avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 961 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Acte necesare pentru o succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Acte necesare pentru o succesiune

Care sunt actele necesare la judecatorie pentru a face o succesiune?
Cel mai recent răspuns: mirela_74 , utilizator 13:19, 21 August 2010
1. Anexa 24 de la primaria unde a decedat de cuius;
2. actul de deces;
3. actele de identitate ale mostenitorilor, inclusiv cele de casatorie, pentru fete;
4. actele de proprietate ale bunurilor supuse masei de impartit;
5. Taxa de timbru si timbru judiciar si cererea .
Daca va referiti la procedura succsorala, aceasta se poate desfasura pe doua cai:
- una amiabila( prin buna intelegere) in fata notarului de stat;
- cea de- a doua pe cale judecatoreasca, atunci cand partile nu se inteleg si se suspenda procedura sucesorala notariala.
In care situatie va aflati dumneavoastra ? Va rog sa- mi spuneti pentru mai multe precizari !
Cu stima !
Buna ziua.
Sunt in a-doua situatie,adica fratii se dusmanesc si nu vorbesc intre ei.Vreau sa deschid succesiunea in instanta,cu toata ce pamantul pe care il are familia a fost imparitit de tata cand era in viata la Primarie,fiind consemnat in Registru..Sunt sigur ca fratii mei nu vor veni la partaj!
Fiecare are partea lui de pamant cu care a intrat in Asociatia Agricola ,iar eu vreau sa vaud partea mea.Ce costuri terbuie sa suport?cat este taxa de timbru?cat timp va dura procesul daca fratii nu se prezinta?Va multumesc.
Buna ziua !
V- as sfatui sa va angajati un avocat, care in urma contractului de asistenta judiciara incheiat, va va reprezenta in fata tuturor institutiilor statului si a instantei .
Cu stima !
Ultima modificare: Marți, 3 Noiembrie 2009
Marius Zaharia, Avocat
Buna ziua cam in aceasta situatie sunt si eu si anume:socrul meu a decedat acum 6 ani si nu s-a facut nici o succesiune...acum ne-am hotarat sa o facem din cauza ca nu ne intelegem cu una din surorile sotului meu... specific ca sotul meu are 2 surori din care una a renuntat in fata notarului la succesiune,ramanand sotia supravietuitoare, sotul si cumnata mea....soacra mea doreste ca dupa succesiune indiferent unde se dezbate, sa incheiem un contract de vanzare-cumparare pe partea ei ce i se cuvine in urma succesiunii ca nu vrea sa faca act de donatie ca sa nu fie atacat ulterior (masa succesorala fiind un apartament in Bucuresti si o casa batraneasca la 25 km de Bucuresti in comuna 1 Decembrie)....problema intervine aici: cumnata mea isi doreste partea ei de 15 % sa zicem din masa succesorala si anume apartamentul, uitand ca fiecare are partea lui din acel apartament, soacra mea avand cel mai mult...in instanta mi se poate stabili o renta lunara pe o anumita perioada pt.a o despagubi si de a intra in posesia celor 2 case? precizez ca la acest moment fiica cumnatei mele sta in apartament cu concubinul si fetita ei, platind parte din intretinerea apartamentului, cealalta parte platind-o soacra mea....pot solicita in instanta ca pe o perioada de n ani sa o las in continuare pe fiica-sa acolo fiind contra-cost renta lunara, cumnata mea fiind astfel despagubita? sper sa ma intelegeti dar sunt intr-o dilema foarte mare avand in vedere ca trebuie sa ne punem la punct cu aceste case caci noi am investit in ele si acum sora lui doreste sa fie una a ei, nemairecunoscand ca de fapt sotul meu le-a cumparat (neexistand acte pe numele lui ci pe numele defunctului) si nici nu vrea sa cada cumva la intelegere dandu-ne banii inapoi pe investitie si impartind casele intre cei doi cu acordul mamei bineinteles....practic ea doreste apartamentul, uitand ca mama ei, implicit soacra mea are parte la 1/4 din masa succesorala inclusiv jumatatea ei de drept deci 3/4, sotul meu si cu ea impartind practic 1/4 din masa succesorala.....si cumnata mea vrea sa evite ca soacra mea sa-i lase sotului meu motivand ca mai avem timp pt.succesiune ca sa moara soacra mea si atunci facem....daca moare soacra mea eu stiu ca tot trebuie sa facem succesiune prima data dupa socru si apoi dupa ea deci tot la acele cheltuieli ajungem si mai si pierdem banii investiti....concluzia este ca va rog sa-mi spuneti daca sa o chem in instanta pt.partaj sau sa dezbat succesiunea prin notar, sa facem contractul de vanzare- cumparare cu soacra mea pe partea sotului si a soacrei si apoi sa o dam in judecata pe cumnata pt.despagubirea ei pe partea ei din acea 1/4 din masa succesorala dezbatuta? si mai am o rugaminte: imi puteti spune in procente cat la % ii revine cumnatei mele pt.a stabili o suma conform evaluarilor masei succesorale?
va multumesc anticipat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune blonzi blonzi Buna ziua,de curand a murit socrul meu si as vrea sa fac succesiunea .Ei sunt patru frati si mama soacra,unul din frati a spus ca el doreste parte din ... (vezi toată discuția)
Succesiune cristinicaz cristinicaz socrul meu a decedat recent.au rămas un apartament si o casa la tara.Exista o soție și doi copii.ce drepturi are fiecare la moștenire? Pot copiii sa ii ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa decesul fratelui parabolan parabolan Buna ziua, Ma intereseaza modalitatea de impartire a bunurilor in urmatoarea situatie: Suntem 3 frati, mai traieste doar mama, in urma cu o luna a murit ... (vezi toată discuția)