avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 604 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Problema contor gaz - dezvoltator
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Problema contor gaz - dezvoltator

Salut,

A mai fost pusa de cateva ori intrebarea aceasta, insa niciodata cu toate variabilele pe care le avem noi.
Ideea este urmatoarea:
Am cumparat un apartament intr-un complex rezidential nou si, dupa ce s-a facut racordarea la gaze, cu intarziere, desigur,(ne-am mutat fara gaze cateva luni) ne-am trecut toti contractele de pe numele dezvoltatorului pe ale noastre.
Acum, la 2-3 luni de la racordare, am primit cu totii facturile de "racordare la reteaua de gaz" in valoare de aproximativ 230 lei, pe numele dezvoltatorului.
In contract nu scrie decat ca dezvoltatorul "se obliga sa finalizeze pe cheltuiala sa toae lucrarile necesare pentru racordarea si bransarea IMOBILULUI la retelele de utilitati (gaze si electric)" nimic despre apartamentele in sine.

Parerile locatarilor sunt impartite, pentru ca sunt si alti dezvoltatori care au cerut plata instalarii contoarelor, dar pare, in acelasi timp, incorect din partea lor.

"Amenintarea" dezvoltatorilor este ca cine nu plateste va avea contorul ridicat de catre cei de la Distrigaz. Cei de la Distrigaz spun ca facturile nu sunt pe numele locatarilor, ci al vechilor proprietari, deci cei noi nu sunt afectati de neplata acesteia.

Problema este ca daca ele nu sunt achitate de catre dezvoltatori si nici de catre locatari contoarele ar putea fi ridicate, eventual... presupun.

Din punct de vedere legal, cine ar trebui sa le achite, daca nu este mentionat in contract decat despre imobil.
De asemenea, poate distrigaz sa ridice contoarele sau doar ii va actiona in instanta pe vechii proprietari?

Multumesc pentru ajutor!
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:29, 29 Iunie 2018
Este un nonsens in mesajul dvs., citez: ".... Acum, la 2-3 luni de la racordare, am primit cu totii facturile de "racordare la reteaua de gaz" in valoare de aproximativ 230 lei, pe numele dezvoltatorului. ..." De ce sa primiti dvs., actuali titulari de contract (doar dupa racordarea la gaze), facturi de plata pentru lucrari de racordare gaze, pe numele dezvoltatorului ?
Facturile trebuiau trimise dezvoltatorului care prin contract trebuia sa predea utilitatile in stare de functionare si sa achite aceste facturi. Fara contoare montate si deschidere gaze la fiecare apartament in parte, dezvoltatorul nu se putea achita de sarcina sa contractuala.
Daca va ridica contoarele, dvs. actuali titulari de contract incheiat cu firma de distributie gaze puteti deschide actiune in instanta impotriva firmei si cere daune materiale si/ sau daune morale.
Facturile au fost trimise dezvoltatorului, iar dansul ni le-a dat noua mai departe, mentionand ca noi trebuie sa le achitam. In contract nu scrie explicit ca utilitatile sunt pana in apartament. Contoarele de energie electrica nu ni le-a cerut, doar gaz.

Consider ca daca nu le achitam noi si nici ei, distrigaz ar putea sa le ridice/inchida. Facturile de consum sunt catre locatari si au fost achitate.
Contoarele de gaz sunt in proprietatea firmei de distributie care vi le-a montat in momentul in care ati incheiat contract de livrare gaz si va dat drumul la gaz pentru consum.
Bransamentul de gaze s-a facut in baza contractului intre firma de distributie si dezvoltator si in mod logic contravaloarea bransamentului s-a facturat dezvoltatorului.
Dezvoltatorul va trimite dvs. factura pentru a face economie de bani si daca nu plateste factura va fi taxat de firma de distributie gaze prin dobanzi si eventual prin instanta, caz in care se poate ajunge la blocarea conturilor dezvoltatorului.
Cititi cu atentie contractul incheiat intre dvs. si firma de distributie gaze. Nu cred sa scrie acolo ca dvs. trebuie sa platiti bransamentul si daca nu platiti va ia contorul. Ce ar zice instanta sesizata in acest caz ?!
Nu trebuie sa scrie explicit in contract ca utilitatile se predau bransate la fiecare apartament.
Presupun ca ati semnat un contract cu dezvoltatorul pentru a preda apartamentul la cheie. Cum sa-l poata preda fara receptie finala care sa mentioneze inclusiv existenta tuturor utilitatilor in fiecare apartament ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pif contor gaze MihaiNClaudiu MihaiNClaudiu Buna ziua. De curand am achizitionat un apartament intr-un bloc nou. Am platit eu PIF centrala si autorizare (dezvoltatorul mi-a spus ca i-a facut proba ... (vezi toată discuția)
Poate un dezvoltator sa-ti taie accesul la uitilitati daca nu este constituita o asociatie de proprietari? Lazar69 Lazar69 Buna ziua, Banca si fondul de garantare mi-au aprobat cererea de creditare pentru achizitionarea un apartament intr-un bloc construit in 2017 cumparand de ... (vezi toată discuția)
Apartamement nebransat CrisB CrisB Un apartament achizitionat, cu contractul de vanzare cumparare incheiat in luna septembrie, nu are nici acum bransamentul de gaz realizat. Blocul este bransat, ... (vezi toată discuția)