avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 527 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vecin deranjant
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vecin deranjant

Buna ziua,

Doresc sa va cer ajutorul in problema cu care ma confrunt de ceva vreme: ne-am mutat intr-un imobil nou in care aproape fiecare zi/ noapte este un cosmar. Problemele noastre, 2 la numar, sunt generate de vecinul care locuieste deasupra noastra. Principalul stres este zgomotul pe care il induram zi si noapte, zgomot produs de cate ori se deplaseaza prin casa. Mentionez ca vecinul si-a aplicat parchet de lemn, lucios, sub care inteleg ca se aplica un adeziv direct pe sapa. In urma unei discutii avute recent a specificat ca montatorul nu a folosit corect materialele si a avut cateva probleme (montaj, remontaj - nu se inteleg foarte multe de la vecinul destul de limitat in detalii). Vecinul nu are covoare si de cate ori se deplaseaza in casa se aude un zgomot produs de miscarea talpii pe parchet. Este un scartait pe care il putem reproduce cu o palma uda pe o suprafata lucioasa. Problema este ca neavand o folie izolatoare sub acest parchet, zgomotul se propaga infernal in locuinta noastra. Ne trezim aproape in fiecare noapte, de cate ori se duce la toaleta sau vine acasa. Am incercat sa discutam cu el, l-am rugat sa isi puna covoare sau sa schimbe parchetul, cheltuieli pe care ne-am oferit sa le suportam noi (prin act intocmit la notar sa inteleaga omul ca ne asumam reparatiile) dar refuza vehement. Suntem efectiv terorizati psihic, lipsiti de somn si la limita puterilor. A 2a problema sunt petrecerile pe care le da in mod frecvent, lunar, uneori si la 2 saptamani. Am discutat si despre acest aspect cu el, fara solutionare. Nu am sunat la politie pana acum pt ca nu suntem reclamagii si am gandit ca este potrivit sa incercam sa solutionam verbal dar nu avem cu cine... suntem epuizati, nu mai dam randament la serviciu, obositi constant. Am inregistrat zgomotul produs noaptea si este atat de tare incat se aude si pe inregistrare. Ca ultima solutie vom incerca sa izolam fonic dar ma tem ca zgomotul nu va fi redus cu mult.
Ne puteti sfatui, va rog, ce masuri legale am putea lua?

Va multumesc pentru timpul acordat.
Cel mai recent răspuns: emihin , utilizator 14:54, 26 Iunie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Izolarea fonica in interiorul apartamentului dvs. poate reduce zgomotul.
Puteti sesiza politia locala.
Daca nu va intelegeti pe cale amiabila (sa rezolve parchetul) si nici politia nu rezolva aveti calea deschiderii unei actiuni in instanta.
Va trebuie sa detineti niste documente din care sa rezulte incercarile dvs. de a rezolva pe cale amiabila (notificare, prin posta cu confirmare de primire, catre vecin, prin care ii solicitati sa rezolve situatia, respectiv sesizari la politie). In instanta ar putea atarna greu niste buletine de determinare noxe zgomot si vibratii emise de firme autorizate de Ministerul muncii si Ministerul sanatatii (gasiti pe internet sau pe site-ul Inspectiei muncii) din care sa rezulte depasirea valorii maxim admise in incinte.
Sunt aplicabile si prevederile Legii nr. 61/ 1991 republicata art.2 pct.25-27. Gasiti informatii suplimentare aici: www.avocatnet.ro/articol_361...
acest răspuns util
Politia nu se implica in astfel de spete
Analizati varianta actionarii in instanta a vecinului cu obiectul de a face
Politia are sarcini conform prevederilor legii
-Art. 5 (1) Contraventiile se constata de catre primar, imputernicitii acestuia, de catre ofiterii sau agentii de politie ori de catre ofiterii, maistrii militari si subofiterii din jandarmerie, precum si, pentru faptele constatate in zona specifica de competenta, de catre politistii de frontiera
(2) In cazul contraventiilor pentru care legea prevede sanctiunea amenzii, agentul constatator, odata cu constatarea, aplica si sanctiunea.
acest răspuns util
Politia poate sa constate tulburarea linistii prin muzica, petrecere, etc, insa chestiunea cu pasii pe parchet nu cred ca este de competanta politiei (cred ca la acest aspect s-a referit @ynocentta) si cred ca aceasta este problema principala a forumistului. Este greu de spus daca petentul va obtine in instanta obligarea vecinului sa-si puna folie sub parchet sau covor peste parchet sau o alta masura de acest gen. (la modul cum sunt construite blocurile, cred ca in 99% se aude mai mult sau mai putin cate ceva de la vecini, inclusiv apa la baie, wc, scartaitul, vorbele si chiar sforaitul). Intr-un final se poate incerca o actiune in instanta.
Multumesc pentru sfaturi. Intr-adevar, asa cum mentioneaza dl. Trandafir2, cel mai frustrant si epuizant este acest zgomot pe care il auzim noapte de noapte cand "misuna" prin casa. Vom chema politia in momentele in care va sari calul cu petrecerile.
Ca si prima actiune, vom izola noi locuinta.
Un proces nu cred ca ne duce nicaieri. Adica nu cred ca se vor lua concluzii si decizii in cateva luni, iar psihicul nostru este la pamant pentru a suporta 2-3 ani trezirea in fiecare noapte.
Problema cu blocurile noi este ca sunt n tipuri de apartamente construite pe acelasi etaj si, de exemplu (atat de o parte cat si de alta) baia vecinilor este in acelasi perete cu sufrageria mea, respectiv cu holul si bucataria. Se aude, dar nu deranjant, cat sa ne trezeasca din somn.
Nu avem probleme cu vecinii de pe etaj sau cei care locuiesc un etaj sub noi, ci doar cu vecinul care locuieste deasupra noastra.
Ne-am lamurit insa de faptul ca este complet reticent si 'limitat' in a intelege ca acasa ar trebui sa insemne calm, recreere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vecinul de deasupra ma trezeste la ore inumane Roken Roken Buna ziua, Ma confrunt cu urmatoarea situatie: In apartamentul de deasupra mea s-a mutat un chirias cu un program atipic, care se trezeste in fiecare ... (vezi toată discuția)
Litigiu liniste bloc ContSters44693 ContSters44693 Buna ziua! As vrea sa stiu ce sanse am in caz ca ajung la situatia unui litigiu cu vecinii de deasupra in problema galagiei pe care o fac. Am mai expus pe ... (vezi toată discuția)
Buna seara, va scriu referitor la urmatoarea problema: de 10 ... Meridaaa Meridaaa Buna seara, Va scriu referitor la urmatoarea problema: de 10 ani locuiesc intr-un bloc nou, destul de slab izolat fonic. Din acest motiv, de-a lungul timpului ... (vezi toată discuția)