avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1101 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executare silita dintr-o eroare a creditorului
Discuție deschisă în Executare silită

Executare silita dintr-o eroare a creditorului

Va salut.
Am o problema legata de o executare silita referitor la un credit bancar.
Avand intarzieri la plata ratelor, dupa mai multe discutii si solicitari din partea mea, am ajuns la un acord cu creditorul si am semnat un angajament de plata. Angajamentul a fost redactat de catre creditor si transmis catre mine prin posta. Am semnat angajamentul si l-am remis creditorului. Am achitat primele doua rate din angajament, respectand intr-u totul conditiile impuse de creditor in angajament. Dintr-o eroare a unui angajat, creditorul a transmis dosarul la un executor judecatoresc. Executorul judecatoresc, neavand stiinta de angajamentul existent si respectat, a solicitat si obtinut incuviintarea executarii silite si mi-a transmis si incheierea privind cheltuielile de executare de aproximativ 2000 euro. Am transmis executorului judecatoresc angajamentul de plata si dovada achitarii ratelor din angajament si am solicitat lamuriri. Mi s-a explicat telefonic ca vina o poarta creditorul si ca executarea silita nu mai poate fi oprita. Au mai zis ca pe toata perioada din angajament (6 luni), nu vor intreprinde nici o modalitate de executare silita, dar ca la final voi fi nevoit sa achit cheltuielile de executare indiferent daca la finalul perioadei din angajament voi achita integral creditul restant.
In aceste conditii, m-am vazut nevoit sa formulez contestatie la executare. Am solicitat admiterea cererii de suspendare a executării până la data soluţionării contestaţiei la executare, admiterea contestaţiei la executare, anularea Încheierii prin care s-a admis cererea de executare silită şi încetarea executării silite începute împotriva mea. Intrucat exista un angajament de plata asumat de ambele parti si respectat de mine, in baza art. . 718, al.1 si al. 4 pct.3 NCPC am solicitat suspendarea executarii silite pana la solutionare fara plata cautiunii.
Am depus xerocopie dupa angajament.
Urmare a celor mai sus prezentate, am primit de la instanta o comunicare in care mi se pune in vedere sa achit o taxa de timbru judiciar de 1050 lei, iar la final sub titulatura de nota, se solicita sa se consemneze cautiune in valoare de ... si sa ma prezint la BEJ pentru a achita contravaloarea copiilor dosarului de executare.
Ce sa fac in acest caz?
Angajamentul trebuia cumva autentificat la notar? Nu e valabil in xerocopie? (este semnat si stampilat de creditor)
Cum sa fac sa solicit reexaminarea taxei de timbru, pentru ca mi se pare foarte mare, in conditiile in care sunt victima unei neglijente a unui salariat.
Conform art. 10 din OUG 80/2013, cererea de suspendare a executarii silite se taxeaza cu 50 lei, neaplicandu-se in cazul meu prevederile alin. 3.
Am gresit ca am solicitat suspendarea executarii silite pana la solutionarea contestatiei, avand in vedere ca BEJ a zis ca nu intreprinde nimic pana la sfarsitul perioadei din angajament? Trebuia sa solicit doar anularea incheierii de incuviintare a executarii silite data evident cu incalcarea prevederilor legale intrucat creanta nu era una exigibila?
Multumesc anticipat celor care au citit anuntul meu.
Cel mai recent răspuns: polloctav , utilizator 19:56, 9 Decembrie 2013
Era mai simplu daca formulate plangere penala impotriva creditorului pentru abuz si neglijenta in serviciu, dar asta e o alta discutie...Daca nu ati facut cerere de reexaminare a taxei de timbre in termenul de 3 zile de la primirea comunicarii de la isntanta, atunci nu va ramane altceva de facut decat sa platiti taxa dispusa de instant, daca doriti sa mearga procesul in continuare, sau sa nu platiti nici o taxa de timbru, cu consecinta anularii contestatiei, mai ales daca tineti cont ca ati primit asigurari ca nu veti fi executat in cele 6 luni de angajament. Ulterior, puteti chema in garantie pe creditor, daca firma de executare va executa si cu privire la cheltuielile de executare silita, trebuind sa probati faptul ca firma de Banca a trimis la firma de executare dosarul dvs. dupa ce s-a incheiat angajamentul de plata, fiind de rea-credinta...success!
Atat este taxa de timbru, minim 1000 lei. Daca doar cheltuielile de executare sunt 2000 eur, inseamna ca banca are o creanta de cel putin 15000. Asa e? Daca veti castiga , si aveti sanse bunicele, vi se restituie taxa de timbru.Neglijenta nu are nicio legatura cu taxa de timbru.
In angajament se mentioneaza ca se suspenda executarea silita? Sau e doar un angajament al dvs ca veti plati ?
Indirect este mentionata oarecum suspendarea.
Mai exact exista urmatoarea mentiune:
Va facem cunoscut faptul ca nerespectarea termenelor de plata stabilite in prezentul acord, va atrage dupa sine reluarea procedurilor de executare silita si vanzarea bunurilor imobile aflate in garantia bancii.
A contrario, am putea spune ca atat timp cat se respecta angajamentul, executarea silita este suspendata.
Avand in vedere ca nu este iminenta nici o executare silita, ba mai mult riscul initierii uneia nu exista datorita mentiunii de mai sus din angajament, ma gandesc sa renunt la capatul de cerere in ce priveste suspendarea executarii silite si sa solicit reexaminarea taxei de timbru in aceste noi conditii.
Renuntand la suspendare, nu mai poate fi vorba nici de cautiune. Desi, in cazul meu, nici nu se aplica depunerea unei cautiuni, intrucat exista angajamentul de plata anterior formularii cererii de incuviintare a executarii silite.
Ma putei ajuta cu un model de cerere de reexaminare a taxei de timbru?
Multumesc.
si daca renuntati acum , dupa ce instant v-a pus in vedere sa achitati taxa de timbre, capatul de cerere ref la suspendare va fi anulat oricum...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare silita Delena05 Delena05 Buna seara. Am primit azi o instiintare din data de 21.07.2015,precum ca cererea de executare silita formulata de creditor a fost incuviintata prin Incheierea ... (vezi toată discuția)
Contestatie la executare silita Laura Stamate Laura Stamate Am depus o contestatie la executare. Am formulat contestatia din partea contestatorului si a intimatului BEJ. Am contestat caracterul opozabil al datoriei si ... (vezi toată discuția)
Contestatie executare silita ionut979 ionut979 Buna ziua! Am urmatoarea speta: Contract de credit incheiat in 2008 cu BRD pentru un credit nevoi personale in valoare de 15000 lei pe 10 ani, s-au platit ... (vezi toată discuția)