avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1193 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Regim legal pentru culorile semaforului verde și ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Regim legal pentru culorile semaforului verde și verde intermitent: când am prioritate?

Stimati colegi,

Stiu ca a mai fost adresata aceasta intrebare, insa nu am vazut un raspuns care sa ma edifice pentru speta pe care o am in minte. Voi incerca sa fiu cat mai precis in explicatii, pentru ca nu am vazut cum as putea atasa o poza...
Avem o intersectie clasica, cu 4 strazi care o aceeseaza. Semafoarele prezente au culoarea verde in acelasi timp ata pentru mine, cat si pentru cei de pe strada care vine din sens opus. Eu vreau sa iau la dreapta, iar o masina din sens opus vrea sa vireze la stanga, deci pe aceeasi strada. Ambii avem verde, doar ca la mine pe langa verdele normal al semaforului, mai am si un verde intermitent care functioneaza. In cazul in care deplasarea mea e guvernata de verdele normal al semaforului, as avea prioritate. In cazul in care deplasarea mea e guvernata de verdele intermitent, perd prioritatea...
So...?
Ultima modificare: Joi, 12 Iulie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 13:33, 16 Iulie 2018
~ Conținut șters la cerere ~
~ Conținut șters la cerere ~
Eu nu am vazut niciodata o astfel de intersectie, pe care o descrieti, cu verde plin si separat la stinga, iar pe partea cealalta sa fie verde intermitent. Va rog s-o prezentati pozata daca o stiti. Insa, chiar daca ar exista, nu ati raspuns la intrebari:
1. Art. 59 din OUG 195 se mai respecta sau nu ? Legiuitorul spune clar ca in orice intersectie (fie ea cu verde separat chiar) manevra de a vira la stinga pierde prioritatea, fata de cei cu care se intersecteaza si vin din dreapta. Daca sunteti cel cu verde plin si separat si faceti stinga si va intersectati la manevra cu un altul, va bagati ?
2. Cum vede cel ce face stinga lampa de verde intermitent pe partea cealalta si cum isi da seama ca nu are celalalt verde plin ? Nu stiu daca ati remarcat ca indicatoarele STOP si CEDEAZA TRECEREA au o forma speciala care le face recognoscibile si de la distanta din spate. Cind un sofer vede pe partea cealalta asa ceva, si nu are in intersectie pe partea sa vreun indicator de pierdere a prioritatii stie ca poate sa treaca, pentru ca ceilalti pierd prioritatea. Asta e intersectia dirijata prin indicatoare.
in Iasi, foarte multe semafoare pentru directia inainte sunt deasupra strazii iar cele cu verde intermitent pe stalpi de la marginea soselei si merg non stop pe intermitent, deci este o situatie intalnita des. Dar, de fapt, verdele intermitent are relavanta doar daca semaforul pentru inainte este rosu, pentru ca in intersectie, dupa ce ai intrat cedezi fie celui care vine pe verde la semaforul principal, fie pietonilor, fie celui care iti vine din dreapta, indiferent de numarul de strazi care se intersecteaza, forma intersectiei sau alte variabile.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Articolul 59
(4) Când un semafor cu trei culori are o lumina verde intermitentă suplimentara, montată la acelaşi nivel cu lumina verde normală a semaforului, sub forma unei săgeţi verzi pe fond negru, cu vârful spre dreapta, aprinderea acesteia semnifica permisiunea pentru vehicule de a-şi continua drumul în direcţia indicată de săgeata, indiferent de culoarea semaforului electric, cu condiţia acordării priorităţii de trecere vehiculelor şi pietonilor care au drept de circulaţie.

@latka Eu zic ca este destul de clar formulat, trebuie acordata prioritate tuturor vehiculelor si pietonilor care au drept de circulatie, nu conteaza ca vin din stanga, oblig...etc

Alte discuții în legătură

Verde intermitent pierde prioritatea cand? florinnel florinnel Sunt doua masini din sens opus fiecare pe un drum cu prioritate amandoua .Exista doua benzi pentru fiecare pe directia de mers.Unul dintre ei se incadreaza pe ... (vezi toată discuția)
Verde intermitent vs. verde BogdanP BogdanP Multi se refera la verdele intermitent ca fiind mai \"slab\" decat verdele. Cu alte cuvinte verdele \"plin\" il bate pe cel intermitent. Si apare o dilema aici ... (vezi toată discuția)
Galben intermintent ! rutiera -Christian- -Christian- Buna ziua, ar putea sa ma lamureasca si pe mine cineva cu o problema ? In caz ca avem culoarea rosie la semafor, pentru inainte si stanga, iar pentru dreapta ... (vezi toată discuția)