avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 837 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de invaliditate
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de invaliditate

Buna seara..Am fost diagnosticat cu doua boli care in final au dus la o decizie de pensionare medicala a medicului expert al asigurarilor sociale incepand cu data de 12.10.2009.Am primit concediu medical pana la 31.10.2009 pentru a-mi rezolva dosarul..Am depus decizia de pensionare la societatea ptr care am lucrat pe data de 29.10.2009.pana se rezolva cu dosarul , care e situatia mea...stau acasa dar de cand voi fi pensionat...de la ce data ? Multumesc anticipat pentru raspuns
Ultima modificare: Marți, 3 Noiembrie 2009
patryk, utilizator
Cel mai recent răspuns: Bruta , utilizator 11:33, 4 Noiembrie 2009
Va rog sa reveniti cu niste precizari pentru ca intrebarea nu este clara.
Medicul specializat in expertiza medicala a emis o decizie de incadrare in grad de invaliditate, nu o decizie de pensie. Decizia asta ati dat-o angajatorului pentru a va intocmi dosarul? Daca da, dosarul impreuna cu cererea de pensionare vor fi depuse de dvs. la casa teritoriala de pensii.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Medicul specializat in expertiza medicala a emis o decizie de incadrare in grad de invaliditate, nu o decizie de pensie..
Azi imi va fi inmanat dosarul de la interprindere sa merg sa-l depun la casa de pensii impreuna cu cererea de pensionare. Ce trebuie sa fac pentru a mai ramane angajat la intreprindere inca o luna de zile?.Multumesc

Casa de pensii va calcula si stabili dreptul dumneavoastra de pensie cu data expirarii ultimului concediu medical. Daca este pensie de invaliditate gradul I sau II, la momentul emiterii deciziei de pensionare de catre casa de pensii, veti primi drepturile cuvenite retroactiv de la data pensionarii (momentul de la care nu v-a mai fost acordat certificat medical pentru incapacitate temporara de munca). Daca este o pensionare pt invaliditate grad III (reducerea timpului de munca la 4 ore), atunci dumneavoastra sunteti in continuare salariat al societatii unde lucrati la momentul emiterii deciziei medicale de pensionare, veti depune dosarul la Casa de pensii si la momentul emiterii deciziei, veti primi drepturile de pensie retroactiv, dar in aceasta perioada veti lucra program de 4 ore/zi pentru care veti fi platit corespunzator.

Avand in vedere ca incapacitatea dumneavoastra de munca persiata, amgajatorul nu va poate reprimi in activitate decat cu aviz din partea doctorului de medicina a muncii (aviz pe care nu cred ca o sa-l primiti). In aceasta situatie nu mai puteti sa lucrati, va trebui sa asteptati decizia de pensionare si pana atunci sa traiti din economii. Din pacate acesta este sistemul romanesc.
daca am primit decizia de incadrare in grad de invaliditate II pe data de 12.10.2009 mai pot beneficia de concediu medical pana la sfarsitul lunii noiembrie asa cum spune Ordonanţă de urgenţă nr. 158 din 17/11/2005 la Art. 15. - În cazul în care medicul expert al asigurărilor sociale a emis avizul de pensionare de invaliditate, plata indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă se face până la sfârşitul lunii următoare celei în care s-a emis avizul, fără a se depăşi durata maximă de acordare a concediului, prevăzută de art. 14 alin. (4).

Fac mentiunea ca nu depăşesc durata maximă de acordare a concediului,
ati avut concediu medical pana la 30.10.2009, in vederea perfectionarii formelor de pensionare. De la 01.11.2009, unitatea unde ati lucrat va intocmeste dosarul de pensie si de la acesta data veti primi si pensie.
Art 15/OU 158/2005, chiar asta spune:
Medicul va dat avizul pe data de 12.10.2009 si concediu medical pana pe 30.10.2009 - inclusiv cu propunere la pensie 01.11.2009

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decizie pensie-boala Daniel1900 Daniel1900 Buna ziua! Am primit decizia de la medicul expert de pensioanare pe caz de boala! Grad 2! 1.Imi puteti spune va rog frumos cum trebuie sa procedez daca mai ... (vezi toată discuția)
Depunerea dosarului de pensionare stelyan stelyan buna ziua...as dori un raspuns la o intrebare daca sunteti amabili....sotia s/a pensionat medical incepind cu data de 24-01-2011.....dar pentru a depune ... (vezi toată discuția)
Incheiere cim fara decizia de pensionare flori9 flori9 Buna ziua, ma intampin cu o situatie noua: un angajat s-a pensionat cu grad de invaliditate III, i-am intocmit toate actele necesare dosarului de pensionare, ... (vezi toată discuția)