avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 957 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Instintare de la CEDO (Troisieme Section; Nouvelles ...
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Instintare de la CEDO (Troisieme Section; Nouvelles affaires).Ce ar trebui sa fac/stiu?

Buna ziua.Va rog frumos sa va spuneti parearea legata de urmatorul caz (al meu):
In toamna lu' 2004, tatal meu a inaintat o plingere catre CEDO (legata de aplicarea Legilor Funciare; 18/1991); cererea a fost formulata/redactata de un avocat. Dupa acceptarea si inregistrara Plingerii la CEDO, corespondenta cu Grefierul CEDO fost formulata/redactata de mine si de tatal meu.
In Ianuarie 2009, tatal mau a deceat.Eu am informat CEDO de acest fapt; am trimis si copie dupa Certific. de Mostenitor precizind ca doresc ca Plingerea sa-si continue cursul la CEDO.

Speta/cazul pe scurt: Conform legii 18/91 Primaria comunei C. oferea retrocedarea a 10 ha DAR numai intr-un amplasament extravilan.Tatal meu solicita mai intii retrocedarea unei suprafete de 4,7 ha = intravilanul Livada din comuna C., APOI urmind sa se complecteze retrocedrea in extravilan pina la 10 ha (cit prevedea legea).
Ca urmare, printr-o sentina definitiva in anul 1992 Tribunalul din V. citez: "Dispune reconstituirea dreptului de proprietate în favoarea P. pentru suprafaţa de 47 180 mp situată în intravilanul comunei C. jud. Prahova în cadrul suprafeţei totale de 10 ha de familie cum prevede art 37 din Legea fondului funciar.Definitiva"
Autoritatile locale si judetene au inteles sa execute aceasta hotarire retrocedind DOAR intravilanul Livada (adica doar cele 4,7 ha ce le solicita tata in primul rind si abia apoi sa se complecteze in extravilan pina la 10 ha).
Din '96 si pina in 2003 toate demersurile facute de tata pe linga autoritatile administrative au condus la eliberarea unui titlu de proprietate doar pt cele 4,7 ha de intravilan.Din 2003 pina in 2004 tata s-a plins instantelor de judecata interne pt eliberarea unui Titlu de Proprietate pt 10 Ha cit prevedea sentinta definitiva din 1992. In 2004 prin hotarire definitiva Curtea de Apel spune ca s-a respectat si pus in aplicare sentinta din 1992 adica s-a eliberat un titlu pt. cele 4,7 ha ale intravilanului respectiv.
Aceasta ultima decizie din 2004 dar si hotarirea din 1992, ambele definitive constituie Plingerea CEDO.

Tatal meu in fond a dorit eliberearea Titlului de Proprietate pt 10 ha asa cum prevedea legea 18/1992 dar si Hotarirea Definitiva din 1992. Tatal meu a refuzat sa semneze/accepte titlul de proprietate emis de autoritati DOAR pt intravilanul de 4,7 ha. In fapt din 1992 si pina in prezent detinem acel teren intravilan doar pe baza Hotarii Definitive din 1992, nu avem Titlu de Proprietate.

Acestea fiind spuse, am primit ieri de la CEDO urmatoarele:
[ link extern ]
[ link extern ]
[ link extern ]

Din cite am priceput eu dosarul a trecut la Instanta superioara...si...mai lamuriti-ma si dvs.
As dori de la dvs citeva sfaturi astfel incit dupa atitia ani de corespondenta cu CEDO sa nu ratez vreun demers. Am spus nu am avut avocat pe timpul corespondentei cu CEDO.
Pot solicita o asistenţă judiciară? Din cite am mai citit pe forum in cazul ca voi cistiga la CEDO, trebuie formulata cerere de revizuire a hotararii judecatoresti?

