Buna ziua,
tatal meu a mostenit in urma decesului tatalui sau,25% dintr-un imobil,dupa perfectionarea actelor de succesiune,sora sa i-a dat suma de 30 000 euro printr-o hartie de mana cu martori pentru aceasta parte,urmand sa faca si actele la notariat cand vor avea bani.
La un an de la succesiune ,din lipsa de bani,tata a imprumutat de la o persoana fizica(camatar cel mai sigur) o suma de bani prin contract cu titlu executoriu la notariat,neplatindu-i banii in timpul inscris in contract ,acesta a mers la executor si spune ca ii poate executa bunul,scotand casa la vanzare.Este posibil?
Mai mentionez ca aceasta casa este sub ipoteca la banca din vremea cand traiau ambii bunici.
Ce credeti? Matusa mea poate opri executia in baza actului de mana pe care il are cu tata?Poate executorul sa cerara vanzarea imobilului sau doar sa -i ia partea de 25% prin partitie sa vina camatarul sa locuiasca acolo?
Va rog sa ma lamuriti,si sa -mi spuneti daca se poate ce ar tebui sa faca matusa mea. Tot din cauza firmei condusa de tatal meu ,matusa a mai pierdut un apartament la banca,chiar nu as vrea sa piarda si aceasta casa.
Multumesc!
inceperea executarii silite se poate face in baza unui titlu executoriu.
in cazul in care debitorul ( tatal dvs . ) are un loc de munca stabil, in baza unui contract , se va proceda la instituirea popririi pe salariu.
salariul poate fi urmarit in anumite procente, in raport de natura creantei .
daca salariul nu este indestulator pt acoperirea creantei se va proceda la urmarirea silita a bunurilor mobile .
in ultima faza se executa silit bunurile imobile .
in cazul in care debitorul nu restituie creanta in termenul precizat de executorul judecatoresc, se va proceda la executarea silita a acestui bun imobil .
in cazul dvs ., intrucat apartamentul este detinut in coporprietate, creditorul poate solicita efectuarea partajului .
urmare a partajului, se va executa silit cota-parte din imobil atribuita tatalui dvs .
se poate face contestatie la executare , dar in cele din urma , in caz de neplata a creantei imobilul se va executa .
tatal meu ,intrand in faliment nu are salariu,nu este angajat,se va pensiona pe caz de boala deoarece are cancer de colon,dar.....executarea imobillului inseamna scoaterea lui la vanzare ? o poate obliga pe matusa mea..sa-si vanda casa?
Inteleg ca bunul a fost ipotecat de bunici. Cand a fost facuta mostenirea ar fi trebuit sa existe in aceleasi cote in care au primit mostenirea si obligatii pentru plata pasivului, adica a datoriilor. Daca nu s-a intamplat asa casa poate fi vanduta acum prin executare silita de catre banca si din pretul obtinut va fi achitata datoria pentru care imobilul a fost ipotecat.
Daca intre timp datoria la banca a fost achitata si nu a fost radiata ipoteca matusa dumnevoastra poate solicita iesirea din indiviziune -partaj- astfel poate ramane cu partea de imobil care i se cuvine. Daca imobilul nu se poate imparti instanta va putea transmite dosarul unui executor judecatoresc sa vanda imobilul si sa imparta pretul obtinut intre mostenitori. Astfel matusa va primi o suma de bani iar partea tatalui dumnevoastra poate fi urmarita silit de camatari.
Pentru banii pe care i-a dat matua se putea adresa instantei in vederea obtinerii unei hotarari judecatoresti care sa oblige pe tata sa ii restituie sumele, sau , in cazul in care prin actul de mana au hotarat ca suma nu este imprumut si este pretul pentru partea de casa pe care o mostenise putea formula o actiune in constatare.