avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 706 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cine poate avea acces la un dosar penal?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Cine poate avea acces la un dosar penal?

Buna seara! Am vazut pe internet un documentar despre un personaj roman cunoscut care a fost condamnat acum multi ani.Acolo am impresia ca erau si file din dosar filmate.Deci,la acel dosar are acces oricine sau doar rudele si presa?Si nu numai la acela,intreb si in general daca poate fi studiat un dosar penal de oricine?!
Cel mai recent răspuns: Albert Kurtyan , Consilier juridic 18:20, 23 Iulie 2018
In teorie toate procesele sunt publice in Romania, toate elementele din dosar sunt publice.
Doar procesele secrete sunt nepublice dar este nevoie de o hot. a judecatorului.
In ce priveste actele de la dosar, in principiu pot fi copiate de oricine (contra cost), dupa ce au fost redactate (sterse) datele personale din document (cnp, data nasterii, conturi bancare, adrese uneori etc.).
Numele nu pot fi sterse din documente decat prin ordin judecatoresc.
In practica insa, va doresc succes sa aveti acces la dosar.
In Romania nu se respecta transparenta justitiei.
Cazurile in care procesele se bucura de transparenta sunt rare.
Justitia este foarte opaca la noi. De aceea si suspiciunea generalizata de coruptie. Sub pretextul fals al protectiei datelor personale, justitia nici nu se oboseste sa publice sentintele judecatoresti: o cerinta de baza a unei societati democratice.
Astfel, in RO, persoanele condamnate, uneori pentru infractiuni oribile, se bucura linistiti de anonimitate (prost inteleasa si aplicata - infractiunile nu pot fi secretizate, ele reprezinta un pericol pentru toata societatea).
Ultima modificare: Marți, 17 Iulie 2018
Albert Kurtyan, Consilier juridic
Va multumesc frumos pentru raspuns si timpul acordat!Dosarul de care se pomenea in acel documentar era de prin anii 1980.Unde sunt consemnate aceste dosare?La arhiva nationala sau unde?
Posibil sa nu mai existe acel dosar
Buna ziua domnule Enache.Exista,intrucat acel reportaj a fost facut acum putini ani,iar cazul a fost foarte mediatizat inainte de 1989.Dar nefiind din presa,nu cred ca am acces sa il studiez.
Ultima modificare: Luni, 23 Iulie 2018
MrFB, utilizator
Incearca,
dosarele vechi din instanta se predau la Arhivele Nationale pentru pastrare permanenta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cazul "valiza" december december Sunt convins ca marea majoritatea ati auzit despre acest "caz". Facand abstractie de partea fotbalistica care personal nu prea ma intereseaza cred ca ... (vezi toată discuția)
Subiect: liberul acces la dosarul cauzei - cum justifici interesul legitim? Albert Kurtyan Albert Kurtyan O intrebare fara raspuns de 5 ani: O persoana fizica solicita acces la un dosar. Nu este parte in proces. Legea cere justificarea interesului ... (vezi toată discuția)
Condamnat sau nu ovi06600 ovi06600 Bunaziua ? Sunt plecat de 14 ani din Romania , sunt interesat cum pot afla daca in urma unor procese derulate am fost condamnat sau nu ? Astept un raspuns , ... (vezi toată discuția)