avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 443 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Zile libere căsătorie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Zile libere căsătorie

Buna seara,
Ma confrunt cu următoarea situație. De vineri voi incepe activitatea in cadrul unui job nou. Am anunțat angajatorul ca anul acesta ma voi căsători (Septembrie ) si in afara de cele 5 zile libere oferite de lege pentru acest eveniment as mai avea nevoie de 3 zile inainte. Angajatorul mi-a comunicat ca cele 5 zile libere acordate de lege se dau in funcție de numărul de zile lucrate, in cazul meu neavând decât o luna jumătate de lucru pana la data evenimentului, nu voi beneficia de 5 ci de 3-5 zile( neplătite) . Este corect? Se acorda cele 5 zile in funcție de zilele lucrate?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:54, 12 Iulie 2018
Pentru sectorul privat
1. Modul de acordare de zile libere platite pentru evenimente familiale nu a fost si nici nu este prevazut in Codul muncii.

2. Procedura de acordare , numarul acestor zile trebuie sa fie reglementate in c.cm. aplicabil angajatorului sau in Regulamentul intern al acestuia.

3. Codul muncii:
Art. 152
(1) In cazul unor evenimente familiale deosebite, salariatii au dreptul la zile libere platite, care nu se includ in durata concediului de odihna.
(2) Evenimentele familiale deosebite si numarul zilelor libere platite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.

4. Asadar, nu exista act normativ care sa prevada ca se acorda 5 zile celor care lucreaza in acest sector.

Pentru sectorul bugetar;
- personal contractual
HG 250/1992
art. 24
(1) În afara concediului de odihnă, salariații din administratia publică, din regiile autonome cu specific deosebit și din unitatile bugetare au dreptul la zile de concediu platit, în cazul urmatoarelor evenimente familiale deosebite:
a) căsătoria salariatului - 5 zile;
.......
(2) Concediul platit, prevăzut la alin. (1), se acordă, la cererea solicitantului, de conducerea unității. Indemnizatiile cuvenite se stabilesc potrivit art. 7 alin. (1).

- functionar public
OG 6/2007
art.24
În afara concediului de odihnă, funcţionarii publici mai au dreptul, în condiţiile legii, la zile de concediu plătit în cazul următoarelor evenimente familiale deosebite:
a) căsătoria funcţionarului public - 5 zile lucrătoare;
.....

In speta, numarul de zile libere platite pentru evenimente familiale nu se acorda proportional cu perioada lucrata.
Ultima modificare: Joi, 12 Iulie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua, am o întrebare pe care as vrea sa știu dacă este ... StemateIulian21 StemateIulian21 Bună ziua, Am o întrebare pe care as vrea sa știu dacă este adevărată, auzind-o vorbindu-se sa zic asa la un colt de strada. Eu împreună cu viitoare ... (vezi toată discuția)
Zile libere platite pentru decesul unei rude florinovici florinovici O persoana care are un deces in familie, are dreptul la cateva zile de concediu platit ? (vezi toată discuția)
Casatorie jana22 jana22 Hristos a Inviat ,urmeaza sa ma casatoresc si as vrea sa stiu daca am dreptul la cele 5 zile de concediu dupa casatorie si daca acestea se pot lua in iulie ... (vezi toată discuția)