avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 538 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Am aflat că administratoarea căminului unde e ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Am aflat că administratoarea căminului unde e internată sora mamei a început demersurile pentru obținerea curatelei. O poate obține fără știrea familiei?

Am internat-o pe sora mamei (75 ani) fara urmasi, diagnosticata cu dementa senila, intr-o casa de ingrijire batrani. Pensia ei fiind insuficienta, am achitat lunar diferenta. Acum am aflat -intamplator, neoficial- ca administratoarea caminului a inceput demersurile pentru obtinerea curatelei. Pe mine, ca apartinator (in sensul de membru al familiei si fiind cel care ii achita cheltuiele, sau pe mama care este sora ei si traieste) nu ne-a informat nimeni.
Este firesc sa fim suspiciosi fata de acest demers si va rog sa ne spuneti daca acest demers este legal si ce riscuri prezinta in privinta bunurilor ale caror singuri mostenitori am fi?
Precizez ca matusa in cauza este diagnosticata cu dementa senila, iar noi ca membri ai familiei am efectuat demersurile internarii, achitam lunar diferenta de cheltuieli, o vizitam, ii asiguram suplimentele necesare si ne interesam constant de buna ei ingrijire.
Va multumesc!
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Iulie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 18:24, 23 Iulie 2018
Mâsura de a face demersuri pt a obtine o curatelâ fârâ înstiintarea prealabilâ a apartinâtorilor este ilegalâ si abuzivâ.
Aceastâ mâsurâ poate deveni legalâ numai cu înstiintarea legalâ prealabilâ a apartinâtorilor în cazul în care persoana internatâ este complect neglijatâ de câtre acestia.
Ce demersuri au facut mai exact? Si cum ati aflat?

E posibil sa existe alta ruda care are dreptul sa o puna pe doamna sub interdictie? Oricum sa stiti ca tutorele si curatorul sunt diferiti.

Din experienta mea, daca se cere punerea sub interdictie, instanta de tutela poate desemna un curator special pana la finalizarea procesului, cand instanta va stabili daca numeste sau nu ca tutore persoana care a cerut punerea sub interdictie.

Sfatul meu este sa aflati mai multe detalii, sa verificati portalul instantelor de judecata si de acolo sa vedeti ce aveti de facut, eventual cu sfaturile unui avocat. Succes!
Am aflat intamplator. Cautam ceva pe net dupa numele ei si am gasit altceva

Intre timp s-a cerut ancheta sociala, am fost chemat la primarie si am mai aflat de o famile stupefiata care si-a dus un batran spre ingrijire si a aflat ca administratoarea a facut demersuri de luare sub tutela, fara sa ii intrebe sau sa le spuna ceva. Stiind acum ca stiu, mi-a explicat ca asta nu inseamna nimic, ca are de umblat in stanga- dreapta, dosare de handicap, comisii etc si ii va fi mai usor.
Am luat aerul de naiv, dar de fapt am mari indoieli. Ne-am oferit (familia) din start sa o ducem la medici, sa o trateze daca-i cazul, sa ii faca dosarul de handicap caci ar avea dreptul si nici cu banii aia inca nu ar acoperi plata lunara a azilului, caci are o pensie tare mica. Diferenta peste pensia ei o achitam noi, familia. D-na a spus ca se ocupa ei, pentru ei fiind rutina si stiu exact ce trebuie facut, noi am achitat cheltuielile suplimentare (RMN, transport).

Tot dupa simpla cautare pe net, vad ca a luat curatela pentru multe persoane. Administreaza mai multe camine (aziluri). Insa a cerut curatela in nume personal, nu in numele azilului ca institutie...
Am evitat orice discutie in contradictoriu, in primul rand ca sa nu aiba de suferit matusa, fiind internata la ei. "Averea" e o casa ajunsa modesta si ajunsa in stare jalnica, departe de orice oras, extrem de greu vandabil chiar pe o suma modesta. Pentru noi ca familie este o chestiune de principiu sa n-o lasam de izbeliste, dar daca s-a gandit administratoarea la avere... ori nu a socotit bine, ori se multumeste cu cateva mii de euro de pe urma cate unui batran. Sa nu dau in paranoia, dar cine mai verifica sau suspicioneaza ceva la moartea unui batran bolnav?

Evident ca de acum nu va mai putea continua demersurile, Pe de alta parte matusa nu e declarata iresponsabila... chiar daca are dementa senila si deseori e de cosmar. Ca daca nu era "dusa" nici nu o duceam la azil. Poate declara ca e vointa ei.

Daca as sti ca vrea si stie ce vrea, n-as avea nimic de zis. Mi-ar parea rau sa cada in ghearele unei profitoare.
Totusi, duci pe cineva din familie acolo si platesti sa fie ingrijit, ca apoi sa aflii ca administratorul i-a luat custodia... pai nu de aceea am dus-o acolo.
Tot imi pare ca nu e in regula.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Acest gen de dosare nu apar pe portalul instantelor.

Insa daca ati aflat (sau puteti afla nr de dosar de la primarie unde s-a efectuat ancheta sociala) formulati urgent cerere de interventie in dosarul instantei in care solictati ca unul din membrii familiei dvs sa fie numit tutore. As zice sa luati legatura cu un avocat care sa va indrume si sa vada exact despre ce e vorba in dosar.

Vanzarea sau dispunerea de bunurile persoanei puse sub interdictie se poate face numai cu incuviintarea instantei de tutela.

Oricum ar fi nu este in regula sa faca astfel de demersuri fara a anunta familia si mie imi spune ca exista o intentie ascunsa.
Introducand numele ei, Google imi returneaza: dosar nr judecatoria, data. D-na reclamant, matusa parat, obiect custodie...
Www jurisprudenta...
Multumesc pentru sfat. Luasem demult in calcul sa cerem custodia doar daca e neaparat nevoie, altfel era umblatura si timp pierdut. S-a facut acum ancheta sociala, am fost chemati si e clar ca are familie apartinatoare, s-a precizat ca ne ocupam de ea.
Ultima modificare: Duminică, 22 Iulie 2018
Sergiu92, utilizator

Alte discuții în legătură

Succesiune kikibv08 kikibv08 Buna ziua,matusa mea(sora mamei)din Suceava,eu locuind in Brasov, locuieste in casa socrilor ei ambii decedati,si sotul ei ,unicul lor copil a decedat si el in ... (vezi toată discuția)
Curatela acinom acinom Buna ziua. As dori sa stiu daca dispozitia de curatela instiituita in anul 2010 asupra matusii mele diagnosticata cu dementa senila imi ofera posibilitatea de ... (vezi toată discuția)
Internare la azil fara voia pacientului limac limac se poate duce la o azil o persoana impotriva vointei ei - mentionez ca persoana respectiva are pakinson gr 3 si dementa senila - in pricipiu este de acord sa ... (vezi toată discuția)