institutiei in care lucrati.
A mai ridicat cineva de curand aceeasi problema.Angajatorul poate fi dat in judecata si sa i se solicite daune pentru aceasta omisiune( cu conditia sa demonstrati prejudiciul creat)

Alte discuții în legătură

Plata comision itm ToacaDaniel ToacaDaniel Buna ziua, O firma are aprobare din partea ITM pentru evidenta carnetelor de munca pe anul 2009, si a platit comision ITM 0.25 in fiecare luna. Problema ... (vezi toată discuția)
Patronul refuza sa-mi elibereze adeverinta de venit pentru credit sima9 sima9 Buna ziua, am o problema si sper sa ma puteti ajuta. Doresc sa fac un credit, dar patronul patronul refuza sa-mi elibereze adeverinta de venit. Sunt ... (vezi toată discuția)
Probleme adeverinta de vechime ioana dimassi ioana dimassi Am urmatoarea problema: fostul angajator inca refuza dupa 5 luni de la data incheierii contractului de munca sa imi elibereze adeverinta de vechime. Mai jos ... (vezi toată discuția)