Desigur - poti sa fii proprietarul unui beci- depinde daca e construit legal, cu acte.
Poate construi daca nu stie ce este sub pamant - adica daca nu are cunostinta de beci.
Daca stie de beci atunci nu poate sa construiasca peste beci fara acordul proprietarului.
Oricum intrebarea e cam ciudata.
Care este de fapt situatia?
Desigur - poti sa fii proprietarul unui beci- depinde daca e construit legal, cu acte.
Poate construi daca nu stie ce este sub pamant - adica daca nu are cunostinta de beci.
Daca stie de beci atunci nu poate sa construiasca peste beci fara acordul proprietarului.
Oricum intrebarea e cam ciudata.
Care este de fapt situatia?
Situația e cam așa : părinții mei au cumpărat prin legea 112 sau 10 ( casa naționalizată ), o parte a unei case , cu beci si magazie. Au act de vânzare -cumpărare pe toate acestea. Ceea ce este ciudat, e faptul ca pe act nu e trecută suprafața si localizarea la beci si magazie. Beciul e la o distanța de vreo 10 metri de locuința . Între timp cineva a cumpărat o bucata de pământ ( nu știm cat) dar ei au intrat cu buldozerul pt nivelare si au dărâmat o parte din beci. Ei spun ca e proprietatea lor,( poate așa o fi ) ai mei stau de 40 de ani si intr-adevăr au cumpărat si acum nu știm ce e de făcut .
Am inteles. Deci e beci construit ilegal care afecteaza suprafata.
De regula posesia in timp indelungat a unui teren se transforma in titlu de proprietate dupa 30 de ani, (prescriptia achizitiva) dar aici nu se aplica.
Regula: Poate duce la prescriptie achizitiva numai posesia utila, neviciata, adica posesia care este continua, neintrerupta, netulburata, publica si sub nume de proprietar. Timpul cat trebuie sa dureze posesiunea unui imobil pentru a atrage prescriptie achizitiva este de 30 de ani (aici).
Dar aici problema este ca BECIUL este sub pamant si nu este PUBLIC.
Deci nu puteati sa capatati drept de proprietate indiferent de perioada deoarece nu se cunoaste PUBLIC.
In situatia de fata, proprietarul terenului va poate acuza ca ati incalcat proprietatea ilegal (si are dreptate) si va poate obliga sa astupati beciul si sa consolidati terenul afectat.
Bineinteles, poate construi o casa pe suprafata terenului peste care este proprietar.
Deci beciul este ilegal si cata vreme il folositi, comiteti un delict civil deoarece incalcati proprietatea vecinului. Daca incalcarile sunt repetate, problema se poate agrava in penal.