avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 746 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale reprezentare
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

reprezentare

Un asociat unic cedeaza intreg capitalul social al SRL unde detine aceasta calitate ,catre 21 persoane fizice care vor deveni noii asociati.Desi capitalul social este in intregime in numerar, existand bunuri imobile in patrimoniu, care se transmit la randul lor catre noii asociati, actul de cesiune si actul constitutiv cel nou presupun ca se vor incheia in fata notarului. Intrebare: e obligatoriu ca toti cei 21 de cesionari sa fie prezenti personal la notar? Mai exact: nu este posibil ca unul dintre ei sa-i reprezinte si pe ceilalti asa cum se procedeaza cu modificarea ulterioara a actului constitutiv al unui SA?
Cel mai recent răspuns: mony , utilizator 12:26, 14 Aprilie 2006
Am doua intrebari

1. Ce sunt partile sociale?
2. Ce drepturi decurg din calitatea de proprietar al unei parti sociale?
Solutia cea mai simpla este cea data de Romy.Cesiunea partilor sociale presupune cesiunea corelativ cu nr de parti sociale si a patrimoniului-activ+pasiv.Conditionand cesiunea de plata integrala a patrimoniului nu rezolvi nimic,cu atat mai mult cu cat este vorba de plata esalonata pe mai multi ani a bunurilor din patrimoniu,fiindca nu te vei putea niciodata inregistra la ORC ca si asociat cesionar,deci sa preiei atributiile.
Dar si solutia data de romy scartie in situatia in care unul din cesionari este o societate,fiindca atunci nu stiu cat de legal este ca o persoana fizica sa imprumute o sc,fara ca persoana sa fie asociat in acea sc.
In ceea ce priveste forma contractului,fiind unul de cesiune,nu este necesara forma autentica ad validitatem.
Repet,daca cesionarii si cedentii sunt persoane fizice,solutia cea mai buna este cea a contractului de imprumut cu un eventual gaj fara/cu deposedare alaturi de cesiune.
nu inteleg artificiul cu contactul de imprumut in paralel cu cel de cesiune.
Eu vad astfel solutia : cesionarul se imprumuta de la o institutie specializata de credit(banca), plateste cesionarului pretul partilor sociale (a explicat cineva ce repezinta partile sociale) ; cedentul plateste la stat impozitul pe profitul obtinut. actul aditional se mentioneaza in registrul comertului fara probleme, pentru ca proprietatea aupra partilor sociale s-a transferat (cesionarul fiind dator la banca).
1.Cedentul este persoana juridica(soc.nonprofit).SOLUTIA CT.DE IMPRUMUT CADE!
2.Suma in cauza este de ordinul zecilor de miliarde. CARE BANCA VA ACORDA CREDIT LA ACEASTA VALOARE?Mai exact ce garantii poate prezenta cesionarul pt.a obtine un astfel de credit?Nici o garantie.DECI,ramane intrebarea: ce calitate va avea cesionarul in societate pana in 2009?REPET: are toate partile sociale(intreg capitalul social) dar nu a achitat in intregime c/val bunurilor acelei societati!
1.srl nu este soc nonprofit- tu ai zis ai zis: "Un asociat unic cedeaza intreg capitalul social al SRL unde detine aceasta calitate ,catre 21 persoane fizice care vor deveni noii asociati.Desi capitalul social este in intregime in numerar, existand bunuri imobile in patrimoniu, care se transmit la randul lor catre noii asociati"
2. fundatiile sunt inregistrate in registru tinut la judecatorii(nu ORC);
3.patrimoniul societatii - imobile si altele -apartin asociatiilor proportional cu nr. partilor sociale detinute. daca vrei, au puterea daca au partile sociale. daca au cumparat partile sociale la valoarea nominala, sa zicem capital social minim de 2 milioane lei cu 2 milioane, iar societatea are in proprietate imobile de miliarde inseamna ca cei 21 au facut o afacere f. buna.
4.daca nu pot plati contractul de cesiune , imprumutandu-se la o banca (tu pui problema garantiilor, dar d.p.dv.juridic pe cine intereseaza daca ei au garantii sau nu au bani sa cumpere?) atunci vor cumpara treptat cate o parte sociala, cand au bani, si veti mentiona la registru comertului respectiva cesiune.
5.valoarea capitalul social nu are legatura cu valoarea activelor.
6. occidentalii acum cateva secole , au inventat aceasta separare abstracta de patrimonii intre averea comerciantului si averea societatii lui, astfel incat falimentul societaii lui sa nu insemne ca el este falit sarac. nu stiu daca te-am lamurit dar incerc.

Alte discuții în legătură

Cesionare societate florentyna florentyna Buna ziua! Am si eu o stuatie pe care nu stiu sa o abordez. Asociatul unic al unei sicietati vrea sa cesioneze societatea unei alte societati. Societatea ... (vezi toată discuția)
Proces verbal de cesiune a actiunilor george popa george popa as dori un model de proces verbal de cesiune a actiunilor de catre asociatul unic catre o alta persoana. (vezi toată discuția)
Cesiune p.s. mony mony Ce parere aveti despre urmatoarea solutie in cazul unei cesiuni de ps- acceptata de Registrul Comertului si de Finante-: un asociat unic persoana juridica vrea ... (vezi toată discuția)