avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 814 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire apartament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire apartament

Bunica mea locuieste intr-un ap cu 2 camere(singura) are 2 fete care mostenesc acest apartament in urma decesului bunicii. Matusa mea si mama mea nu se inteleg grozav si nici bunica nu o are chiar la suflet insa vrea ca ap sa se vanda si copii sa imparta banii. Problema este ca matusa mea cu siguranta nu va vrea sa vanda deoarece ap este in orasul ei iar noi locuim in alt oras si mi-e teama ca in acest caz se va ajunge la despagubirea mamei mele ceea ce poate dura si 10 ani (asa cred eu, poate nu cunosc legile). Ce ar putea face bunica mea pt a se asigura ca ap se va vinde si se vor impartii banii?
Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 13:20, 3 Noiembrie 2009
Dupa decesul bunicii, se va dezbate sucesiunea. Mama si matusa dvs . vor ramane in indiviziune pana cand matusa, in caz ca doreste sa pastreze apartamentul, o va despagubi. Altfel, ele pot vinde impreuna , prin buna intelegere sau, apeland la instanta , apartamentul ar putea fi vandut prin licitatie. Va exista o cale, oricum pentru ca cele doua sa beneficieze de coata parte cuvenita.
Bunica ar mai putea vinde si de pe acum, impartind banii celor 2 fete, urmand ca una dintre ele sau ambrele, pe rand, sa aiba grija de bunica atat timp cat va mai trai.
Ultima modificare: Marți, 3 Noiembrie 2009
ContSters47264, utilizator
bunica dv. poate sa vinda apartamentul catre una din fiice, cu clauza de intretinere, si sa dea celeilalte fiice jumatate din pretul incasat. acelasi lucru poate fi facut si catre un tert.
Nu stiu cat de viabila este solutia cu vanzarea catre matusa, deoarece aceasta poate ca nu are bani sa-l cumpere. Atunci, ce se intampla? In legatura cu vanzarea catre un tert, nu va merge cu drept de abitatie, iar matusa sau mama dvs nu stiu in ce masura sunt de acord sa o ia pe bunica sa locuiasca la ele in casa. E spinoasa problema. Cel mai bine, doar daca valoarea sentimentala nu este mare, dupa dezbaterea mostenirii, sa se procedeze la vanzarea apartamentului si impartirea banilor.
dupa decesul bunicii, erezii daca nu se inteleg , pot proceda la actiunea de iesire din indiviziune, pe calea instantei judecatoresti.
in astfel de cazuri, daca imobilul nu este comod partajabil in natura se va dispune atribuirea acestuia unuia dintre cei doi succesori, cu obligatia platii sultei catre celalalt succesor .
in cel mai rau caz se poate dispune vanzarea imobilului prin licitatie publica , ceea ce va fi in dezavantajul partilor, valoarea acestuia fiind astfel cu mult diminuata.
plata sultei se face intr-un anumit termen stabilit de catre instanta judecatoreasca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare apartament (succesiune facuta) Andrei29ro Andrei29ro Buna ziua, As dori sa inteleg care este procedura pentru a vinde un apartament avand in vedere urmatoarele date: 1. Apartamentul este al bunicului meu, s-a ... (vezi toată discuția)
Vanzare apartament fara acordul unuia dintre mostenitori MihaelaBM MihaelaBM Buna ziua, Apartamentul in care locuiesc in prezent parintii mei a fost cumparat de catre bunicii materni. In urma decesului bunicului matern, bunica mea a ... (vezi toată discuția)
Mostenire guia marin guia marin Buna-seara. Tatal meu a decedat in anul 1992. In urma succesiunii mama si noi 3 frati am mostenit fiecare 3/12 din casa parinteasca. Mama mea este de ... (vezi toată discuția)