avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 844 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Indemnizatia de deplasare HG 518/19955 actualizata 2015
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Indemnizatia de deplasare HG 518/19955 actualizata 2015

Am depus o aplicatie pentru mobilitati de cercetare (participare la conferinta internationala) in care mi s-a cerut alcatuirea unui buget estimativ. Nestiind de faptul ca din 2015 indemnizatia de deplasare externa este o suma fixa de 150euro, am solicitat doar jumatate din suma - desigur, nimeni nu mi-a atras atentia asupra acestui lucru desi aplicatia a fost avizata si de serviciul contabil al institutiei de stat la care sunt angajata si de forul finantator. Sigur, greseala mi-o asum, fiindca nu am fost la curent cu noile reglementari. Bugetul mi-a fost aprobat ca atare, cu doar jumatate din cuantumul indemnizatiei de deplasare la care as fi avut dreptul (fiindca... atat cerusem). De asemenea, si pentru diurna am estimat 35 euro/zi, desi deplasarea va fi in Elvetia unde din anexa hotararii reiese ca diurna este de 38 euro/zi -nici la acest aspect nu m-a corectar nimeni si a fost admis ca atare.
Intrebarea mea ar fi daca este legal sa se aprobe diurna si indemnizatie de deplasare mai mici decat cuantumul specificat prin HG?! Si daca as mai putea face vreo contestatie in acest sens, pentru modificarea sumelor in conformitate cu legea, desi vina a fost in totalitate a mea necunoscand ca pot solicita mai mult.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:49, 9 Iulie 2018
HG 518/1995 este aplicabila sectorului bugetar, celor din sectorul privat se recomanda aplicarea acesteia. Ca atare, diurna in sectorul privat poate fi mai mica decat cea din sectorul bugetar.
Multumesc pentru raspuns. Eu lucrez in sectorul bugetar.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In speta, vi se aplica HG 518/1995..... deci ,diurna nu se poate stabili sub cuantumul mentionat de acest act normativ.
Același lucru este valabil si pentru indemnizatia de calatorie (fixata prin aceeasi hotarare la 150 euro/noapte)?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pentru sectorul bugetar, nu se pot stabili drepturi inferioare decat cele care sunt mentionate in acte normative.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Diurna externa AndradaCristu AndradaCristu Buna ziua, va rog frumos sa imi raspundeti daca e posibil la urmatoarea intrebare: daca o unitate decide sa acorde 35Euro/zi diurna externa, iar in cazul in ... (vezi toată discuția)
Diurna externa guerila guerila Salutare, probabil s-a mai discutat dar am nevoie de justificare ca la prosti. Unde e specificat in lege nivelul minim al diurnei externe pentru societati ... (vezi toată discuția)
Diurna minima projectix projectix Buna ziua, Care este diurna minima legala in cazul deplasarii in strainatate a unui angajat al unei societati cu raspundere limitata. Din ceea ce rezulta din ... (vezi toată discuția)