avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1442 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Incompatibilitate
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Incompatibilitate

La Parchet s-a inregistrat o plangere pentru mai multe infractiuni. Parchetul a defalcat dosarul ce a avut mai multe infractiuni in două părti: 1) - Confirmare RUP. 2) Clasare.
La plangerea impotriva clasarii de RUP a participat o judecatoare. Aceasta judecatoare urmează sa participe si la solutionarea dosarului confirmare RUP.

E corect ca această judecatoare sa participe la solutionare a aceluiasi nr. de dosar al parchetului ce are acelasi numar? Nu ar fi incopatibilă sa participe la o cauza spre solutionare ce a avut anterior spre solutionare acelasi dosar al parchetului?
Cel mai recent răspuns: tgeorgescu , utilizator 13:22, 29 Iunie 2018
~ Conținut șters la cerere ~
Da, sunt doua dosare ajunse la aceeasi judecatoare. Sa ma explic fara a da date precise, infractiunile si nr dosar le schimb.

La Parchet s-a depus plangere pentru infractiunea de lovituri (violente) si furt. In urma acestei plangeri s-a format dosarul nr. 100 al Parchetului X.
Parchetul a dispus solutia de clasare pentru infractiunea de lovituri, iar pentru infractiunea de furt, Parchetul a solicitat instantei confirmare la RUP.

S-a facut plangere impotriva solutiei de clasare din dosarul nr. 100 al Parchetului X, iar dosarul a picat la o judecatoare care dispus o solutie, iar acum am constatat ca confirmarea la RUP pentru infractiunea de furt, a ajuns (a fost distribuit) la aceeasi judecatoare ce a avut de solutionat clasarea din dosarul nr. 100 al Parchetului.

In acest caz, nu se impune recuzarea judecatoarei ca fiind incompatibila sa judece acelasi dosar cu nr. 100 al Parchetului?
Mai exact: Judecatoarea a judecat cauza din dosarul nr. 100 al Parchetului X pentru infractiunea de lovituri in care s-a dispus clasarea de catre Parchetul X.
E normal ca acceasi judecatoare sa judece cauza din dosarul nr. 100 al Parchetului X in care s-a solicitat confirmare la RUP pentru infractiunea de furt?
Ultima modificare: Miercuri, 27 Iunie 2018
Just-drept, utilizator
Desi nu cunosc cauza situatiei, pentru lovituri si furt ar trebui incadrata la infractiunea de talharie.
Faptul ca parchetul a separat cele doua infractiuni dispunand clasarea pentru infractiunea de lovituri, iar pentru infractiunea de furt a dispus confirmare Renuntare U.P. se arata ca parchetul a dorit sa il protejeze pe infractor.

Acum daca judecatoarea a judecat dosarul de clasare, indiferent de ce solutie a dat la dosarul de clasare, va dispune aceeasi solutie si pentru confirmare renuntare U.P.
Cu alte cuvinte, ar fi oncompatibila sa judece cauza.
Multumesc pentru raspunsuri. Mai astept pareri si de la altii. Pe ce articol as putea sa invoc incompatibilitatea judecatoarei?
Incompatibil inseamna ca judecatorul are un interes personal in cauza, sau are o ruda apropiata care are un interes personal in cauza, sau are niste conflicte personale cu una dintre parti, sau e ruda cu una dintre parti, sau are o relatie de prietenie cu una dintre parti, adica niste chestiuni care ii pot afecta impartialitatea.
Ultima modificare: Vineri, 29 Iunie 2018
tgeorgescu, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Renuntare la u.p. Tarzan2012 Tarzan2012 Procurorul de caz, in temeiul art. 318 alin. 12 NCP a sesizat judecatorul de camera preliminara pentru confirmarea solutiei de renuntare la urmărirea ... (vezi toată discuția)
Renuntare u.p. art. 318 cpp. _Alin_ _Alin_ - Judecatorul de camera preliminara admite plangerea impotriva ord. procurorului, trimitand cauza la parchet pentru completare u.p. - Procurorul pune in ... (vezi toată discuția)
Când se poate constitui victima parte civilă în procesul penal? Narcisa_ Narcisa_ 1) In faza cand parchetul dispune confirmare RUP fata de faptuitori (Art. 318, al. 12 C.p.p., iar partea vatamata solicita respingerea confirmarii de RUP, in ... (vezi toată discuția)