Bună seara! Anul acesta, în luna iunie, mi a decedat un var în vârstă de 34 de ani. Am mers la CNPP din raza teritorială a localității în care domiciliez, pentru a ma interesa daca poate beneficia de acest ajutor. Mi s a răspuns sec ca daca nu era asigurat la momentul decesului, nu poate beneficia de ajutor. La insistențele mele, mi s a răspuns la fel de sec ca poate beneficia un alt membru al familiei persoanei neasigurate, respectiv soția sau copiii. Vărul meu nu era căsătorit și nici nu avea copii. Am răsfoit legea și indrumarile postate pe site ul CNPP Dolj, iar la membru de familie erau încadrați pe lângă sotie/sot, copii și părinții sau bunicii. Întrebarea mea este urmatoarea: daca mama varului meu (prin urmare, rudă de gradul I) care este pensionata pe caz de boala, poate depune dosarul cu actele necesare și poate beneficia de acest ajutor de înmormântare? Mulțumesc anticipat!
Buna ziua,
Da, poate depune, dar trebuie sa dovedeasca ca a platit sicriu, taxe , ceva legat de inmormantare, adica ca a suportat cheltuielile de inmormantare. Va atasa acte care dovedesc rudenia ( certificatul de nastere al defunctului unde este scris numele mamei) precum si copia propriului act de identitate.
Mult succes!