Da, uzucapiune. Posesia trebuie sa fie utila (continua, neintrerupta, publica - adica neascunsa si exercitata sub nume de proprietar). Trebuie sa dovediti in principal ca dvs. ati exercitat aceasta posesie neintrerupt, comportandu-va ca un adevarat proprietar al imobilului (vointa de a efectua stapanirea acestuia pentru sine si nu pentru altul) altfel instanta va poate califica ca fiind detentor precar conform art. 1846 si urmatoarele din codul civil vechi, aplicabil in aceasta situatie. Puteti incerca in instanta, nu aveti nimic de pierdut.
Formulati actiune in instanta intemeiata pe art. 1050- 1053 din Codul de procedura civila.
Atata vreme cat a fost exercitata o posesie utila, continua, publica, sub nume de proprietar sunt intrunite conditiile pentru a fi promovata o actiune in vederea constatarii uzucapiunii ( mod originar de dobandire a dreptului de proprietate ).
Practic, uzucapiunea reprezinta o sanctiune impotriva proprietarului nediligent, care nu si-a exercitat atributele dreptului de proprietate, posesia si folosinta fiind exerciate de catre o terta persoana.( posesia trebuie sa fie utila , neviciata).
Pentru a fi constata uzucapiunea , este necesar sa fie demonstrata, prin martori , posesia de 30 de ani, neviciata ( viiciile posesie fiind clandestinitatea, violenta, discontinuitatea ).
Prin declaratiile de martor se va atesta faptul posesiei indelungate, se va atesta faptul ca limitele terenului nu au comportat modificari, si, de asemenea, nu a existat niciun litigiu, cu privire la imobilul al carei drept de proprietate se solicita a fi dobandit.
Se va proceda la evaluarea si la identificarea terenului, printr-o expertiza tehnica .
Potrivit art. 82 din Legea 71/2011, pentru cazurile in care posesia a inceput inainte de data intrarii in vigoare a noului Cod civil, sunt aplicabile dispozitiile referitoare la uzucapiune in vigoare la data inceperii posesiei.
Dispozitiile art. 930-934 din Noul Cod civil referitoare la uzucapiunea imobiliara se aplica numai in cazurile in care posesia a inceput dupa data intrarii in vigoare a acestuia.
Succes.
La prima vedere pare simplu intrebarea este cu cine va judecati?
Trebuie chemata in judecata unitatea administrativ-teritoriala, adica localitatea unde se afla imobilul.
Opinia majoritară a instanţelor este în sensul că atât timp cât nu există alte persoane (fizice sau juridice) care să exhibe un titlu de proprietate asupra imobilului în legătură cu care s-a cerut a se constata intervenită uzucapiunea, se consideră că acesta aparţine domeniului public sau privat al unităţii administrativ-teritoriale din raza imobilului, care are calitate procesuală pasivă.
Ca atare, în majoritatea speţelor s-a decis că în condiţiile în care nu poate fi identificată vreo persoană care să justifice existenţa unui drept de proprietate asupra imobilului, calitatea procesuală pasivă este determinată de regimul juridic al imobilului, în aceleaşi condiţii ca şi atunci când proprietarul acestuia a decedat fără moştenitori, iar succesiunea este vacantă.
Temeiul de drept este art. 1846 si urm. C. civ. din 1864 si art. 35 Cod proc. civ.
Conform Deciziei ICCJ (complet RIL) nr. 19 din 5 octombrie 2015, procedura speciala reglementata de prevederile art. 1.050-1.053 din Codul de procedura civila nu este aplicabila in privinta posesiilor incepute anterior intrarii în vigoare a Codului civil din 2009, in aceste cauze fiind incidente normele generale cuprinse in art. 35 din Codul de procedura civila.