avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1179 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Regim legal pentru culorile semaforului verde și ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Regim legal pentru culorile semaforului verde și verde intermitent: când am prioritate?

Stimati colegi,

Stiu ca a mai fost adresata aceasta intrebare, insa nu am vazut un raspuns care sa ma edifice pentru speta pe care o am in minte. Voi incerca sa fiu cat mai precis in explicatii, pentru ca nu am vazut cum as putea atasa o poza...
Avem o intersectie clasica, cu 4 strazi care o aceeseaza. Semafoarele prezente au culoarea verde in acelasi timp ata pentru mine, cat si pentru cei de pe strada care vine din sens opus. Eu vreau sa iau la dreapta, iar o masina din sens opus vrea sa vireze la stanga, deci pe aceeasi strada. Ambii avem verde, doar ca la mine pe langa verdele normal al semaforului, mai am si un verde intermitent care functioneaza. In cazul in care deplasarea mea e guvernata de verdele normal al semaforului, as avea prioritate. In cazul in care deplasarea mea e guvernata de verdele intermitent, perd prioritatea...
So...?
Ultima modificare: Joi, 12 Iulie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 13:33, 16 Iulie 2018
Eu ma refeream la aliniatul 2, in care spune ca in orice fel de intersectie, cei care fac manevra de viraj stinga pierd prioritatea fata de cei cu care se intersecteaza din dreapta, deci nu au drept de circulatie.
In plus, va rog sa raspundeti la intrebare, de unde stiti facind stinga, ca cel care vine cu viraj dreapta are verde intermitent sau verde plin? Nu aveti cum. De aia am facut intr-o postare anterioara analogia cu indicatoarele STOP si CEDEAZA TRECEREA, alea le vedeti clar si din spate, lampa de semnalizare verde intermitent nu o vedeti sau nu stiti ca functioneaza.
Toata lumea se repede sa dea verdicte ca si cum ar cunoaste intersectiile pe de rost si stie ca dincolo e verde intermitent. Sa va vad intr-un oras strain cind faceti stinga si aveti verde si va intersectati cu un altul ce face dreapta. Va opriti in mijlocul intersectiei ca sa "descoperiti" lampa de verde intermitent ? Sa fim seriosi, toti cei care sustin ca verdele stinga trece fara grija nu realizeaza ca in practica niciodata nu vor trece pentru ca nu stiu ce e pe partea cealalta. Reflexul imediat e ca si celalalt are verde plin.
Ultima modificare: Luni, 16 Iulie 2018
latka, utilizator


latka a scris:

Eu ma refeream la aliniatul 2, in care spune ca in orice fel de intersectie, cei care fac manevra de viraj stinga pierd prioritatea fata de cei cu care se intersecteaza din dreapta, deci nu au drept de circulatie.


Regulile de prioritate in intersectie sunt complementate de semafor. Veti intalni des intersectii unde, desi aveti semn cedeaza trecerea, si semafor pe verde, treceti, nu cedati celor care au rosu si au semn de drum cu prioritate.
Si a propos, cel care face stanga NU intotdeauna pierde prioritata fata de cel care face dreapta, chiar si in intersectii nesemaforizate. de exemplu, daca veniti de pe un drum fara prioritate si drumul cu prioritate face curba la stanga. De ex, cand vii din sud de pe Titeica, intersectie cu ramuri tei, esti obligat sa cedezi celor care vin din fata si fac stanga, indiferent daca mergi inainte sau dreapta.


Sa va vad intr-un oras strain cind faceti stinga si aveti verde si va intersectati cu un altul ce face dreapta. Va opriti in mijlocul intersectiei ca sa "descoperiti" lampa de verde intermitent ? Sa fim seriosi, toti cei care sustin ca verdele stinga trece fara grija nu realizeaza ca in practica niciodata nu vor trece pentru ca nu stiu ce e pe partea cealalta. Reflexul imediat e ca si celalalt are verde plin.


In situatia in care exista semafor cu sageata stanga, Intotdeauna toti cei cu care va intersectati au fie rosu, fie verde intermitent spre dreapta. Deci nu aveti de ce sa va opriti si sa cautati semaforul celorlalti. Este foarte similar cu situatia cand aveti verde pentru inainte si nu opriti sa vedeti ce culoare au cei de pe drumul perpendicular, care au mereu rosu (sau... verde intermitent la dreapta).
Dar lucrurile acestea devin naturale odata cu experienta de condus in orase mari, unde exista intersectii mai complexe.

Cu stima.,

Nu, cred ca singurul motiv pentru care verdele doar pentru stinga, cu banda dedicata (adica cei de pe partea opusa care merg inainte nu au verde) are prioritate in fata verdelui intermitent pentru dreapta (cu rosu pe semaforul principal de pe partea opusa) este art. 133 din HG 1391/2006.

Ceea ce spuneti despre intersectiile reglementate de indicatoare cu indicator de drum prioritar la stinga e reglementat de art. 59 alin 3 din OUG 195/2002.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Verde intermitent pierde prioritatea cand? florinnel florinnel Sunt doua masini din sens opus fiecare pe un drum cu prioritate amandoua .Exista doua benzi pentru fiecare pe directia de mers.Unul dintre ei se incadreaza pe ... (vezi toată discuția)
Verde intermitent vs. verde BogdanP BogdanP Multi se refera la verdele intermitent ca fiind mai \"slab\" decat verdele. Cu alte cuvinte verdele \"plin\" il bate pe cel intermitent. Si apare o dilema aici ... (vezi toată discuția)
Galben intermintent ! rutiera -Christian- -Christian- Buna ziua, ar putea sa ma lamureasca si pe mine cineva cu o problema ? In caz ca avem culoarea rosie la semafor, pentru inainte si stanga, iar pentru dreapta ... (vezi toată discuția)