avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 945 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Distanta legală în caz de consolidare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Distanta legală în caz de consolidare

Bună ziua. Situație: casă veche de chirpici; luat autorizație pentru consolidare,extindere( pentru fentarea unor taxe și autorizații!!). In fapt, demolat integral casă. Acum construcție propriu-zisa. Problema: nu mai respecta zidul vechi, vin lângă gardul meu la 10cm.!!!!!!in autorizația lor scrie clar"se păstrează zidul actual...."care (zid) se curăță de vechea tencuiala, se curăță rosturi, se fac subzidiri unde necesită.. etc. Sunt detaliate toate intervențiile care "se fac" pe zidul vechi, zid devenit imaginar in prezent. Dirigintele lor de șantier este evaziv in explicații, îmi arată niste planuri arhitecturale...Am cerut cadastrul și releveul casei vechi. Se eschivează. Am invocat codul civil și limita minima de 60 cm.
Ce pot face? Nu ii pot face să înțeleagă. Plus că nu vor avea loc de schelă. Și ei speră să pozitioneze schela la mine în curte (chipurile sunt obligată).
Vă rog, un sfat. Mulțumesc.
Ultima modificare: Duminică, 15 Iulie 2018
C.Iuliana, utilizator
Cel mai recent răspuns: C.Iuliana , utilizator 16:57, 17 Iulie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna seara!
Cate ceva despre legislatia aplicabila:

HOTĂRÂRE nr. 492 din 5 iulie 2018
pentru aprobarea Regulamentului privind controlul de stat al calității în construcții
EMITENT
GUVERNUL ROMÂNIEI
Publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 594 din 12 iulie 2018
...........................
Articolul 3
Prezenta hotărâre intră în vigoare la 60 de zile de data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.

[ link extern ]

[ link extern ]
......................
REGULAMENT
Articolul 2
Controlul de stat al calității în construcții constituie o componentă a sistemului calității în acest domeniu, sistem stabilit prin Legea nr. 10/1995, republicată, cu modificările ulterioare, prin care statul exercită controlul în toate componentele acestuia, în scopul prevenirii sau limitării unor situații ce pot apărea la construcții și care pot pune în primejdie sau afecta negativ viața, sănătatea, mediul înconjurător sau pot cauza pierderi materiale unor persoane, entități sau societății, în parte sau în ansamblul ei.
Articolul 3
(1) Controlul de stat al calității în construcții se aplică tuturor construcțiilor, inclusiv instalațiilor aferente acestora, indiferent de forma de proprietate, destinație, categorie și clasă de importanță sau sursa de finanțare, cu excepția locuințelor unifamiliale parter și anexelor gospodărești din proprietatea persoanelor fizice, situate în mediul rural și în satele aparținătoare municipiilor și orașelor, precum și construcțiilor provizorii și lucrărilor de construcții care se pot executa fără autorizație de construire sau desființare, după caz, potrivit legii.
(2) Instalațiile aferente construcțiilor sunt cele definite potrivit art. 2 alin. (2) din Legea nr. 10/1995, republicată, cu modificările ulterioare.
(3) Controlul prevăzut la alin. (1) se exercită atât la lucrările noi, la construcțiile existente, cât și la lucrările de intervenții în timp, diferențiat, potrivit legii, în toate etapele ciclului de existență a construcțiilor.
(4) Lucrările de intervenții în timp se efectuează potrivit prevederilor Legii nr. 10/1995, republicată, cu modificările ulterioare.
(5) Exigențele privind calitatea și controlul calității instalațiilor, utilajelor și echipamentelor tehnologice de producție/industriale se stabilesc și se realizează, potrivit legii, prin reglementări specifice fiecărui domeniu de activitate.

Articolul 13
(1) Personalul cu atribuții de control și inspecție dispune, în condițiile legii, oprirea executării lucrărilor de construcții atunci când constată că acestea se realizează necorespunzător, cu încălcarea dispozițiilor legale și a cerințelor privind asigurarea calității în construcții.
(2) Condiții de oprire a lucrărilor de construcții sunt:
a) nerespectarea prevederilor din autorizația de construire, a soluțiilor tehnice din proiect și a detaliilor de execuție, precum și a reglementărilor tehnice în vigoare prin încălcarea uneia sau mai multor cerințe fundamentale;
b) utilizarea de produse pentru construcții fără declararea și, după caz, fără certificarea, în condițiile legii, a performanței, respectiv a conformității acestora sau în lipsa avizelor obligatorii emise de Ministerul Sănătății sau Ministerul Mediului, acolo unde se impune;
c) execuția de lucrări fără proiecte sau în baza unor proiecte neverificate de specialiști atestați, în condițiile legii;
d) constatarea unor neconformități care pot afecta siguranța construcțiilor;
e) execuția de lucrări fără personal calificat de supraveghere tehnică, respectiv fără responsabil tehnic cu execuția și diriginte de șantier.

Articolul 14
Nerespectarea prevederilor prezentului regulament atrage răspunderea juridică aferentă, potrivit legii.
Vă mulțumesc pentru răspuns.Imi este foarte util. Am procedat deja la sesizarea autorităților locale din Primăria de sector, și la ISC.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poate dirigintele de santier sa fie angajatul beneficiarului? AlexandraMacuc AlexandraMacuc Lucrez la o companie care desfasoara ample lucrari de investitie in calitate de BENEFICIAR, bineinteles cu firme autorizate de constructii. Datorita volumului ... (vezi toată discuția)
Expert evaluator obligatoriu? swef swef Buna ziua .Ma numesc popescu m si am ridicat o casa in regie proprie. La receptie am constatat ca toate procesele verbale incheiate pe parcursul lucrarii de ... (vezi toată discuția)
Procesul verbal de receptie finala a constructiei adnanomer adnanomer Ma aflu in faza de finalizare a constructiei si am fost informat de catre dirigintele de santier ca pentru intocmirea procesului verbal de finalizare a ... (vezi toată discuția)