Eu, impreuna cu familia mea locuim de citiva ani in Canada. Mai am o sora care locuieste impreuna cu parintii mei in casa acestora din Romania.
Problema este ca sora mea nu mai vrea sa se mute din casa parintilor mei (nici acum si nici dupa decesul parintilor) dar in acelasi timp ea nu vrea nici sa ma despagubeasca pe mine pt. jumatatea mea.
Daca las lucrurile asa, dupa decesul ambilor parinti, eu voi avea pe hirtie 1/2 din casa ,dar ea o va ocupa de facto (eu fiind in Canada). De asemenea mentionez ca aceasta casa nu se poate departaja fizic si vinde pe jumatati.
Ce act sa faca parintii mei care inca traiesc (sau eu impreuna cu ei pt. ca si ei vor asta) ca sa ma asigur ca dupa decesul lor eu o pot evacua pe sora mea, vinde casa si apoi sa ne luam fiecare jumatate din bani?
Dupa decesul parintilor (in ipoteza ca nu exista alti mostenitori legali sau un testament) veti mosteni fiecare cate 1/2 din casa si veti fi in coproprietate. In acest sens:
1. Nu o puteti evacua pe sora Dvs., fiindca si ea fiind proprietara, are dreptul sa stea acolo;
2. Succesiunea legala va crea o indiviziune.
3. Nimeni nu poate fi silit sa ramana in indiviziune, deci daca sora Dvs. nu vrea sau faca partajul, puteti cere (printr-un avocat) iesirea din indiviziune in fata instantei. Instanta va dispune (daca nu va puteti intelege cu sora Dvs.) vanzarea imobilului prin licitatie, ceea ce inseamna o paguba pentru ambele parti -- un argument, ce poate sa ajuta sa-o convingeti pe sora Dvs. de a incheia o intelegere amiabila.