avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 729 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale reprezentare
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

reprezentare

Un asociat unic cedeaza intreg capitalul social al SRL unde detine aceasta calitate ,catre 21 persoane fizice care vor deveni noii asociati.Desi capitalul social este in intregime in numerar, existand bunuri imobile in patrimoniu, care se transmit la randul lor catre noii asociati, actul de cesiune si actul constitutiv cel nou presupun ca se vor incheia in fata notarului. Intrebare: e obligatoriu ca toti cei 21 de cesionari sa fie prezenti personal la notar? Mai exact: nu este posibil ca unul dintre ei sa-i reprezinte si pe ceilalti asa cum se procedeaza cu modificarea ulterioara a actului constitutiv al unui SA?
Cel mai recent răspuns: mony , utilizator 12:26, 14 Aprilie 2006
pai mony spune ca acest capital social cedat este in intregime in numerar. eu am raspuns exact situatie ei.
desi cu intarziere, trebuie sa fac unele precizari pt.a primi un raspuns corect la problema mea: c.s este in numerar insa se transmit si bunuri ce fac parte din patrimoniu si nu din c.s .Aceste bunuri, de o valoare deloc neglijabila, nu pot fi achitate de catre cesionari pana la data incheierii actului de cesiune; intelegerea cu cedentul este ca ele sa se plateasca in rate, pe parcursul a 2 ani. Deci actul de cesiune nu poate fi incheiat direct la ORC prin dare de data certa intrucat mai exista obligatii fata de cedent. In concluzie actul se va semna la notar,in forma autentica.A intervenit insa o problema: notarul (cel putin cel consultat de noi) nu crede ca poate sa se incheie cesiunea daca raman inca pretentii banesti intre parti; mai exact nu crede ca la ORC se vor putea inregistra noii asociati daca acestia nu si-au achitat obligatiile respective. Care este parerea voastra in legatura cu modul in care trebuie incheiat actul de cesiune in aceasta speta? Multumesc tuturor celor care mi-au raspuns precum si celor care-mi vor raspunde!
1. Ceea ce vindeti dvs. sunt partile sociale, nu patrimoniul societatii. Dreptul de proprietate dobandit asupra partilor sociale dau "drept de decizie" asupra patrimoniului

2. Ca atare, actele pot fi incheiate sub semnatura privata si dobandesc data certa prin depunerea la O.R.C.

3. Pretul de vanzare poate fi stabilit liber in contractul de cesiune

4. Pretul poate fi platit si in rate, important este ca transferul dreptului de proprietate asupra partilor sociale sa opereze in momentul semnarii actului de cesiune

5. Veti plati un impozit de 10% pe diferenta dintre valoare capitalului social si pretul vanzarii
Din pacate ORC nu este de aceeasi parere cu Dvs! Se considera ca atata timp cat obligatiile banesti ale cesionarilor fata de cedent nu s-au stins, contractul de cesiune nu se poate incheia prin darea de data certa ci trebuie sa fie incheiat in forma autentica, deci la notar, iar taxele notariale sunt de ordinul sutelor de milioane ROL. Pe de alta parte, asa cum am aratat si anterior, notarul nu este sigur ca noii asociati pot fi inregistrati la ORC daca mai au obligatii fata de cedent.Pare un cerc vicios.Poate mai sunt intre Dvs si altii care s-au confruntat cu ceva de genul acesta! Am vrea o solutie cat mai simpla posibil si mai ales cat mai economicoasa. Multumesc!
eu nu cred ca sunt probleme

nu stiu cine va dat informatia

pentru informatii suplimentare 0724 227 003

Alte discuții în legătură

Cesionare societate florentyna florentyna Buna ziua! Am si eu o stuatie pe care nu stiu sa o abordez. Asociatul unic al unei sicietati vrea sa cesioneze societatea unei alte societati. Societatea ... (vezi toată discuția)
Proces verbal de cesiune a actiunilor george popa george popa as dori un model de proces verbal de cesiune a actiunilor de catre asociatul unic catre o alta persoana. (vezi toată discuția)
Cesiune p.s. mony mony Ce parere aveti despre urmatoarea solutie in cazul unei cesiuni de ps- acceptata de Registrul Comertului si de Finante-: un asociat unic persoana juridica vrea ... (vezi toată discuția)