avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 869 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Abuzuri Banca-credit bancar
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Abuzuri Banca-credit bancar

In urma cu trei ani am intarziat cu plata ratelor la aceasta banca, era o situatie incurcata, banca imi oprea banii din contul de salarii, mai aveam si un card de credit, asa ca niciodata nu stiam ce am de platit si cand, trebuia mereu sa telefonez la banca sa aflu detalii...Asta pana intr-o zi, cand banca mi-a transmis datele la Biroul de Credit, fara sa ma informeze conform Legii 677/2001, asupra acestui lucru, eu fiind la un curs de mai multe saptamani si neputand sa fac prea multe.Banca a raportat la Biroul de Credit in 2006 si pentru ca nu am stiut nimic despre dreptul la interventie si de opozitie, i-am lasat timp de trei ani sa-si bata joc de mine cum au vrut...Luna trecuta le-am scris printr-un formular de sesizare, explicandu-le ca nu au respectat procedurile legale.Raspunsul, desi elegant, e demn de comparat cu raspunsul de lemn al institutiilor publice, adica nici vorba sa-mi spuna daca au respectat legea, asa ca m-am adresat Autoritatii Nationale pentru Supravegherea Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal, pentru a face verificari si a dispune radierea datelor inscrise ilegal la Biroul de Credit.
As vrea sa stiu daca Dumneavoastra considerati legal/ilegal faptul ca banca nu a tinut cont de prevederile Legii 677/2001,in speta art.12.Cei de la banca m-au sunat, foarte rar, sa-mi spuna ca ma aflu in intarziere, dar nici vorba de Biroul de Credit in mesajele lor.Acum imi pare rau ca nu i-am actionat in instanta si nu am cerut si despagubiri, pentru ca eu consider ca datele personale au o mare importanta in ceea ce priveste viata mea privata...Dupa ce primesc raspuns de la Autoritate, mai pot sa-i actionez in instanta cerandu-le si despagubiri?Credeti-ma ca am facut tot ce mi-a stat in putinta sa nu se ajunga la o astfel de situatie, iar in privinta creditelor ce sa va mai spun, le-am platit cu varf si indesat.O nota proasta au din partea mea si in ceea ce priveste comportamentul functionarilor bancari...Astept nerabdator vesti, sfaturi, eventual mesaje despre situatii similare.Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: lili d , utilizator 12:50, 3 Noiembrie 2009
Din punctul meu de vedere puteti sa-i actionati in judecata dar va fi foarte greu , daca nu imposibil , sa demonstrati ca , din zecile de telefoane si conversatii cu functionarii bancii , nu ati fost instiintata ca , pentru intarziere in plata ratelor , veti fi raportata la Biroul de Credit.B-)
Eu cred ca ei ar trebui sa demonstreze ca m-au instiintat, mai ales ca datele care trebuie transmise conform art.12 nu prea pot fi comunicate prin telefon.Apoi, nu uitati ca telefoanele se inregistreaza atunci cand se vorbeste cu banca.Nu au fost zeci de discutii, ci doar doua telefoane din partea bancii, mai multe, e drept, din partea mea...Multumesc pentru mesaj, as vrea sa-mi scrieti mai detaliat.
Buna ziua, si eu sunt intr-o situatie asemanatoare, nu am fost informat ca voi fi introdus in baza de date.1) Din informatiile care le am CRB Centrala de Riscuri Bancare de pe langa BNR, functioneaza legal. Exista o alta institutie Biroul de Credite SA, care nu se stie in ce baza legala functioneaza, CRB neavand date despre functionarea acesteia. 2)Daca esti introdus in baza de date, chiar daca iti achiti restanta de 1 sau 2 luni, esti pastrat 4 ani de zile ! Eu cred ca este illegal ! In cazul meu, mi-am achitat restanta, dar sunt lezat in dreptul meu de a apela la refinantare, pentru a-mi ajusta creditul, banca , chiar acea la care am creditul, nu-mi aproba refinantarea !! Cu toate ca , de la data acordarii creditului, veniturile lunare mi s-au marit, si am dreptul la maririi limitei creditului !?
Faceti si Dumneavostra o cerere la banca si cereti-le sa va stearga din baza de date a CRB pentru ca nu v-au informat(vedeti Legea 677/2001 si decizia ANSPDCP din 2007 referitoare la birourile de credit-www.dataprotection.ro-pentru a va informa), trebuie sa va raspunda in termen de 15 zile.Daca raspunsul e nefavorabil trebuie sa atasati acest raspuns si sa completati un formular de plangere catre Autoritate, pe care il gasiti tot pe Site-ul mentionat.Puteti sa-i dati si in judecata, dar trebuie sa optati intre sesizare si judecata, altfel nu se poate.Mult succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Biroul de credit , buline pentru restantieri Oana Gabriela Oana Gabriela Daca am terminat raporturile juridice cu o banca, care este termenul in care sunt in baza de date cu buline si baza legala (vezi toată discuția)
Rate achitate la zi, banca le vede restante, raportare in biroul credite distroe distroe Buna ziua. Avem un credit de nevoi personale fara ipoteca, in euro, la care am achitat rata luna de luna fara intarzieri mai mari de cateva zile. La una din ... (vezi toată discuția)
Verificare la biroul de credit fara aprobarea mea valeantudor valeantudor Buna ziua, Am o problema cu o banca ... acum vreo 6-7 luni am fost jefuiti de aproximativ 6,000 RON (bani cash, din casa) si, cum aveam nunta dupa 2 luni, ... (vezi toată discuția)