avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 884 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Titlu Executoriu Euorpean
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Titlu Executoriu Euorpean

Buna ziua! Ati obtinut pana acum un Titlu Executoriu European? Care este procedura? Exista o cerere tip sau o pot formula eu? Ce taxe trebuie platite?
Multumesc
Titlul executoriu european este un certificat care însoțste hotărâre judecătorească națională, o tranzacție judiciară sau un act autentic, permițând executarea acestora într-un alt stat membru. Această procedură se aplică și în cazul creanțelor împotriva unei persoane care nu contestă creanța, atunci când un judecător național a hotărât deja că vi se datorează suma în cauză. Pentru a cere eliberarea unui titlu executoriu, trebuie în general să solicitați acest lucru instanței care s-a pronunțat pe fondul cauzei și trebuie să îndepliniți condițiile aplicabile în statul membru respectiv.

Primul pas este acela de a vă prezenta în instanță și de a obține o hotărâre în favoarea dumneavoastră și împotriva debitorului. Regulile care stabilesc ce instanțe sunt competente să judece cauza dumneavoastră sunt explicate mai jos (nu uitați însă că în cazul în care debitorul este un consumator, întotdeauna instanțele judecătorești din țara de reședință a acestuia sunt cele care trebuie să judece cauza). Chiar dacă debitorul nu contestă acțiunea, acestuia trebuie să i se notifice sau să i se comunice un act prin care este informat asupra motivului pentru care a fost depusă o cerere împotriva sa, asupra valorii cererii (inclusiv valoarea dobânzii, dacă aceasta face obiectul cererii) și asupra numelor și adreselor părților. Hotărârea va obliga debitorul să vă compenseze prin plata unei sume de bani răul pe care vi l-a cauzat.

Apoi trebuie să depuneți o cerere de certificare a acestei hotărâri ca titlu executoriu european (TEE). Pentru aceasta, judecătorul (din cadrul instanței care a pronunțat hotărârea) utilizează un formular tip anexat la Regulamentul 805/2004.

Odată eliberat de instanța respectivă, TEE trebuie trimis autorității de executare din statul membru în care locuiește debitorul sau în care se află bunurile sale. Singurul motiv pentru care poate fi refuzată executarea titlului executoriu într-un alt stat membru este dacă titlul respectiv vine în contradicție cu o altă hotărâre pronunțată în celălalt stat membru între aceleași părți.

Scopul executării hotărârilor judecătoreşti constă, în general, în recuperarea sumelor de bani, însă poate consta şi în îndeplinirea unui alt tip de obligaţii (obligaţia de a face ceva sau de a se abţine de la a face ceva).

Din punct de vedere practic, trebuie să deţineţi un document executoriu (o hotărâre judecătorească sau un act doveditor), dacă doriţi să solicitaţi executarea hotărârii. Pentru a declara executorie o hotărâre judecătorească pronunţată într-o altăţară, există o serie de reguli speciale (a se vedea în cadrul dreptului comunitar).
Executarea hotărârii în sine privind recuperarea unor sume de bani poate lua una din formele următoare:

Sechestrul asupra bunurilor – bunurile care aparţin debitorului vor trece sub autoritatea instanţelor şi vor fi vândute (vânzare publică sau licitaţie), astfel încât să puteţi fi plătit din câştiguri;
Poprirea activelor bancare – contul debitorului este blocat (sechestru asupra activelor), iar soldul creditor este pus sub sechestru;
Transferarea veniturilor – se poate confisca o parte din salariul debitorului, din care veţi fi plătit;
Executarea silită a bunurilor imobile, prin care debitorul este evacuat din imobilul acestuia, care este confiscat şi vândut (la licitaţie) pentru a plăti creditorii.
În afară de TEE, va trebui să furnizați și o copie după hotărârea originală pronunțată în favoarea dumneavoastră și este posibil să vi se ceară o traducere a certificatului TEE, în funcție de limbile acceptate de autoritatea de executare din celălalt stat membru. Nu vi se pot cere alte formalități suplimentare și, din acest moment, hotărârea poate fi executată, în celălalt stat membru. Executarea se face în conformitate cu regulile obișnuite aplicate în statul membru respectiv, astfel încât, dacă, de exemplu, o hotărâre este executată în general apelând la un executor judecătoresc, aveți obligația să faceți același lucru.
in ceea ce priveste taxa de timbru, se aplica disp art.10 raportat la art 3 din OUG 80/2013 privind taxele de timbru

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare sume poprite de recuperator străin Sebiana popa Sebiana popa Bună ziua! In urma unei executari silite promovate de SC Serraghis (persoana juridică avand sediul in Cipru), prin mandatar Asset Portofolio (persoana ... (vezi toată discuția)
Lamurire buna ziua, in acest moment este in derulare dosar pensie ... elena statescu elena statescu LAMURIRE Buna ziua, in acest moment este in derulare dosar pensie intretinere major, ptr ca avem sentinta cu procent 25% din venit si vrem suma fixa deoarece ... (vezi toată discuția)
Bună dimineața. sunt divorțată de 6 ani și am custodie comuna ... Andreea198912 Andreea198912 Bună dimineața. Sunt divorțată de 6 ani și am custodie comuna cu fostul soț, domiciliul copilului fiind la mine. În sentinta de divorț scrie ca pensia ... (vezi toată discuția)