Marfurile care provin din UE nu fac obiectul formalitatilor vamale. Incepind cu data de 01.01.2007, Romania a devenit Stat Membru al Uniunii Europene, si aplica legislatia vamala comunitara. Incepind cu aceasta data, teritoriul vamal al Romaniei face parte din teritoriul vamal comunitar.
Principiul de baza al Comunitarii Europene este ca marfurile comunitare circula liber intre Statele membre fara formalitati vamale si fara plata taxelor vamale.
In consecinta pentru a achizitiona flori sau plante sau orice alte marfuri din orice stat membru UE este necesar sa respectati regulile fiscale stabilite de Codul fiscal al Romaniei, si anume sa solicitati partenerului dvs. din statul membru UE sa va emita o factura care sa contina datele de identificare ale acestei firme, in mod special codul de inregistrare in scopuri de TVA.
In factura trebuie sa fie inscrise si date dvs de identificare fiscala.
Nu mai exista taxe vamale , nici formalitati de tranzit, T1 sau carnet Tir. Cu conditia ca marfurile sa provina dintr un Stat membru.
Nu aceeasi procedura se aplica in cazul in care marfurile provin din China sau SUA...etc ce nu fac parte din comunitatea statelor europene.
Operatiunea se numeste achiziţie intracomunitara, si presupune ca marfurile vor fi livrate din statul membru de expeditie (x) direct la sediul dvs., unde veti face achizitia intracomunitară, impozitand operatiunea prin formula contabila 4426 - 4427 (taxare inversa).
Acest mecanism se aplica doar intre persoanele inregistrate in scopuri de TVA.
Perisabilităţile stabilite în prezent nu se referă şi la florile tăiate importate. Dar din punct de vedere contabil, sustenabil şi fiscal, cred că un asemenea agent economic pe contul 607 poate contabiliza costul tuturor florilor importate, care în ultima zi a lunii nu se mai află în stoc, de vânzare. La venituri fiind evidenţiat cel efectiv realizat conform documentelor justificative. Deci ... perisabilităţile... sunt o categorie economică... nu neapărat veridică, cât estimativă, normativă, cu utilitate mai mult fiscală şi gestionară.