avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 452 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... donatie si mostenitor rezervatar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

donatie si mostenitor rezervatar

O persoana hotareste sa-si dezmosteneasca copilul unic, doneaza întreaga avere unei terte persoane. Dupa decesul sau survenit 2 ani mai târziu, copilul mai poate sa revendice ceva? Multumiri
Cel mai recent răspuns: coser , utilizator 22:56, 19 Iunie 2018
Art. 1095 Cod civil
Termenul de prescripţie
(1) Dreptul la acţiunea în reducţiune a liberalităţilor excesive se prescrie în termen de 3 ani de la data deschiderii moştenirii (adica data decesului) sau, după caz, de la data la care moştenitorii rezervatari au pierdut posesia bunurilor care formează obiectul liberalităţilor.

(2) În cazul liberalităţilor excesive a căror existenţă nu a fost cunoscută de moştenitorii rezervatari, termenul de prescripţie începe să curgă de la data când au cunoscut existenţa acestora şi caracterul lor excesiv.

(3) Excepţia de reducţiune este imprescriptibilă extinctiv.

Multumesc pentru raspuns, în termeni de neprfesionist: la data decesului masa succesorala devenise zero ?, întucât decedatul donase întreaga avere în intentia de-si dezmosteni copilul. Copilul unic mai are în acest un recurs posibil?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
(1)Dreptul la acţiunea în reducţiune a liberalităţilor excesive se prescrie în termen de 3 ani de la data deschiderii moştenirii sau, după caz, de la data la care moştenitorii rezervatari au pierdut posesia bunurilor care formează obiectul liberalităţilor."

In traducere: dreptul copilului de a solicita reductiunea donatiei, "expira" in termen de 3 ani de la data decesului donatorului sau daca donatorul mai traieste, de la data incheierii contractului de donatie.
Adica in 3 ani de cand a murit tata sau de cand a fost incheiat contractul de donatie, copilul se poate adresa instantei si sa solicite reductiunea donatiei la jumatate. Asta inseamna ca: fie se imparte imobilul fizic (copilul primeste jumatate din teren, din casa etc), fie cel care a primit donatia va fi obligat sa ii achite copilului o sulta reprezentand contravaloarea jumatatii care i-a fost incalcata, prin incheierea acestui contract de donatie.

(2) În cazul liberalităţilor excesive a căror existenţă nu a fost cunoscută de moştenitorii rezervatari, termenul de prescripţie începe să curgă de la data când au cunoscut existenţa acestora şi caracterul lor excesiv.

Adica: in cazul in care copilul nu stia de existenta acestui contract de donatie, termenul de 3 ani incepe sa curga de la data la care a aflat de incheierea contractului si de faptul ca tata a donat tot si lui nu i-a lasat nimic.
Multumesc pentru tot si în special pentru traducere!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor - valabilitate testament nelu95 nelu95 Buna seara... Străbunica mea vrea sa îmi lase moștenire prin un testament toată averea ei, nu mai ca după moartea strabunicului nu a făcut partajare ... (vezi toată discuția)
Casa am drept? Nedoiu Nedoiu Tata a primit o casa din donatie la 10 ani el nu a facut absolut nimic la ea decat a schimbat acoperisul cu mama mea care a murit la 1 an de la casatorie. Din ... (vezi toată discuția)
Testament Criys Criys Am tot citit articolele depsre testament insa nu am gasit ceva clar scris. Cand se citeste un testament la notar si se fac inscrisurile pentru cota fiecarui ... (vezi toată discuția)