avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1193 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Regim legal pentru culorile semaforului verde și ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Regim legal pentru culorile semaforului verde și verde intermitent: când am prioritate?

Stimati colegi,

Stiu ca a mai fost adresata aceasta intrebare, insa nu am vazut un raspuns care sa ma edifice pentru speta pe care o am in minte. Voi incerca sa fiu cat mai precis in explicatii, pentru ca nu am vazut cum as putea atasa o poza...
Avem o intersectie clasica, cu 4 strazi care o aceeseaza. Semafoarele prezente au culoarea verde in acelasi timp ata pentru mine, cat si pentru cei de pe strada care vine din sens opus. Eu vreau sa iau la dreapta, iar o masina din sens opus vrea sa vireze la stanga, deci pe aceeasi strada. Ambii avem verde, doar ca la mine pe langa verdele normal al semaforului, mai am si un verde intermitent care functioneaza. In cazul in care deplasarea mea e guvernata de verdele normal al semaforului, as avea prioritate. In cazul in care deplasarea mea e guvernata de verdele intermitent, perd prioritatea...
So...?
Ultima modificare: Joi, 12 Iulie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 13:33, 16 Iulie 2018
xista mult mai multe situatii, nu doar cele relatate de dvs.)

Va rog sa exemplificati.

Ideea ca ai avea prioritate cand ai verde intermitent fata de cei care fac stanga la un semafor special de verde la stanga contravine logicii de dirijare a traficului in intersectie. Un semafor de stanga se pune atunci cand exista un flux mare de masini care fac stanga pe un bulevard si in lipsa acestuia nu ar mai putea face stanga din cauza fluxului din sens opus. In cazul in care ei ar fi obligati sa cedeze celor care fac dreapta pe verde intermitent, masinile care fac stanga ar ramane in intersectie si ar bloca urmatoarea secventa.
Verdele intermitent permite virajul la dreapta doar in conditiile in care se cedeaza trecerea oricarui vehicul care vine din stanga.
Cu stima.
~ Conținut șters la cerere ~

DMol a scris:

Ideea ca ai avea prioritate cand ai verde intermitent fata de cei care fac stanga la un semafor special de verde la stanga contravine logicii de dirijare a traficului in intersectie.

E foarte logic si legea e foarte clara:
Articolul 59 OUG 195/2002
(2) In intersectii, conducatorii vehiculelor care vireaza spre stanga sunt obligati sa acorde prioritate de trecere vehiculelor cu care se intersecteaza si care circula din partea dreapta.

Deci legea spune ca in orice intersectie, fie ea dirijata sau nedirijata, cel ce face stinga este obligat sa acorde prioritate celor cu care se intersecteaza si-i vin din dreapta.
De ce este logic ?" Simplu, pentru ca in orice intersesctie intram, ne ghidam dupa indicatoare, semnale luminoase, semnalele agentilor de circulatie si reguli de prioritate, nu dupa memorarea intersectiilor din localitatea noastra. Cum stiti dumneavoastra, care faceti stinga intr-o intersectie dintr-un oras strain, ce semnale luminoase are celalalt care face dreapta. Vedeti cumva daca are verde plin, daca are rosu sau verde intermitent ? Daca el intra in intersectie si semnalizeaza dreapta presupuneti ca are verde si-i dati prioritate. Lampa de verde intermitent de pe cealalta parte, daca exista, nici macar n-o zariti si nici nu stiti daca functioneaza sau nu. Nu aveti cum.
DMol a scris:

Verdele intermitent permite virajul la dreapta doar in conditiile in care se cedeaza trecerea oricarui vehicul care vine din stanga.

E gresit, nu scrie nicaieri, in lege , ca verdele intermitent cedeaza trecerea celor care vin din stinga. Verdele intermitent cedeaza trecerea celor care au acest drept. Atit e scris. Virajul la stinga e lipsit de prioritate in orice intersectie, pierde orice drept, daca se intersecteaza cu un vehicul ce vine din dreapta.
Articolul 59
(4) Cand un semafor cu trei culori are o lumina verde intermitenta suplimentara, montata la acelasi nivel cu lumina verde normala a semaforului, sub forma unei sageti verzi pe fond negru, cu varful spre dreapta, aprinderea acesteia semnifica permisiunea pentru vehicule de a-si continua drumul in directia indicata de sageata, indiferent de culoarea semaforului electric, cu conditia acordarii prioritatii de trecere vehiculelor si pietonilor care au drept de circulatie.
Ultima modificare: Duminică, 15 Iulie 2018
latka, utilizator
Atunci cand ai verde intermitent si urmezi directia la dreapta, esti obligat sa cedezi trecerea tuturor care au verde plin (masini sau pietoni) indiferent de unde vin. In caz de accident politia va gasi vinovat pe cel care a trecut pe verde intermitent !
Treaba asta cu verdele intermitent care e mai "slab" decit verdele plin cu viraj la stinga de pe partea opusa intersectiei, vad ca e o marota care a infierbintat mintile multora de vreo 2-3 ani incoace. Am avut si eu acum 2 ani discutii in contradictoriu cu un fost politist (nu de circulatie), am fost injurat pe un forum privat si vad ca in continuare produce efecte perverse. As dori ca cei care mai sustin in continuare aceasta prostie sa raspunda logic si corect la urmatoarele intrebari:
1. De ce este considerat numai verdele intermitent valabil si nu si verdele plin, la un semafor care afiseaza simultan ambele culori ? Adica de ce acel sofer este considerat ca face dreapta pe verde intermitent si nu pe verde plin (sunt curios cum argumenteaza politia din raspunsul anterior, ca cel ce a facut accident a trecut doar pe verde intermitent, nu pe verde plin)? Ca despre cazul asta a intrebat autorul topicului, desi eu nu am mai intilnit de mult in trafic (cel putin in localitatile din proximitate) decit verde intermitent cu rosu pe semaforul principal. Din punctul meu de vedere verde cu verde intermitent e o disfunctionalitate tehnica, dar admit pentru discutie cazul.
2. De unde stie celalat sofer care vine de pe partea cealalta a intersectiei in cruce , are verde si executa virajul la stinga si se intersecteaza cu cel ce face dreapta, ca exista pe partea cealalta a intersectiei o lampa cu verde intermitent atasata la semaforul principal ? Ea nu e vizibila si este amplasata undeva in dreapta lipita de corpul principal al semaforului. De unde stie cel ce face stinga ca lampa aia functioneaza si ca nu e valabil verdele plin ce corespunde cu verdele sau ?
3. De ce nu e valabil art. 59 alin 2 din OUG 195/2002 care spune ca in orice intersectie (dirijata sau nedirijata) cel ce face stinga pierde prioritatea ?

Ultima modificare: Luni, 16 Iulie 2018
latka, utilizator

Alte discuții în legătură

Verde intermitent pierde prioritatea cand? florinnel florinnel Sunt doua masini din sens opus fiecare pe un drum cu prioritate amandoua .Exista doua benzi pentru fiecare pe directia de mers.Unul dintre ei se incadreaza pe ... (vezi toată discuția)
Verde intermitent vs. verde BogdanP BogdanP Multi se refera la verdele intermitent ca fiind mai \"slab\" decat verdele. Cu alte cuvinte verdele \"plin\" il bate pe cel intermitent. Si apare o dilema aici ... (vezi toată discuția)
Galben intermintent ! rutiera -Christian- -Christian- Buna ziua, ar putea sa ma lamureasca si pe mine cineva cu o problema ? In caz ca avem culoarea rosie la semafor, pentru inainte si stanga, iar pentru dreapta ... (vezi toată discuția)