In perioada concediului de crestere copil de pana la 2 ani contractul de munca este susependat. As vrea sa stiu daca este posibil sa obtin venituri din drepturi de autor si venituri din contracte de cercetare in aceasta perioada. Mentionez faptul ca in perioada acestui concediu am incasat de la angajatorul secundar un bonus pentru activitatea desfasurata inainte de suspendarea contractului fara a exista nicio problema. Mi-au spus ca este un venit pentru o activitate anterioara, insa venitul a fost impozitat si a fost primit asemenea salariului. Am primit de asemenea si c/valoarea unor actiuni pe care compania le-a vandut in numele meu in perioada de concediu. Vreau sa ma ajutati sa imi clarific diferenta dintre aceste venituri si daca pot obtine sau nu drepturi de autor si venituri din cercetare (deci nu salarii). Exista un sistem centralizat de verificare a veniturilor pe CNP?
Multumesc
Exista centralizarea veniturilor pe CNP la Finante...
Cu privire la venituri, vedeti OUG nr.148/2005 actualizata:
Art. 12.
(2) Plata indemnizatiei prevazute la art. 1 alin. (1), respectiv la art. 2, se suspenda incepand cu ziua urmatoare celei in care beneficiarul realizeaza venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.
(2^1) Plata indemnizatiei pentru cresterea copilului nu se suspenda in situatia in care beneficiarii acestei indemnizatii primesc diverse sume in baza legii, contractului colectiv de munca sau a contractului individual de munca, acordate in perioada concediului pentru cresterea copilului, altele decat cele rezultate din desfasurarea efectiva a unei activitati profesionale.
Multumesc. Nu stiam de art.12 alin 2.1. Ce inseamna 'diverse sume in baza legii, CCM sau CIM'? Pot fi incluse aici drepturile de autor sau veniturile din cercetare? Din cate stiu drepturile de autor sunt considerate venturi din ctivitati independente.
Exista definit explicit intr-o lege ce intra in categoria 'venituri profesionale supuse impozitului pe venit'?
Multumesc
Webinar: Fiscalitate și digitalizare în 2025. Ce știm și ce urmează?
ACCA, cea mai mare asociație internațională în domeniul financiar-contabil, vă invită să participați la un eveniment gratuit destinat profesioniștilor care doresc să afle cele mai recente noutăți legate de sistemul fiscal din România.
În cadrul webinarului, care va avea loc pe 26 februarie la ora 10:00, Delia Cataramă, Tax Partner Viboal FindEx, va aborda principalele modificări fiscale aplicabile în 2025 companiilor, cu focus pe impactul asupra profitabilității și cash-flow-ului acestora.