avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 461 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... participatie improprie
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

participatie improprie

De curand am fost vizitati de hoti! Dupa ce au furat ...20 ani din viata noastra...in bijuterii cu pietre pretioase....minorii( sub 14 ani!!!!) ...declara ca le-au vandut la un atelier de reparatii bijuterii pentru o suma infima. Bijutiera declara ca a fost de acord sa le cantareasca...dar nu le-a cumparat.!!! Pot sa formulez plangere penala pentru participatie improprie, sau favorizarea infractorului?! Ma pot oare constitui parte civila impotriva ei ?!
Cel mai recent răspuns: cami tei , utilizator 09:36, 5 Noiembrie 2009
Se poate discuta despre favorizarea infractorului.
Trebuie insa dovezi.
Daca a existat vreo intelegere, inainte sau in timpul savarsirii infractiunii , exista , intr-adevar, o participatie penala improprie , sub forma complicitatii.

Poate fi savarsita infractiunea de tainuire.(fara a exista acea intelegere intre faptuitori).
minorii( sub 14 ani!!!!)
Totusi , amintiti de o perioada indelungata de timp in care au existat acte de sustragere .
Exista posibilitatea instigarii , mai precis a transmiterii rezolutiei infractionale de catre parinti , sau de catre alte terte persoane.
Ultima modificare: Marți, 3 Noiembrie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Cam greu de demonstrat, in primul rand ca cei de la bijuteria aveau cum sa stie ca bijuteriile sunt furate , la momentul cantaririi ( e drept ca ar fi putut cumva deduce, in fond , erau niste copii,insa , cum spuneam , greu de demonstrat) Apoi , sa admitem ca le-ar fi cumparat . Ei ar putea sa fie trasi la rapsundere doar daca intr-adevar cunosteau provenienta bijuteriilor si totusi le-au cumparat , nedeclarand nimic politiei. In acest caz ar putea deveni incidenta infractiunea de favorizare a infractorului.
Pentru a fi participatie improprie ar fi trebuit ca persoana/persoanele despre care vorbiti sa fi avut un rol bine determinat in cadrul activitatii infractionale, respectiv instigator, complice sau chiar coautor.
Iar cel mai important aspect este acela ca minorii sub 14 ani nu raspund penal, cel mult, parintii acestora vor putea raspunde pentru faptele copiilor lor minori , insa, doar pe civil, nu si pe latura penala intrucat raspunderea penala este una personala.
Daca niste minori de 14 ani vin cu 500 de grame de aur e cam greu de crezut ca au avut timp sa castige prin munca atata aur.:confused:
Mie imi vine greu sa cred asa ceva.
Cred ca si politia ar avea aceleasi dubii...
Normal ca si-ar fi putut da seama , indiferent de cantitate chiar ( nu stim cat cantarea aurul, nu s-a precizat, insa nici relevanta nu are) , de faptul ca bijteriile pot fi sustrase chiar din familie . Insa problema se pune a se demonstra acest aspect .
In general hotii de bijuterii isi vand produsul infractiunii in aceste locuri. Poate chiar exista intelegere prealabila .
S-ar putea descoperi mai multe cu ocazia investigarii acestui caz.

Alte discuții în legătură

Am amanetat o bijuterie despre care nu stiam ca e falsa blecota blecota in urma cu ceva timp am achizitionat de la o persoana o bijuterie despre care am fost convins ca este din aur, am verificat-o la bijutier si am fost convins ... (vezi toată discuția)
Caz concret: grup infractional organizat? maiincolo maiincolo Menajera mea,angajata cu carte de munca,a furat obiecte de mare valoare din casa.Atat ea cat si sotul ei si fiul lor major au vandut cu contract din bijuterii ... (vezi toată discuția)
Am fost furata marryy_lm marryy_lm am lasat unei familii vecine cheia de la casa sa mai ude florile. nepoata lor in virsta de 14 1/2 ani a intrat cu chei in casa si a furat toate bijuteriile din ... (vezi toată discuția)