avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 667 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... contributie întreținere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

contributie întreținere

Proprietarul de la parter trebuie să plateasca pentru întreținerea liftului ?
Cel mai recent răspuns: Covalcică Daniela , utilizator 10:18, 29 Iunie 2018
Regula generala este ca da. Pot fi exceptati cei de la parter doar cu hotarare a Adunarii Generale.
Ascensorul, potrivit art. 649 C.civ., este considerat parte comuna, in masura in care nu se prevede altfel, legea nefacand distinctie intre coproprietarii care utilizeaza exclusiv aceasta utilitate in conformitate cu proiectul cladirii. Pe de alta parte, comitetul executiv, reprezentat de presedintele asociatiei de proprietari, este cel care reglementeaza folosirea, intretinerea si repararea partilor proprietatii comune, astfel cum prevede art. 30 din Legea nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util


Claudia-Elena Mardare a scris:

Regula generala este ca da. Pot fi exceptati cei de la parter doar cu hotarare a Adunarii Generale.

Dispozitia in vigoare prevede ca intretinerea si reparatia partii comune de constructii si de instalatii din imobilul de locuit in comun se repartizeaza tuturor proprietarilor -indiferent de nivelul unde domiciliaza
Liftul reprezinta parte comuna
Dispozitia in vigoare prevede posibilitatea exceptarii de la plata energia aferenta functionarii liftului

HG nr 1588/2007
SECŢIUNEA a 2-a

Repartizarea cheltuielilor pe număr de persoane

Art. 35. - Prin hotărâre a adunării generale, pot fi exceptate de la plata cheltuielilor aferente
consumului de energie electrică pentru funcţionarea ascensorului
/ascensoarelor persoanele care locuiesc în apartamente situate la subsol, demisol, parter, mezanin, precum şi la etajul 1 din clădirile fără mezanin. De asemenea, în cazul clădirilor care au amplasate la etajele superioare băi, spălătorii, uscătorii, prin hotărâre a adunării generale, persoanele care locuiesc în apartamente situate la subsol, demisol, parter, mezanin, precum şi la etajul 1 din clădirile fără mezanin pot să fie exceptate de la plata cheltuielilor aferente consumului de energie electrică pentru funcţionarea ascensorului/ascensoarelor, în baza unor angajamente personale, date în scris către asociaţia de proprietari de către persoanele care nu folosesc spaţiile de la etajele superioare.

Mulțumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ascensor sorin_corciova sorin_corciova Cum as putea sa renunt la cheltuielile cu ascensorul de oarece eu locuiesc la parter si nu folosesc ascensorul.Va multumesc (vezi toată discuția)
Intrebari legate de lift ibis ibis Buna ziua Va rog, in limita timpului disponibil, sa imi raspundeti la urmatoarele intrebari 1. Cum se calculeaza la bloc intretinerea liftului: pe numar de ... (vezi toată discuția)
Lift si cheltuieli comune buigaa buigaa Din ce am citi am inteles ca se plateste liftul si daca stau la parter,dar se plateste dupa nr. de persoane sau dupa suprafata apartamentului ? La fel si ... (vezi toată discuția)