Buna ziua!
Am urmatoarea speta:
Contract de credit incheiat in 2008 cu BRD pentru un credit nevoi personale in valoare de 15000 lei pe 10 ani, s-au platit cateva rate si apoi nu s-a mai platit, dosarul a ajuns la Kruk, iar acum cateva zile s-a primit notificare de la BEJ, creditor Kruk, pt inceperea executarii impotriva debitorului si a codebitorului.
Pe portal.just.ro mai apare o cerere de "incuviintare a executarii silite", formulata in oct. 2014 de catre Kruk prin alt BEJ impotriva acestui debitor, si a fost respinsa ca neintemeiata. Vrem sa facem contestatie la executare si sa cerem anularea executarii pentru 1. prescrierea dreptului de a cere executarea 2. autoritatea de lucru judecat, tinand cont de procesul din 2014 la care nu a facut nimeni recurs si 3. lipsa calitatii procesuale a lui Kruk (contractul fiind incheiat cu BRD). Deci practic se vor invoca doar aceste 3 exceptii in contestatie, nimic pe fond.
Nelamuriri:
1. cum formulez aceste exceptii in contestatie?
2. cum se timbreaza contestatia in aceste conditii? suma ceruta de BEJ e 36000 lei
3. daca depunem contestatia fara nicio taxa ne va pune judecatorul in vedere sa timbram si ne va comunica suma? sau trebuie sa cerem noi in vreun fel acest lucru, ca sa nu ne respinga ca netimbrat?
4. avem sanse de castig? :)
Va multumesc!
Daca incuviintarea executarii a fost respinsa, inseamna ca nu a inceput executarea silita, deci nu puteti face contestatie la executare.
Daca ulterior a fost totusi incuviintata, contestatia o puteti depune in 15 zile la judecatoria de la domiciliul dvs. si in care puteti invoca toate execeptiile pe care le-ati mentionat.
Nu e necesar sa depuneti taxa de timbru odata cu contestatia. Dupa inregistrarea acesteia la judecatorie, veti primi o comunicare cu valoarea taxei pe care o aveti de achitat.
Sansele de castig nu le poate aprecia decat avocatul care vede actele din dosar (contract de credit, contract de cesiune, actele de executare).
In cazul dvs in care titlul de credit este acel contract bancar de imprumut, este necesara incuviintarea instantei de judecata. In lipsa acestei incuviintari, executarea nu este legala. Mie insa mi e greu sa cred ca executorul porneste o executare in aceste conditii.
Incheierea de incuviintare ar fi trebuit sa fie atasata somatiei primite, impreuna cu pv de cheltuieli.
Aveti 15 zile pt a formula contestatie la executare unde puteti invoca aspectele pe care le ati enumerat referitoare la prescriptie si la calitatea de creditor a Kruk. Pe fond puteti contesta modul de calcul al creantei.
Autoritate de lucru judecat in raport de precedenta cerere de incuviintare nu poate fi invocata cu succes insa.
Stimata doamna, va multumesc pt raspuns. conform Legii 138/2014 prin care s-a modificat c.pr.civ. nu mai este nevoie de incuviintarea instantei pentru inceperea executarii silite, ci doar de investirea cu formula executorie a titlului. incuviintarea executarii silite se face direct de catre executor.