Intr-un supermaket a fost comis un furt, iar hotul a fost surprins de camerele de supraveghere. A fost depusa o plangere la politie.
Cateva zile mai tarziu eu am intrat in acel supermarket, am cumparat cateva produse si la iesire am fost oprit de agentii de paza pentru ca li se parea ca seaman cu hotul. A fost chemata politia si am fost condus la sediu, unde mi-a fost luata o declaratie.
As dori sa stiu daca pot modifica/retrage acea declaratie.
Din pacate oamenii nu isi cunosc drepturile! In primul rand "conducerea la sediul politiei" a fost abuziva! A se vedea in acest sens dispozitiile art 31 pt 1 lit b din Legea 218/2002, unde se prevede in mod clar ce categorii de persoane pot fi conduse in fata autoritatilor si in ce conditii! Dumneavoastra nu va incadrati in nicio categorie! Nici dispozitiile art 465 C.p. (infractiune fragranta), nu sunt incidente, deci nici in aceasta situatie nimeni nu avea dreptul sa va conduca la politie!
Daca aveau suspiciuni in ceea ce va priveste, va puteau legitima pe loc si ulterior va puteau cita, in mod civilizat ca sa se lamureasca problema!
Cu privire la declaratie, cata vreme nu aveati nicio calitate procesuala nu aveati obligatia de a declara nimic; calitatea de "suspect" nu este prevazuta in actuala reglementare procesual - penala.
Oricum, declaratia poate fi schimbata fara a se opune atitudinea oscilanta deoarece vizeaza scrierea gresita a unei ore!
Cam asta ar fi, va urez succes!
CAPITOLUL V
Drepturi si obligatii
Art. 31.
(1) In realizarea atributiilor ce ii revin, potrivit legii, politistul este investit cu exercitiul autoritatii publice si are urmatoarele drepturi si obligatii principale:
a) sa legitimeze si sa stabileasca identitatea persoanelor care incalca dispozitiile legale ori sunt indicii ca acestea pregatesc sau au comis o fapta ilegala;
b)sa conduca la sediul politiei pe cei care, prin actiunile lor, pericliteaza viata persoanelor, ordinea publica sau alte valori sociale, precum si persoanele suspecte de savarsirea unor fapte ilegale, a caror identitate nu a putut fi stabilita in conditiile legii; in cazurile nerespectarii dispozitiilor date de politist, acesta este indreptatit sa foloseasca forta; verificarea situatiei acestor categorii de persoane si luarea masurilor legale, dupa caz, se realizeaza in cel mult 24 de ore, ca masura administrativa;
Legea 218/2002