avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 888 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Nu e normal să se facă compensări între ...
Discuție deschisă în Executare silită

Nu e normal să se facă compensări între obligațiile de plată din același dosar, din aceeași hotărâre?

In perioada 2012-2015 am fost parte intr-un proces de partaj (eu fiind reclamanta). Solutia data de judecatoria Buftea a avut la baza calcule gresite d.p.d.v. matematic ale expertului in constructii. Am facut apel si am castigat - a fost matematica pura fara loc de interpretari. tribunalul Buftea a emis hotararea de mai jos:
Obliga reclamanta la plata catre parat a unei sulte in cuantum de 12.369,48 lei pentru egalizarea valorica a loturilor privind constructia. Inlatura dispozitia privitoare la compensarea cheltuielilor de judecata. Obliga paratul la plata catre reclamanta a sumei de 6272 lei cu titlu de cheltuieli de judecata reprezentand taxa judiciara de timbru si timbru judiciar in cuantum de 5922 lei si onorariu de expert in cuantum de 350 lei. Mentine celelalte dispozitii ale sentintei civile apelate Cu recurs in 15 zile de la comunicare Pronunţată în sedinta publica, azi 11.05 2015

BEJ a infiintat poprirea pe suma de 12369.48 lei si nu pe diferenta rezultata prin compensare, avand in vedere ca paratul nu mi-a dat nici un ban.

Nu era normal cand au inregistrat cererea debitorului in care acesta arata cu nu mi-am executat de buna-voie obligatia de plata de 12369.48 lei reprezentand sulta, sa comunice ca nici el nu si-a executat de buna-voie obligatia de plata de 6272 lei reprezentand cheltuieli de judecata? Sau executorul sa verifice acest lucru si sa dea curs creditorului numai pentru suma rezultata din diferenta?
Intrucat costurile cu contestatia sunt destul de mari, ce se poate face in continuare?
Ultima modificare: Joi, 5 Iulie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: -ELLA- , utilizator 19:56, 4 Iulie 2018
In afara unei contestatii la executare nu aveti alte variante la acest moment.
Va multumesc pentru raspuns! Maine expira termenul de 15 zile in care se poate face contestatii. Am mai trimis o adresa la BEJ in care am solicitat sa ia legatura cu creditorul, sa reverifice cererea de punere in executare si documentele care au stat la baza acesteia si sa revada cuantumul creantei , Astept raspuns si inca mai sper ca, in tara asta, fiecare isi face treaba cu profesionalism si omenie, neluand in calcul numai castigul material. Mi-e foarte clar ca daca primeaza numai castigul material, e foarte bine pt. BEJ sa ia banii de doua ori, deschizand doua dosare care au la baza unul singur - in cazul in care m-as duce si eu la acelasi BEJ ca sa-l execute silit pe cel care e creditor acum.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua!
In situatia de fata, ca sa va rezolvati problema cu costuri minime aveti o singura varianta:

Pasul 1: Intocmiti azi si depuneti maine dimineata la judecatorie sau pe e-mail contestatia la executare, prin care contestati suma ce este de compensat, adica 6272 lei si actele de executare intocmite de BEJ sa fie modificate prin diminuarea creantei exigibile cu aceasta suma. Prin aceeasi cerere de contestare trebuie sa solicitati si intoarcerea executarii sau compensarea creantei adica 6272 lei.
- taxa de timbru se va calcula la aceasta suma, 6272 lei
- va mai dura ceva timp pana cand va transmite instanta sa o achitati
- in termen de 5 zile aveti posibilitatea sa solicitati instantei ajutor public judiciar, in temeiul legii, dupa ce veti fi citata de instanta sa depuneti taxa de timbru.
In cadrul contestatiei sa solicitati neaparat suspendarea executarii silite deoarece insusi titlul executoriu contine dreptul dvs de creanta asupra creditorului. Instanta va aprecia temeinicia cererii de suspendare a executarii, se va judeca in procedura de urgenta aceasta cerere. (In practica, avand o incarcatura peste medie, instantele nu procedeaza totdeauna la urgentarea judecarii cererii de suspendare).
Se va percepe o taxa de timbru pentru cererea de suspendare a executarii, care va fi recuperata daca veti castiga. Daca nu vi se admite cererea de suspendare taxa de timbru va fi dedusa din datoria pe care o aveti la creditor.
Va sugerez sa faceti totusi cerere de suspendare deoarece dureaza pana la judecata contestatiei, timp in care executorul va poate popri suma respectiva.

Pasul 2: In paralel cu actiunea in instanta, mergeti de urgenta la executor impreuna cu creditorul pentru a intocmi un act de comun acord cu creditorul pentru compensarea sumei.

In cazul in care creditorul nu doreste, mergeti la un alt executor judecatoresc si solicitati sa ii trimita o adresa prin care dvs va aratati interesul in vederea compensarii sumelor devenite certe, lichide si exigibile prin hotararea judecatoreasca din anul 2015. Daca creditorul dvs. nu va veni la executor la o data ulterioara, stabilita, executorul va emite un act de constatare privind reaua credinta a creditorului dvs. in a stinge litigiul.

In timp ce veti astepta primul termen al contestatiei, poate dura si 3 luni, veti avea inscrisul de la executor si il veti depune in instanta. Astfel veti putea dovedi ca nu sunteti in culpa procesuala privind suma de compensat, respectiv 6272 lei, acesta suma nu indeplineste conditiile unei creante certe, lichide si mai ales EXIGIBILE datorita aceluiasi titlu executoriu care dovedeste debitul creditorului dvs.

Fac mentiunea ca instanta nu avea baza legala pentru a compensa tipurile diferite de cheltuieli. Un argument consta in faptul ca sulta are un cu totul alt impact din ipunct de vedere juridic, in sensul ca sulta se trece in cartea funciara a imobilului, constituind restrictii la vanzare (am dat un exemplu). Achitarea sultei se dovedeste numai cu inscris emis de notariat sau executor judecatoresc, pe cand achitarea cheltuielilor de judecata (taxa de timbru, expertiza, avocat etc) se dovedeste fie prin mandat postal sau extras de cont etc, fara un inscris autentic.

Daca faceti contestatie si vi se admite nu veti mai fi obligata sa platiti cheltuielile cu executorul pentru suma nedatorata. Daca nu faceti contestatie veti fi executata silit si in ceea ce priveste cheltuielile cu executorul judecatoresc ce revin sumei nedatorate.
Consider ca aveti toate sansele oferite de lege pentru a castiga contestatia la suma nedatorata, iar taxa de timbru va fi returnata, la cerere in momentul in care hotararea devine definitiva.

Daca nu veti face aceste demersuri, in opinia mea, veti avea cheltuieli mult mai mari pentru a iesi din aceasta "incurcatura".

[ link extern ]
Ultima modificare: Miercuri, 4 Iulie 2018
-ELLA-, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestatie executare silita ionut979 ionut979 Buna ziua! Am urmatoarea speta: Contract de credit incheiat in 2008 cu BRD pentru un credit nevoi personale in valoare de 15000 lei pe 10 ani, s-au platit ... (vezi toată discuția)
Executare silita dintr-o eroare a creditorului joncreanga joncreanga Va salut. Am o problema legata de o executare silita referitor la un credit bancar. Avand intarzieri la plata ratelor, dupa mai multe discutii si solicitari ... (vezi toată discuția)
Poprire validata- cheltuieli judecata begonia begonia Buna dimineata! Se admite cererea de validare a popririi iar tertul poprit este obligat la plata sumei datorate de debitor creditorului si cheltuieli de ... (vezi toată discuția)