avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 753 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Părinți sau divorțat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Părinți sau divorțat

Părinți au divorțat când eu aveam 6 săptămâni iar tata sa recăsătorit și nu mi-a plătit penie alimentară deloc,acum a decedat care este șansa de a moșteni ceva din partea lui???? mulțumesc frumos...
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:13, 1 Septembrie 2018
Buna ziua,
Sunt doua categorii de bunuri:
Bunuri proprii care se impart astfel;
- sotia supravietuitoare 1/4
- copiii, toti ai lui, in parti egale, impart intre ei restul de 3/4.
Bunuri comune realizate cu a II-a sotie
- sotia supravietuitoare ia 5/8 din TOT si
- copiii, toti ai lui, in parti egale, impart intre ei restul de 3/8.
ESTE FIRESC SA MOSTENITI.
Mergeti la un notar si faceti URGENT (daca nu a trecut un an de la deces) o declaratie de acceptare a succesiunii.
Ultima modificare: Luni, 18 Iunie 2018
Gabriel Klein Kiritescu, utilizator
Dumneavoastra sunteti mostenitor rezervatar, va este alocata o cota -parte din rezerva succesorala cuvenita.

Prin urmare, in ipoteza in care bunul dobadit de tatal dumneavoastra s-a aflat in stare de devalmasie, prin deces este transmisa doar cota de 1/2.

Dumneavoastra aveti o cota succesorala de 3/ 4 din 1/2 anume 3/ 8.

Sotia supravietuitoare are o cota de 1/ 4 din 1/2 anume 1/ 8 si cota de 1/ 2 care ii apartine.

( 5/8 din bunul succesoral ).

Succesiunea poate fi dezbatuta pe cale notariala, in ipoteza in care coerezii ajung la un acord, competent fiind orice notar in raza teritoriala a caruia s-a situat ultimul domiciliu al defunctului.

Pe cale notariala se poate transa si chestiunea impartelii, daca nu survin disensiuni.

In ipoteza in care apar disensiuni, intre dvs si celalalt comostenitor, va puteti adresa instantei de judecata, in vederea dezbaterii succesale si in vederea impartelii, competenta material, teritorial si functional fiind judecatoria in a carei raza teritoriala s-a situat ultimul domiciliu al defunctului.

Trebuie sa prezentanti actele de stare civila ale succesorilor, precum si cele ale defunctului.

De asemenea, este necesara o copie a titlului de proprietate.

Taxa judiciara datorata este de 5 %, raportat la valoarea orientativa din grila notarilor publici, insa, in ipoteza in care aveti venituri reduse (sub 300 lei/ membru de familie ), instanta va poate scuti de la plata taxei judiciare, in baza cererii de ajutor public judiciar.

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mesaje editate

@ Anamaria Suciu
Moștenirea
Utilizator 17:54, 31 August 2018

Bună ziua
Am o întrebare părinți mei au divortat când eu eram d 6 săpt și nu am primit pensiea alimentară .sa recăsătorit c o doamna care avea 5 copii deci nu sunt copii lui doar eu sunt singura moștenitoare dar tata a decedat în uram c 10 ani..oare este prea târziu pt a cere ceva moștenire din partea lui???
Dar nu e prea târziu c am d făcut și unde trebuie s merg pt aceasta moștenire?? Va mulțumesc frumos

@ avocatmaria
Utilizator 23:04, 31 August 2018

Mergeți la starea civilă, depuneți o cerere anexați certificatul Dvs de naștere in copie, copie carte de identitate și solicitați un duplicat de pe certificatul de deces al tatalui Dvs.

Editat : recomandarea unui avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire - dezbatere succesorala Vasile Olteanu Vasile Olteanu In urma cu 3 luni tatal meu a decedat.Mama a decedat in 1989, dar nu am facut dezbaterea . Mai am un frate. In 1992 tata s-a recasatorit. Masa succesorala se ... (vezi toată discuția)
Clarificare mostenire familia a decedează b și c sunt copii ... bogdanok bogdanok Clarificare mostenire Familia A decedează B și C sunt copii Fiecare (B,C) are câte 2 copii B și C decedează Se deschide dosar moștenire, se fac ... (vezi toată discuția)
Cotele dintr-o mostenire maria dinca maria dinca Buna ziua. As dori sa stiu care sunt cotele fiecarui mostenitor in situatia urmatoare: Dupa decesul bunicii,bunicul se recasatoreste dupa care si acesta ... (vezi toată discuția)