Buna ziua,
Am cateva nelamuriri legate de plata concediului medical pe care l-am avut. Din septembrie 2017 am fost angajat la 2 firma (firma 1 si firma 2) pana in februarie pe firma 1 am fost angajat cu program de 8 ore iar pe firma 2 cu 2 ore.Din 1 martie am incetat contractul de munca pe firma 1 si am inceput cu 8 ore pe firma 2. Am avut concediu medical din 15 martie pana in 15 aprilie.Puteti sa ma lamurati ce baza de calcul trebuie considerata pentru concediul medical. Se calculeaza si pe firma 1 acolo unde am avut program de 8 ore? Sau se calculeaza pe firma 2 pe care sunt angajat acum cu 8 ore dar inainte am fost cu 2 ore.
Va multumesc
Va va spune acelasi lucru. Si nu e de azi de ieri, este de dinainte de mutarea contributiilor. Refuzul de plata a unui CM de catre un angajator, in mod discretionar, este o fapta grava, mai ales daca, Doamne fereste, are si consecinte. Mergeti sau telefonati la Casa de Asigurari de Sanatate, la compartimentul de calcul concedii medicale si veti primii acelasi raspuns. Repet, baza de calcul vor fi veniturile CUMULATE (dela toate contractele) din ultimele 6 luni.
va rog sa imi raspundeti la urmatoarea problema.
Am 3 contracte
ctr.1 sal/luna 2000
ctr.2 sal/luna4000
ctr.3 sal/luna 4500
la ctr 3 am medical. ctr 1 si 2 le inchid si raman in ultimele 2 luni cu ctr 3.ca sa calculez medicalul pt ctr 3 trebuie sa iau suma veniturilor celor 3 ctr pe ultimele 6 luni?? va dati seama despre ce suma vorbim?
Da ! valoarea calculata a CM-ului va fi proportionala cu veniturile si nu uitati cu contributiile platite. Iar pana la urma, unitatea dumneavoastra sustine doar primele 5 zile, restul se sustine din fnuass. Ca initial eu platesc si ulterior fnuass-ul imi vireaza concediile .....cum le vireaza, dupa nu stiu cate luni, asta e o alta problema.
D-na Luminita, viorel55 are 100% dreptate. La incetarea contractului de munca se elibereaza o "fisa de lichidare" care contine si informatii despre veniturile pe ultimele 12 luni pentru a putea fi calculate bazele de CM de catre noul angajator. Dreptul la indemnizatie de INCAPACITATE DE MUNCA este un drept individual al salariatului pentru care a cotizat (pe durata unui STAGIU DE COTIZARE). Indemnizatia este direct proportionala cu venitul la care s-a cotizat in trecut. Consultati art. 10 din OUG 158/2005.