Am urmatoarea problema: fostul angajator inca refuza dupa 5 luni de la data incheierii contractului de munca sa imi elibereze adeverinta de vechime. Mai jos este ultima noutate prin care imi explica de ce nu imi elibereaza documentul.
Dupa cum am vorbit in luna iunie in legatura cu adeverinta dumneavoastra de vechime, aceasta nu poate fi scoasa, deoarece la firma X ati lucrat cu norma intreaga, si potrivit ultimelor reglementari ITM nu mai elibereaza adeverinte de vechime pentru cei cu norma intreaga. De aceea fie va cumparam carnet de munca in cazul in care firma la care lucrati nu va cumparat deja. Iar in cazul in care aceasta firma va achizitionat carnet, il solicitati de la firma si noi il ducem la ITM pentru a va trece vechimea acumulata la firma X.
Va rog mult sa ma ajutati sa le raspund cat mai curand.
1. Iata ce spune Codul muncii:
Art.34 (5) La solicitarea salariatului angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, vechimea in munca, in meserie si in specialitate.
Art. 276. - (1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
b) incalcarea de catre angajator a prevederilor art. 34 alin. (5), cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei;
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
2. Deci ITM nu putea sa dea un asemenea raspuns. El este cel care sanctioneaza pe angajator daca nu elibereaza adeverinta.
Sunt anumiti inspsctori de la ITM care refuza sa semneze adeverintele de vechime pe motiv ca se gasesc de cumparat carnete de munca.Dar daca se insista putin totul se rezolva ( daca exista bunavointa si din partea angajatorului).
Intr-adevar, la ITM Bucuresti nu vizeaza adeverinte de vechime daca este vorba de functie de baza (care se trece in carnetul de munca), cu un program de lucru de 8h/zi. Cer achizitionarea de carnet de munca.
Daca doriti adeverinta de vechime totusi de la vechiul angajator, va sfatuiesc sa-i duceti o declaratie in care sa spuneti ca v-ati reangajat si vi s-a cumparat carnet de munca, iar noii angajatori va cer adeverinta de vechime pentru a o trece in carnetul de munca.
1. Nu exista prevedere legala care sa justifice ceea ce spun inspectorii de la ITM. Acestia isi bat joc de oameni! Mai scot multe asemenea "perle"? Ei pe ce legi lucreaza? Mereu inventeaza cate ceva pentru a refuza oamenii sau a-i pune pe drumuri!
2. Trebuie facuta sesizare la Inspectia Muncii sau chiar la Ministerul Muncii si sa fie sanctionati cei care procedeaza asa!
Cartea de munca
Katze
Lucrez la o firma de 1 an si jumatate cu contract de munca, inregistrat la ITM Bucuresti, dar nici pana in acest moment cei de la personal nu mi-au facut carte ... (vezi toată discuția)