Sunt asociat intr-un SRL cu 50%. Mi-am luat asociat fictiv pentru ca deja sunt asociat unic la alta firma. Toate bune si frumoase, afacerea merge bine, asociatul isi vede treaba si pleaca prin tari la munci, acum e in Anglia de 2 ani. In fine, problema e urmatoare, am retras dividendele in contul bancar personal, si am platit impozitele aferente. Ma duc la contabil si-mi spune ca teoretic si practic al meu asociat trebuie sa inregistreze jumate din dividende prin declaratia unica la anaf si sa plateasca multi bani pentru ele cum ar fi CAS, CASS. I-am zis ca eu sunt administrator si el nu are nici o treaba in firma, bani sunt la mine in cont. Ce fac ? Il vede ANAF-ul ca asociat si tre sa ma apuc sa platesc separat pentru el ca-s bani pierduti, eu oricum depasesc plafoanele si tre sa platesc 190 RON /luna la sanatate , acu tre sa platesc si pentru el inca odata ? Nu cred ca e corect cand in fapt omul e in Anglia nu participa cu nimic, poate face si o declaratie notariala, etc.
Pentru venitul din dividende firma retine si plateste impozitul pe venit odata cu plata dividendelor cuvenite asociatilor iar separat, fiecare asociat isi declara in declaratia unica si isi plateste doar cass daca venitul este peste plafonul anual de 12 salarii minime adica 22800 lei..
Nu mai incercati cu nu cred ca e corect daca sunteti corect cu dumneavoastra si vedeti retrospectiv ce ati incercat sa faceti. Si in definitiv, poate exista un asociat care a pus doar banii la infiintarea srl-ului si fara sa se implice in activitatea lui, asteapta sa ii vina acasa dividendele.
Au dreptate.
Distribuirea dividendelor se face catre toti asociatii, nu doar pentru unii da, altii nu.
Fiscul si ONRC nu stiu ca asociatul tau este fictiv si ca de fapt tu ai savarsit frauda la lege infiintand o firma pe care nu aveai dreptul sa o detii si ca toate actele asociative sunt de fapt fictiuni.
Asociatul nu are nicio obligatie sa depuna declaratie din cauza ca nu a primit niciun dividend.
Tu ai declarat dividendul fictiv in numele lui si dupa aceea ti l-ai insusit la propriu.
Avand in vedere ca asociatul este fictiv, inseamna ca hotararile AGA de declarare dividend sunt fictive, Decizia de aprobare a situatiile financiare si de descarcare a gestiunii administratorului sunt la fel, fictive.
Nu vad altcineva sa fie responsabil pentru toate aceste incalcari ale legii fiscale decat tu.
Nu poti spune ca "nu are nicio treaba in firma" cand tu semnezi in fals numele lui pe o gramada de acte ale societatii.
Ai nevoie de aprobarea asociatului pentru a declara dividende si pentru a descarca de gestiune administratorul.
Sa spunem ca asociatul iti da imputernicire sa semnezi toate actele in numele lui.
Tot ramane frauda la lege - care, descoperita, poate duce la dizolvarea judiciara a firmei.
Este dificil de mentinut aparenta legala atunci cand totul este fictiv in firma, iar contabilul este si el implicat acum.