Va rog frumos, vedeti link-urile de mai sus si spuneti-mi ce trebuie sa fac in continuare.Va mai dura mult solutionarea spetei?
Inteleg ca de acum voi coresponda cu CEDO numai in franceza sau engleza?
Ultima modificare: Joi, 5 Noiembrie 2009
Balaurul, utilizator
Cel mai recent răspuns: ginberto , utilizator 10:49, 20 Martie 2010
1. Primul (si foarte important) lucru pe care trebuie sa-l faceti este cel asupra caruia va atrage atentia CE in pct. 4 : In termen de 6 (sase) saptamani de la termenul comunicarii catre dvs.a punctului de vedere al guvernului roman, pentru exprimarea punctului de vedere al acestuia asupra unui acord amiabil, va trebui, intr-una din cele doua limbi oficiale ale curtii (franceza sau engleza, desi la cerere, presedintele Curtii poate aproba si o corespondenta intr-una din limbile partilor ) sa va exprimati propriul punct de vedere si cererile asupra celui al guvernului si o cerere asupra unui proces echitabil, ce va include pretentiile materiale si morale definite in comunicarea transmisa. Termenul de sase saptamani este un termen de decadere! Aceasta inseamna ca, daca nu va incadrati in el, veti fi dcazut din dreptul de a mai exprima punctul de vedere si cererile.
2. In al doilea rand, avand in vedere cazul, desi Curtea arata la pct.7 ca "intr-un caz precum este cel al dvs., unde procedura este bine stabilita si exacta, nu este normal dreptul la asistenta juridica din oficiu", eu va sfatuiesc sa va angajati un avocat calificat
in asemenea proceduri si chiar bun cunoscator al limbii franceze (chiar daca se poate apela la translator).
3. Referitor la limba, puteti incerca, prin cerere adresata curtii, sa solicitati utilizarea limbii romane, dar...ma indoiesc ca acest lucru va fi aprobat. (chiar daca adresa Curtii spune, la pct. 6 alin.2 "totusi..."
)
Va urez succes si revin cu sfatul, (stiti vorba cu innecatul la mal) sa apelati la asistenta juridica.
Inteleg ca termenul de 6 sapt. nu incepe din zia in care am primit adresa CEDO (de mai sus) ci din ziua in care Guvernul imi trimite punctul sau de vedere (prin o adresa), deci in cel mai defavorabil caz (dc nu primesc o astfel de adresa de la Guvern) termenul este: 18.12.2009 + 6 saptamini ?
Asadar eu, in termen de 6 sapt. din ziua primirii ofertei Guvernului trebuie sa transmit catre CEDO cererea precizatoare de satisfactie echitabila (pe care nu am formulat-o).
Practic, pe linga despagubirile morale solicitate in plingere, in caz ca nu mi se restituie terenul in natura trebuie sa trimit un act de evaluare a aprox. 5,3 ha de extravilan (pe raza com. C, jud. PH) astfel incit hotarirea CEDO sa mentioneze suma (evaluarea) pt. despagubiri?
NU, ci din momentul comunicarii de catre curte! Deci faceti asta repede!
Daca am fost cam echivoc, este din cauza aglomerarii mele!
Punsctul 4.2 spune clar ca va va fi comunicat si pct. de v. al guvernului sau lipsa exprimarii acestuia, informativ, numai[/b] (seullement).
Succes si apelati la asistenta specializata!
Buna ziua!
Am primit si eu un astfel de document de la CEDO:
[ link extern ]
[ link extern ]
Intrebarea mea este: cand incepe termenul de sase saptamani de la punctul 4?
Voi fi insttintat din nou de CEDO sa trimit solicitarile mele ? (dupa cum scriu ei "In any case you will be invited to submited your claims...")
Prin urmare sa astept o noua adresa de la ei?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retrocedare funciara pe vechiul amplasament. chemare in judecata Balaurul Balaurul Buna ziua; Va rog frumos o parere/sfat legat de urmatoarea problema: [i][b]Datele problemei:[/b][/i] s-a depus cerere pe legea 247/2005 prin care s-a ... (vezi toată discuția)
Plângere la legile fondului funciar ghiocelioana ghiocelioana Bună ziua! Moştenitorilor C şiL li se admite cererea în temeiul lg.1/2000 prin Hot.Comisiei Jud. conform căreia li se reconstituie dreptul de proprietate ... (vezi toată discuția)
Vanatoarea pe proprietate intravilana si extravilana bukinst bukinst In urma unui proces cu Ministerul Agriculturii si o Asociatie Judeteana de Vanatoare pentru a se scoate proprietatea mea din fondul de vanatoare am pierdut ... (vezi toată discuția)