Buna ziua. Ma numesc Iatropol Ovidiu si sunt din Braila.
Este vorba de un apartament cumparat in 2003, cu balcon la parter, balcon construit fara autorizatie (pe vremea aceea mai greu). Balconul a fost construit inainte de 2001, exista la cadastru un releveu din noiembrie 2000 in care este trecut balconul cu masuratori.
Am fost la cadastru (O.C.P.I. Brăila) pentru o actualizare a cartii funciare (deoarece pana acum nu se trecea si balconul in extrasul de carte funciara) si mi s-a spus ca se poate face o actualizare fara sa mai fac proiect, potrivit Legii 127/2013, articolul 37, alineatul 5, dar trebuie actualizate masuratorile. Am adus o persoana autorizata care le-a efectuat, dar a constatat si trecut in act ca balconul este cu 0,65m pe spatiul public (latimea balconului este de 1,65m) si m-a trimis la primarie sa fac contract pe acet teren.
Acolo au inceput problemele: mi s-a spus foare clar si raspicat ca acel contract se face pe baza unui certificat de urbanism care la randul lui are nevoie de autorizatie de constructii, exact ceea ce eu am vrut sa evit. Cand le-am pomenit de legea 127/2013, mi-au spus ca nu ii intereseaza, ei merg dupa metodologia si legile lor.
Ce pot face acum? Am vreo sansa sa ma pot folosi de Legea 127/2013 sau trebuie sa o iau pe calea ce lunga si costisitoare (as vrea sa o evit in primul rand datorita faptului ca sunt niste vecini "necooperanti", dar si datorita costurilor materiale si de timp)?
Multumesc.
Buna ziua. Legea 50/1991 prevede foarte clar ca pentru intrarea in legalitate trebuie sa urmati procedura de autorizare. Dispozitiile legale mentionate de d-voastra prevad : "(5) Construcțiile executate fără autorizație de construire sau cu nerespectarea prevederilor acesteia, precum și cele care nu au efectuată recepția la terminarea lucrărilor, potrivit legii, nu se consideră finalizate și nu pot fi intabulate în cartea funciară. În această situație se aplică în continuare sancțiunile prevăzute de lege. Construcțiile realizate înainte de 1 august 2001, care este data intrării în vigoare a Legii nr. 453/2001 pentru modificarea și completarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții și unele măsuri pentru realizarea locuințelor, se intabulează, în lipsa autorizației de construire, în baza certificatului de atestare fiscală prin care se atestă achitarea tuturor obligațiilor fiscale de plată datorate autorității administrației publice locale în a cărei rază se află situată construcția, precum și a documentației cadastrale. În cazul în care construcțiile nu sunt înregistrate la autoritatea administrației publice locale competente, acestea se înregistrează dacă se achită impozitul aferent pe ultimii 5 ani anteriori depunerii declarației fiscale, inclusiv pentru anul în curs." Problema este ca limita cadastrala intre proprietatea publica a statului si proprietatea d-voastra nu este unica, prin masuratorile actuale incalcandu-se limita proprietatii statului. Actualizarea masuratorilor s-a solicitat nu pentru autorizarea sau intabularea constructiei ci pentru ca nu mai este acelasi sistem de coordonate de acum 18 ani. Eu nu vad alta solutie, decat cea costisitoarea, asa cum o numiti, unde nu cred ca puteti autoriza executarea unei astfel de constructii fara incheierea unui contract cu primaria pentru concesionarea acelei suprafete de teren.
Trebuie avut in vedere si faptul ca primaria nu este obligata sa accepte fiind vorba de domeniul public, incalcat prin constructia respectivului balcon.
Cu primaria nu ar trebui sa aveti treaba teoretic. Dumneavoastra actualizati cadastrul blocului (suprafata blocului construita la sol cu tot cu balcon). Cereti de la autorizat un plan/releveu cu care mergeti la primarie si va declarati balconul (sa platiti impozit pe el), daca nu este deja declarat o sa primiti retroactiv pe 5 ani penalizari, iar pe baza certificatului fiscal va inscrieti balconul in cartea funciara.
Ati pomenit de 0.65m pe spatiul public. Nu incape balconul pe terenul aferent blocului? Legea va permite sa mariti terenul cu pana la 10% in intravilan.
Intabulare cladire
elmoprint
Buna ziua.
Situatia in care ma aflu este atipica.
Am cumparat in 2008 un teren cu o constructie neevidentiata in CF. Constructia a fost facuta in 1996 cu ... (vezi toată discuția)